Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Το συλλαλητήριο, οι πολιτικές εξελίξεις και οι διώξεις της Novartis


Όσο και αν ακούτε τους κυβερνητικούς να απαξιώνουν το συλλαλητήριο που θα γίνει αύριο, να είστε σίγουροι ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για τον όγκο του.

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο η Αυγή να φιλοξενεί
δημοψηφισματικό πρωτοσέλιδο τύπου «ΝΑΙ-ΟΧΙ», επικαλούμενη φράση του Διονύσιου Σολωμού και μιλώντας για εθνική υπευθυνότητα. Εντάξει, για να τα λέμε όλα, θα ζήλευε και ο Ιονέσκο το θέατρο του παραλόγου που ζούμε καθημερινά σε αυτή τη χώρα.

****
Θέλω να σας πω ότι και στο Μαξίμου, αλλά και στη ΝΔ περιμένουν με αγωνία τον όγκο του συλλαλητηρίου. Στο μεν Μαξίμου θα έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα, σε περίπτωση που το Σύνταγμα και οι παρακείμενοι δρόμοι γεμίσουν, καθώς η εικόνα δεν θα γράψει καλά. Και, όσο και αν προσπαθήσουν στην συνέχεια επικοινωνιακά από την κυβέρνηση να μιλήσουν για ακροδεξιούς κύκλους, η εικόνα, όπως προαναφέραμε, θα είναι αμείλικτη.
****
Οι οιωνοί δεν είναι καλοί για το Μαξίμου. Η κινητοποίηση που γίνεται είναι πολύ πιο συντεταγμένη και ευρύτερη. Μιλάμε για χιλιάδες πούλμαν από όλες τις γωνιές της Ελλάδος, για αρκετά γεμάτα καράβια και για πολλά τρένα που θα φτάσουν γεμάτα. Με άλλα λόγια, όπως μου έλεγε αξιωματικός της ασφάλειας που είναι υπεύθυνος για τα μέτρα ασφαλείας του συλλαλητηρίου, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν για την κινητοποίηση, φαίνεται πως ο όγκος της Θεσσαλονίκης (δηλαδή γύρω στα 200.000 άτομα) είναι η βάση. Και από εκεί και μετά, μετράμε παραπάνω, γιατί στο νούμερο αυτό δεν συνυπολογίζονται σχεδόν καθόλου οι Αθηναίοι, οι οποίοι θα φτάσουν με όποιον τρόπο μπορούν.
****
Από την άλλη, το ερώτημα για τη στάση της ΝΔ είναι, αν θα αποφανθεί ότι το συλλαλητήριο έχει ευρύτερα αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά, πέραν της σαφούς διαφωνίας όσων συμμετέχουν με τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης. Αυτό θα το κρίνει εκ των πραγμάτων ο όγκος της διαμαρτυρίας.
****
Αν είναι ένα παλλαϊκό συλλαλητήριο, εξαιρετικά μεγάλο, τότε στη ΝΔ εκτιμούν ότι θα έχει διογκωθεί και από την έκρηξη «συσσωρευμένης ύλης» που υπάρχει στους πολίτες και από τα τρία χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Να σας πω, δε, ότι παίζεται το αν θα πάει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να είναι στο γραφείο του στη Δημοκρίτου αύριο. Και θα αποφασίσει ανάλογα με τις εξελίξεις τι θα κάνει.
Έρχονται διώξεις για τη Novartis
Ακούγεται πολύ έντονα στο παρασκήνιο πως η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη έχει ολοκληρώσει τον κύκλο έρευνας για την υπόθεση της Novartis και επίκεινται διώξεις. Μαθαίνω, μάλιστα, ότι τις τελευταίες μέρες κυβερνητικοί παράγοντες είχαν συναντήσεις με λειτουργούς της Δικαιοσύνης για την υπόθεση, διότι η κυβέρνηση ψάχνει επικοινωνιακή σανίδα να πιαστεί, καθώς το Σκοπιανό κυριαρχεί στην ειδησεογραφία. Αν, δε, επαληθευτεί η πληροφορία, τότε δεν αποκλείεται η κυρία Τουλουπάκη -η οποία πήγε και στις ΗΠΑ για να συζητήσει με εμπλεκόμενους στην υπόθεση- να ασκήσει ποινικές διώξεις και σε πολιτικά πρόσωπα, ακόμα και σε πρώην υπουργούς.
Τριγμοί
Πληροφορούμαι ότι επιχειρηματικό deal μεταξύ δύο ισχυρών παραγόντων (και) των media τρίζει εσχάτως έντονα και πάει για σπάσιμο. Και αυτό έχει φτάσει και ως τον διάδρομο του Μαξίμου. Θα επανέλθω αρμοδίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom