Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

«Θέλετε σακούλα;»

Στον ρυθμό της πλαστικής σακούλας, χορεύουν μεταξύ άλλων οι Ελληνες στις πρώτες ημέρες του 2018

Γράφει ο Μιχάλης Μαρδάς

«Θέλετε σακούλα;» είναι η μόνιμη ερώτηση των υπαλλήλων στα καταστήματα για να πάρουν κάθε λογής απάντηση.
Από την άρνηση μέχρι την πλήρη αποδοχή. Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα θα πρέπει να μιλήσουμε για αναπάντητα ερωτήματα.

Ενα από αυτά είναι για ποιόν λόγο δεν υπήρξε μία μεταβατική περίοδος ώστε την 1η Ιανουαρίου να μην γίνεται καν η συζήτηση για το αν θέλουμε ή όχι να προμηθευτούμε πλαστικές σακούλες. Από την στιγμή που παραδεχόμαστε όλοι πώς η χρήση της σακούλας κάνει κακό στο περιβάλλον για ποιό λόγο δεν τις καταργούμε αλλά βάζουμε το χαράτσι του 0,04 ως κίνητρο για την κατάργησή τους;

Ισως η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ρητορική. Το κράτος βρήκε ακόμη μια ευκαιρία όχι να προστατεύσει το περιβάλλον αλλά να εξοικονομήσει κάποια επιπλέον έσοδα. Στην δική μου λογική ο τρόπος που χειρίζονται αυτή την υπόθεση είναι περισσότερο εισπρακτικός και δεν αποσκοπεί στην βελτίωση της καθημερινότητά μας. Αλλωστε το βάζουμε φόρο 0,01 στον φόρο του 0,03 κάλλιστα μπορεί να αποδείξει του λόγου το αληθές.

Από την άλλη πλευρά και οι πολίτες δεν θα πρέπει να κρύβονται πίσω από τις παλινωδίες και τις μεθοδεύσεις κάθε κυβέρνησης για να κάνουν το λογικό. Κοιτάξτε γύρω σας και πείτε μου πόσους βλέπετε να μην προμηθεύονται πλαστικές σακούλες για τα ψώνια τους πειθαρχώντας στο νέο μέτρο και στην συνέχεια να πετούν τα σκουπίδια τους χωρίς καμία διαλογή στους μπλε και στους πράσινους κάδους.

Αυτός ο απλός διαχωρισμός στα ανακυκλώσιμα και μη υλικά υπάρχει στην χώρα μας εδώ και χρόνια αλλά πόσοι από εμάς τον ακολουθούν; Η λογική του «έλα μωρέ όλα σκουπίδια είναι» βρίσκει εφαρμογή κάθε στιγμή στην καθημερινότητά μας και το μοναδικό παρήγορο είναι πως τα παιδιά δείχνουν να έχουν κατανοήσει πολύ περισσότερο από εμάς την οικολογική συνείδηση.

Σε ότι αφορά εμάς τους μεγάλους, κυβερνώντες και πολίτες, γυναίκες και άνδρες περισσότερο μιλάει ο θυμός, η αντίδραση και το προσωρινό συμφέρον παρά να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε όσο μπορούμε την ζωή μας.

Για όλα θα μας φταίνε οι προηγούμενοι και οι άλλοι εκτός και αν κατα τύχη ρίξουμε καμιά ματιά στον καθρέφτη μας. Εκεί σίγουρα θα δούμε κάτι που δεν θα μας αρέσει…
http://www.eleftherostypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom