Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Βροντερό «ΟΧΙ» των γιατρών στο νόμο-έκτρωμα των Ξανθοπολάκηδων

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει το καταστροφικό ν/σ και καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις
4ωρη στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών

Σφοδρή αντίδραση για το νέο ωράριο που προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε αιφνιδιαστικά προχθές, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Μαζική ανυπακοή στο νέο ωράριο: αυτή είναι η απάντηση που επιφυλάσσουν οι γιατροί του ΕΣΥ στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά το νομοσχέδιο που κατέθεσε αιφνιδιαστικά τη Δευτέρα το απόγευμα στη Βουλή με τον χαρακτηρισμό του επείγοντος.

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία έως το τέλος της εβδομάδας και χαρακτηρίζεται από τους λειτουργούς του Ιπποκράτη «έκτρωμα», εξελίσσεται σε casus belli, δεδομένου ότι οι εκπρόσωποι του κλάδου προσανατολίζονται στην οριστική διακοπή του διαλόγου με τους ιθύνοντες στην οδό Αριστοτέλους.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, οι αλλαγές στο ωράριο θα αφορούν όλους τους γιατρούς που εργάζονται στο ΕΣΥ, στο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και το Ωνάσειο, στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους ειδικευόμενους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία, τα πανεπιστημιακά και τα στρατιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ειδικότερα, ο καθημερινός μέγιστος χρόνος εργασίας των γιατρών θα είναι 12 ώρες και ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες.

Και μπορεί η παρέμβαση αυτή να φαίνεται ευνοϊκή για την καθημερινότητα των γιατρών στο ΕΣΥ, οι λειτουργοί του Ιπποκράτη ωστόσο εντοπίζουν παγίδες που θα οδηγήσουν μοιραία σε «εργασιακή αιχμαλωσία».

 Αλλωστε, όπως παραδέχτηκε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη διαδικασία «εξπρές» που επιλέχτηκε, δεν υπάρχει περιθώριο χρόνου. Και αυτό διότι στόχος τής (κατά τα άλλα) μεταρρύθμισης είναι να «σβηστεί» το πρόστιμο ύψους 150 εκατ. ευρώ που επέβαλε το 2015 το Ευρωδικαστήριο στη χώρα μας για την καταπάτηση του 48ώρου, ανώτατου χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας - τακτικό ωράριο και εφημερίες - των γιατρών.

Οι «παγίδες». Ετσι, στην πράξη το εν λόγω νομοσχέδιο δίνει το πράσινο φως για εξίσου εξαντλητικά ωράρια, καθώς ο υπολογισμός του ανώτατου χρόνου εργασίας δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα αλλά με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. Εν τω μεταξύ, κόκκινο πανί αποτελεί για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και μία ακόμη… πρωτότυπη επινόηση του υπουργείου Υγείας: προβλέπεται η υπέρβαση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας - 48 ώρες - στο απόλυτο προβλεπόμενο όριο των 60 ωρών, εφόσον συναινεί ρητά και ελεύθερα ο γιατρός και υπογράφει την ατομική σύμβαση εξαίρεσης (opt - out) για τρία χρόνια.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστηρίζει στην αιτιολογική έκθεση ότι το προσωρινό αυτό μέτρο θεσπίζεται για λόγους καλής λειτουργίας και εξισορρόπησης του συστήματος, αλλά και για να δώσει «το πλεονέκτημα αύξησης των εισοδημάτων των ανωτέρω γιατρών στις δεδομένες συνθήκες δημοσιονομικών περιορισμών». Οι γιατροί πάλι ανταπαντούν πως οι τριετείς… προσωρινές ρήτρες είναι προπομπός της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας.

Διπλές εφημερίες. Ιδίως για τους ειδικευόμενους γιατρούς - όπως αναφέρουν οι παλαιότεροι στο ΕΣΥ - η ρύθμιση αυτή αποτελεί καταναγκασμό, καθώς υπό την πίεση των διοικήσεων και την αδιαμφισβήτητη μείωση των αποδοχών θα υποχρεωθούν να κάνουν ατομικές συμβάσεις.

Μοιραία, ο αριθμός των εφημεριών για τους ειδικευόμενους γιατρούς θα διπλασιαστεί. «Από επτά εφημερίες τον μήνα κατά μέσο όρο, θα εξαναγκαστούν να κάνουν 11 με 14. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι με την ατομική σύμβαση εξαίρεσης η ευθύνη σε περίπτωση ιατρικού λάθους μετακυλίεται αυτόματα στον γιατρό που την υπογράφει» υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου.

Επιπλέον, για τους ειδικευόμενους οι εφημερίες διαχωρίζονται σε ενεργείς εφημερίες και ετοιμότητας. Ωστόσο, οι εφημερίες ετοιμότητας δεν υπολογίζονται συνολικά στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας (παρά μόνον ο χρόνος κατά τον οποίο θα βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο).

«Η ρύθμιση αυτή είναι προάγγελος για περισσότερη ελαστικοποίηση και απλήρωτη εργασία» τονίζει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και καρδιολόγος στον Ευαγγελισμό Ηλίας Σιώρας.

Και προσθέτει: «Ολα αυτά τα μέτρα δεν προάγουν ούτε την υγεία του ελληνικού λαού ούτε βελτιώνουν τη ζωή των νοσοκομειακών γιατρών. Αντίθετα, μπαίνουμε σε καθεστώς εργασιακής αιχμαλωσίας, εφάμιλλο ή και χειρότερο του σημερινού».

Υπό τις συνθήκες αυτές, η ατμόσφαιρα στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι ιδιαίτερα τεταμένη, με τους γιατρούς να προειδοποιούν ότι θα απέχουν από την κατάρτιση του προγράμματος εφημεριών, ρίχνοντας έτσι το μπαλάκι των ευθυνών στους διοικητές.

Στάση εργασίας σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί έχουν προγραμματίσει για σήμερα στάση εργασίας (11 το πρωί με 3 το μεσημέρι), ενώ την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου έχουν προαναγγείλει 24ωρη απεργία.

Σύγκρουση Πολάκη - Πατούλη

Αγρια κόντρα σημειώθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Γιώργου Πατούλη. Την αρχή έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης λέγοντας πως υπάρχουν αρκετοί γιατροί που χρηματίζονται είτε από τους ασθενείς με φακελάκια είτε από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση της Νοβάρτις και υποστηρίζοντας πως ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κρίσης, κάποιοι βουτούσαν το δάχτυλο στο μέλι.

Στη συνέχεια ήρθε η οργισμένη απάντηση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Γιώργου Πατούλη ο οποίος καταφέρθηκε κατά του υπουργού λέγοντας πως δεν τα έλεγε αυτά όταν ήταν συνδικαλιστής, αλλά τώρα τα λέει γιατί είναι με την πλευρά των βουλευτών που λαμβάνουν 8.000 ευρώ τον μήνα. «Η μαγκιά έχει και τα όριά της», ανέφερε ο Γιώργος Πατούλης.
http://www.tanea.gr

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει το καταστροφικό νομοσχέδιο, για το «χρόνο εργασίας» των νοσοκομειακών γιατρών και καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει το καταστροφικό νομοσχέδιο, για το «χρόνο εργασίας» των νοσοκομειακών γιατρών που επιχειρεί να επιβάλει με πρωτοφανείς αντιδημοκρατικές διαδικασίες, το υπουργείο Υγείας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που αμείβεται με παχυλούς μισθούς νομοθετεί καθεστώς εργασιακής αιχμαλωσίας και συνθήκες «γαλέρας» για τους γιατρούς του ΕΣΥ ενώ τους οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση.

Επιπρόσθετα δίνει τη χαριστική βολή στα δημόσια νοσοκομεία που καταρρέουν οδηγώντας σε διάλυση τμήματα και κλινικές που αντιμετωπίζουν ήδη πολύ σοβαρά προβλήματα.

Καταγγέλλουμε τις πραξικοπηματικές διαδικασίες με τις οποίες επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να περάσει το νομοσχέδιο αφού δεν μεσολαβεί ούτε καν 24ωρο για την πρόσκληση φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επεσήμανε τα εξής:

«Το αξιόμαχο προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων δίνει μάχη για να κρατήσει όρθια τα νοσοκομεία που καταρρέουν από την υποχρηματοδότηση. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δίνει τη χαριστική βολή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αντιμετωπίζοντας με πρωτοφανή απαξίωση και έλλειψη σεβασμού το ιατρικό προσωπικό. Επιχειρεί απολυταρχικά και αντιδημοκρατικά να νομοθετήσει ένα έκτρωμα που θα οδηγήσει σε περαιτέρω κατάρρευση τα δημόσια νοσοκομεία και θα οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση τους γιατρούς. Θα δώσουμε μάχη να αποτρέψουμε τα καταστροφικά αυτά σχέδια».

Ο ΙΣΑ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους νοσοκομειακούς γιατρούς και καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις της ΕΙΝΑΠ.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ    ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τετράωρη στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών

Στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την οργάνωση του χρόνου εργασίας τους.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έχουν αποφασίσει και την πραγματοποίηση απεργίας την ημέρα ψήφισης του ν/σ στη Βουλή.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για «αντεργατικό έκτρωμα» που, μεταξύ άλλων, «ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές ευρωπαϊκές οδηγίες που ελαστικοποιούν το ωράριο και καταργεί το σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών».

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό «δεν προάγουν ούτε την υγεία του ελληνικού λαού, ούτε βελτιώνουν τη ζωή των νοσοκομειακών γιατρών». «Αντίθετα», όπως επισημαίνει, «μπαίνουμε σε καθεστώς εργασιακής αιχμαλωσίας, εφάμιλλο ή και χειρότερο του σημερινού».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν:

  • 6ωρο - 5μερο - 30ωρο, με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας.
  • Το πολύ μια εφημερία την εβδομάδα με ρεπό την επόμενη μέρα και επαρκή χρόνο ανάπαυσης, εντός του εφημεριακού χρόνου, κατά τη διάρκεια της 24ωρης εφημερίας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom