Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Εκλεισε μετά από έναν αιώνα το θρυλικό «Αιγαίον» με τους λουκουμάδες στην Πανεπιστημίου (φωτο)


Ακόμα ένα από τα παλαιότερα αθηναϊκά στέκια έκλεισε για πάντα.Πρόκειται για το ιστορικό μαγαζί «Αιγαίον» με τους λουκουμάδες στην οδό Πανεπιστημίου 46,το οποίο έριξε τίτλους τέλους μετά από 91 χρόνια παρουσίας.

«Σχεδόν αιώνας πέρασε! Το ''Αιγαίον" κλείνει εδώ έναν κύκλο! Αισιοδοξούμε να γλυκάνουμε και πάλι τους πελάτες μας σε νέες συνθήκες στο προσεχές μέλλον», αναφέρει η λιτή ανακοίνωση του κλεισίματος στην ιστοσελίδα του μαγαζιού.

Από το 1926 και για όλα αυτά τα χρόνια, το «Αιγαίον» στεγάστηκε στο νεοκλασικό κτίριο κατασκευής του 1890 στην οδό Πανεπιστημίου 46.

Κατά τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση του λειτουργεί ως καφενείο, ενώ μετά από λίγα χρόνια εισάγει το προϊόν που το έκανε γνωστό στο αθηναϊκό κοινό, τους λουκουμάδες, οι οποίοι το κατέστησαν «κλασικό», δίνοντας του την ιδιαίτερη φήμη που διατήρησε μέχρι τις μέρες μας.

Ιδρυτής του καταστήματος υπήρξε ο Γεώργιος Φύλλας. Το 1973 τη σκυτάλη του μαγαζιού πήραν τα παιδιά του, Μιχάλης και Ευγένιος Φύλλας. Τα τελευταία χρόνια το διαχειρίζονταν ο Γιώργος Φύλλας, γιος του Μιχάλη και εγγονός του Γεώργιου Φύλλα.

Το ιστορικό «Αιγαίον» ήταν και στέκι καλλιτεχνών,όπου σύχναζαν πολλοί ηθοποιοί από τα θέατρα της περιοχής,μουσικοί και άλλοι...

Ένας αιώνας γλυκιάς παράδοσης
Η ιστορία του «Αιγαίον» πηγαίνει πίσω στο 1926, χρονιά που άνοιξε το κατάστημα και ξεκίνησε να «γλυκαίνει ακατάπαυστα την πόλη με τους λαχταριστούς τους λουκουμάδες» όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του, και πολλές γενιές μπορούν να επιβεβαιώσουν.
Από την ίδρυσή του και μετά, στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο κατασκευής του 1890 στην οδό Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο της Αθήνας.
Τα πρώτα χρόνια λειτουργεί ως καφενείο με την ίδια επωνυμία ως μέλος της Αδελφότητας Καφεπωλών Αθηνών. Λίγα όμως χρόνια μετά, εισάγει στον τιμοκατάλογό του το βασικό προϊόν που θα το αναγάγει σε περιώνυμο αθηναϊκό στέκι και θα του δώσει ιδιαίτερη φήμη έως σήμερα. Οι λουκουμάδες Αιγαίον, που προπολεμικά συναγωνίζονταν αρκετά καταστήματα του είδους στην περιοχή, θα επικρατήσουν έως σήμερα. Ένας και πλέον αιώνας, γλυκιάς παράδοσης.
aigaion
Η φιλοσοφία των ιδιοκτητών, οι μόδες και η παράδοση
Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, «το γεγονός ότι διατήρησε τον χαρακτήρα πιστής οικογενειακής επιχείρησης του επιτρέπει τελικά, να μεταφέρει γνήσια μέχρι σήμερα, κάτι από την ατμόσφαιρα και την κουλτούρα του παραδοσιακού αυτού γλυκού, της παραδοσιακής γεύσης και της εμπειρίας της στο ανάλογο παραδοσιακό περιβάλλον. Παρ' όλη την εξέλιξη της σύγχρονης ζαχαροπλαστικής, το Αιγαίον καταφέρνει να μείνει ανέπαφο και ανεπηρέαστο, διαιωνίζοντας μια υγιεινή, παραδοσιακή, γλυκειά συνήθεια της ελληνικής κουζίνας που τους κερδίζει όλους.
Η επιτυχία φυσικά, δεν συνοψίζεται αποκλειστικά στην συνταγή των λουκουμάδων. Οφείλεται σε σύνολο λόγων που εξασφαλίζουν το κύρος και την αναγνωρισιμότητα της εταιρείας, και σίγουρα στην δέσμευσή της απέναντι στον πελάτη. Η πιστή εφαρμογή μιας συνταγής που έρχεται από το παρελθόν, ο αυστηρός έλεγχος της ποιότητας του προϊόντος και η διαρκής βελτίωσή του, είναι τα πιο βασικά μυστικά που διατήρησαν την επιχείρηση όλα αυτά τα χρόνια στην κορυφή».
Κόντρα μάλιστα στους καιρούς το «Αιγαίον» συνέχιζε να αφουγκράζεται και να ελίσσεται μέσα στις απαιτήσεις μιας ανταγωνιστικής αγοράς. Όπως τονίζεται, αποφεύγοντας συνειδητά την τυφλή αντιγραφή αυτού που ευρέως πουλάει, προσαρμήστηκε στα νέα δεδομένα, με την διατήρηση της αυθεντικότητάς του, και τη σωστή ενσωμάτωσή της σ’ ένα καινούριο εμπορικό περιβάλλον. Προχώρησε σε καινοτόμες γευστικές προτάσεις που συμπληρώνουν τις σύγχρονες τάσεις της γευστικής επιθυμίας, με σεβασμό στην ποιότητα και την παράδοση, ενώ κάνει σημαντική στροφή προς τον ευρύτερο επαγγελματικό χώρο του επισιτισμού, με διευρυμένες συνεργασίες.
aigaion
Η νέα γενιά
Τον ιδρυτή του καταστήματος Γεώργιο Φύλλα, διαδέχονται το 1973 τα παιδιά του. Αποκομίζοντας ήδη από μικροί μια σχετική εμπειρία του καταστήματος, ο Μιχάλης και ο Ευγένιος Φύλλας, παίρνουν την διοίκηση στα χέρια τους, το ανακαινίζουν, το επεκτείνουν και το οργανώνουν σε βελτιωμένα πρότυπα. Έχοντας και οι δυο κάνει ανώτατες σπουδές, ο πρώτος μηχανολόγου ενώ ο δεύτερος οικονομικών, καταφέρνουν να το στήσουν και να το ενδυναμώσουν σε πρότυπα σύγχρονης ανταγωνιστικής επιχείρησης.
Μέχρι σήμερα, την επιχείρηση είχε αναλάβει ο γιος του κ. Μιχάλη Φύλλα, Γιώργος Φύλλας, ο οποίος ανέλαβε τη συνέχεια του καταστήματος, θέλοντας να αξιοποιήσει το πτυχίο του στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και στα Οικονομικά, επενδύοντας στη διατήρηση, στην εξέλιξη ή διαφορετικά, στην φίρμα της οικογενειακής επιχείρησης, πάντα με σεβασμό στο όνομα, στη φήμη, στο ίδιο το προϊόν και κατ’ επέκταση στην παράδοση και στην ιστορία.
aigaion
*Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα του «Αιγαίον» και τον επίσημο λογαριασμό του καταστήματος στο Facebook. 
http://www.huffingtonpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom