Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Προσωρινά κρατούμενοι οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί - Εντονη αντίδραση από Άγκυρα U

Υπό κράτηση παραμένουν προς το παρόν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας ασύλου, μετά την απόρριψη της έκδοσης τους στη γειτονική χώρα από τρία συμβούλια του Αρείου Πάγου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας έκανε δεκτά τα επιχειρήματα των οκτώ ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς, ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους. Χαρακτηριστικά στην απόφαση αναφέρεται το εξής:
"H πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου."
Και για τους οκτώ ήρθη η κράτησή τους τις φυλακές, ενώ ήταν παρόντες και άκουσαν με σεβασμό και συγκίνηση την απόφαση του δικαστηρίου.
Την άρση της κράτησης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, ζητάει η εισαγγελέας Εκδόσεων, Μαρία Μαλούχου, αλλά το θέμα ωστόσο, θα κριθεί από τον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή, βάσει του νόμου περί ασύλου.
Ο νόμος περί ασύλου ορίζει ότι η κράτηση των αιτούντων μπορεί να διαρκέσει έως 18 μήνες - για λόγους εθνικού συμφέροντος ή προσωπικής ασφάλειας των αιτούντων - και στην περίπτωση των οκτώ στρατιωτικών, η διοικητική διαδικασία παραμένει εκκρεμής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός διευθυντής έχει ζητήσει εξάμηνη κράτηση για τους οκτώ αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έχουν ήδη εκτίσει κράτηση τριών μηνών.

Με την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης απαντάει η Άγκυρα

Από την πλευρά τους οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος και των οκτώ στρατιωτικών, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.
Η απόφαση του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε αμέσως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των αξιωματικών, που κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι ενεπλάκησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ζήτησε την έκδοση διεθνών ενταλμάτων μέσω της Ιντερπόλ.
Ακόμη, οι αρχές της γειτονικής χώρας εξέδωσαν ένα νέο αίτημα έκδοσης σε αυτήν προς τις ελληνικές αρχές, μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan.
ΕUROKINISSI

« Πολιτικά κριτήρια πίσω από την απόφαση»

Κλιμακώνοντας την πίεση, η Άγκυρα έκανε λόγο για απόφαση που πάρθηκε με πολιτικά κριτήρια τονίζοντας ότι θα έχει επίπτωση στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και εγκαλώντας την Ελλάδα ότι δε σέβεται το διεθνές δίκαιο.
Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει με κάθε νόμιμο μέσο τις προσπάθειες για την έκδοση των εγκληματιών και την παρουσίαση τους ενώπιων της τουρκικής δικαιοσύνης.
Στη σχετική ανακοίνωση καταδικάζεται καταδικάζεται η ελληνική απόφαση, «που εμποδίζει την παραπομπή των ατόμων αυτών που είχαν ενεργό συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος ».
Το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. αναφέρει ότι «με την απόφαση αυτή των ελληνικών αρχών που μέχρι σήμερα έχουν εμποδίσει να λογοδοτήσουν ενώπιων της δικαιοσύνης μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, πρωτίστως των DHKP/C και PKK, είναι εμφανές ότι η Ελλάδα ως σύμμαχος και γειτονική χώρα αποφεύγει να πράξει τα ελάχιστα απαραίτητα για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος».
Η συμπεριφορά αυτή της ελληνικής δικαιοσύνης οδηγεί στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων και την ατιμωρησία των εγκληματιών σε αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα που στο παρελθόν έχει βιώσει πραξικοπήματα, δυστυχώς με την απόφαση αυτή περιήλθε στη θέση μιας χώρας που προστατεύει πραξικοπηματίες.
«Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθεί διεξοδικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων

Το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσε ότι «η  Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, υπάρχει απόλυτος σεβασμός της διάκρισης των εξουσιών και τηρούνται όλες οι Διεθνείς Συμβάσεις που έχει υπογράψει το ελληνικό κράτος».
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του τόνισε στη συνέχεια ότι « Άρειος Πάγος αποφάσισε στη βάση αυτών των αρχών».
Με τη σειρά της η Ν.Δ. σημείωσε ότι «η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε. Το έκανε με σεβασμό στο ελληνικό και ευρωπαϊκό σύστημα κανόνων αρχών και αξιών. Το γεγονός αυτό δεν επιτρέπει ούτε υποδείξεις, ούτε παρεμβάσεις, ούτε απειλές από τρίτους».
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε πως «η Άγκυρα κάνει λάθος να μετατρέπει ένα ζήτημα εφαρμογής του Κράτους Δικαίου σε ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Είναι απαράδεκτο να απειλεί για συνέπειες στις διμερείς μας σχέσεις».

«Sabah»: Απόφαση-σκάνδαλο 

Νωρίτερα, η πρώτη αντίδραση ήρθε από την εφημερίδα «Sabah», η οποία έκανε λόγο για «ελληνική δικαστική απόφαση-σκάνδαλο».
Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι Τούρκοι στο συγκεκριμένο θέμα είναι το γεγονός πως όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης με έκτακτα δελτία ενημερώνουν για την απόφαση του Αρείου Πάγου. 
http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom