Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Πρόταση παραπομπής 7 ατόμων για τις μίζες στα πυροβόλα


Συντάκτης: Μαρία Δήμα
Να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εφτά άτομα (από τους συνολικά έντεκα κατηγορούμενους) για την υπόθεση της προμήθειας των αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH της εταιρείας Krauss-Maffei Wegmann (KMW) εισηγείται ο εισαγγελέας Εφετών Παντελής Στραγάλης.

Ο εισαγγελέας, με την πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών, ζητεί μεταξύ άλλων να καθίσει στο εδώλιο ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Αντώνης Κάντας, ο δικηγόρος Σπύρος Μεταξάς και ο Γαλλοελβετός τραπεζίτης Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ, ο οποίος είναι προφυλακισμένος.

Οι κατηγορίες αφορούν κατά περίσταση τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος για μίζα που υπολογίζεται στα 750 χιλιάδες ευρώ, προκειμένου το Δημόσιο να προμηθευτεί τα 24 πυροβόλα και σχετικό υλικό.

Αντίθετα, ο εισαγγελέας ζητεί την απαλλαγή της συζύγου και του γιου τού Αντώνη Κάντα, κρίνοντας πως δεν προκύπτουν ενδείξεις σε βάρος τους. Παράλληλα προτείνει να παραμείνουν σε ισχύ τα διεθνή εντάλματα σύλληψης που έχουν εκδοθεί σε βάρος του Γερμανού Ολαφ Εσλερ, πρώην αντιπροέδρου της κατασκευάστριας εταιρείας KMW και του Ελληνοελβετού τραπεζίτη Φάνη Λυγινού, που παραμένουν ασύλληπτοι.

Στο μεταξύ, διεκόπη για τις 9 Δεκεμβρίου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για τη σκανδαλώδη προμήθεια των υποβρυχίων, για την οποία φέρεται να διακινήθηκαν μίζες εκατομμυρίων ευρώ. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι 32 πρόσωπα τα οποία αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας αλλά και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Μεταξύ των κατηγορουμένων και σε αυτή την υπόθεση βρίσκονται οι τραπεζίτες Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ και Φάνης Λυγινός, καθώς και ο δικηγόρος Σπύρος Μεταξάς, ο Αντώνης Κάντας αλλά και ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο οποίος εμφανίζεται να έκανε το λόμπι για την προμήθεια, ο Σωτήρης Εμμανουήλ, πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων ο οποίος κατά το κατηγορητήριο εισέπραξε τη μίζα των 42 εκατ. ευρώ, ο Σπύρος Τραυλός, πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, ο πρώην συνεργάτης του Α. Τσοχατζόπουλου, Ι. Μπέλτσιος, ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός, αλλά και άλλοι, πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και επιχειρηματίες, όπως οι Παύλος Νικολαΐδης και Παναγιώτης Ευσταθίου, που εμπλέκονται στη διακίνηση των μιζών.
http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom