Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Το «κίνημα της πατάτας»


Συντάκτης: Αφροδίτη Τζιαντζή
Επιστρέφουν δυναμικά τον Οκτώβριο οι «Χωρίς Μεσάζοντες» με πανελλαδική παρουσία, καταγγέλλοντας κυβερνητική επίθεση, που αποσκοπεί στην κατάργησή τους και αξιώνοντας την κατοχύρωση του δικαιώματος των παραγωγών να διαθέτουν ελεύθερα τα προϊόντα.

Kατά τόπους βροχές από... πατάτες Νευροκοπίου, λάδι Μεσσηνίας, φασόλια Καστοριάς, μέλι Θάσου και από άλλα προϊόντα της ελληνικής γης σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στα βόρεια και τα κεντρικά της χώρας, από την Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης ώς τον Βύρωνα και την Πετρούπολη της Αττικής.
Για Κ.ΑΛ.Ο
Οι υπαίθριες αγορές παραγωγών, που διαθέτουν απευθείας τα προϊόντα τους στους καταναλωτές, σε συμφέρουσες τιμές χωρίς το «καπέλο» του ενδιάμεσου, αναμένεται να πυκνώσουν το επόμενο Σαββατοκύριακο 8-9 Οκτωβρίου, με δράσεις σε όλη την Ελλάδα, από την Κέρκυρα μέχρι τη Λαμία, και από το Χαλάνδρι ώς το Πεδίο του Αρεως.
Ολα αυτά στο πλαίσιο της «Κοινής Πανελλαδικής Δράσης Χωρίς Μεσάζοντες», που κορυφώνεται το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Στόχος της κοινής δράσης, που συναποφασίστηκε το καλοκαίρι στη Λαμία στην 5η Πανελλαδική Συνάντηση Κινημάτων «Χωρίς Μεσάζοντες», είναι «η ανάδειξη του προβλήματος, που δημιουργούν η ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 4264/2014) και η διαφαινόμενη κυβερνητική επίθεση για «κατάργηση» του κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες»».
Σε ψήφισμα που συνυπογράφουν πρωτοβουλίες από την Ξάνθη, την Πιερία και τη Βέροια, ώς τα Τρίκαλα, τα Πατήσια, το Ελληνικό, τους Αμπελόκηπους κ.ά., ζητούν ομόφωνα:
την κατοχύρωση του δικαιώματος των παραγωγών να διαθέτουν ελεύθερα τα προϊόντα τους σε όλη την επικράτεια
τη διαγραφή των προστίμων που έχουν επιβληθεί στους παραγωγούς, οι οποίοι συμμετείχαν σε αγορές «Χωρίς Μεσάζοντες»
* τη νομική θωράκιση των αγορών διάθεσης προϊόντων «Χωρίς Μεσάζοντες»
* τη διασφάλιση του δικαιώματος των καταναλωτών να προμηθεύονται ποιοτικά και φτηνά προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς της επιλογής τους.
«Δεν θα αφήσουμε να πάνε χαμένα τέσσερα χρόνια, εκατοντάδες δράσεις αλληλεγγύης και η κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών. Το κίνημα “Χωρίς Μεσάζοντες”, το οποίο ανακούφισε χιλιάδες νοικοκυριά και παραγωγούς σε ολόκληρη τη χώρα, είναι πραγματικότητα και το μέλλον του είναι ανοιχτό. Είναι μια άλλη αντίληψη που πείθει πως υπάρχει εναλλακτική», καταλήγουν, καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν έμπρακτα την Κοινή Πανελλαδική Δράση του Οκτωβρίου.
Το κίνημα που συνέπεσε με το βάθεμα της ύφεσης έχει τους πιονέρους του και αυτοί δεν είναι άλλοι από την Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Νομού Πιερίας «Ο Τόπος μου», που το 2012 διοργάνωσαν στην Κατερίνη την πρώτη ομαδική παραγγελία πατάτας, απευθείας από παραγωγούς από το Νευροκόπι.
Η πρωτοβουλία σύντομα βρήκε μιμητές σε όλη την Ελλάδα, αγκαλιάστηκε από ομάδες πολιτών σε αυτό που τα ΜΜΕ βάφτισαν «κίνημα της πατάτας».
Κόμματα της τότε αντιπολίτευσης έσπευσαν να προσεγγίσουν το νέο κίνημα, με το ΚΚΕ να το καταδικάζει ως «αποπροσανατολιστικό», δεκάδες δήμοι διοργάνωσαν διανομές, ενώ δεν έλειψαν οι διώξεις, με επιβολή τσουχτερών προστίμων σε παραγωγούς.
Ως εχθρικό για τους μικρούς παραγωγούς θεωρεί το ισχύον νομικό πλαίσιο (Ν. 4264/14) ο Ηλίας Τσολακίδης από την ομάδα Εθελοντικής Δράσης Ν. Πιερίας:
«Ο παραγωγός μπορεί να πουλάει τα προϊόντα του μόνο στο χωράφι του ή στον έμπορο. Δεν έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει π.χ. τις πατάτες του από το Νευροκόπι στην Αθήνα για να τις πουλήσει. Είναι υποχρεωμένος να υποταχθεί στην κλίκα των μεσαζόντων. Αυτοί ρυθμίζουν την τιμή και επιβάλλουν συγκεκριμένες καλλιέργειες. Για παράδειγμα το ρεβίθι “Θήβα” είναι ελληνική ποικιλία.
»Οι μεσάζοντες όμως επιβάλλουν να καλλιεργείται το ρεβίθι “Μακαρένα” της πολυεθνικής “Μοσάντο”. Βράζει πιο γρήγορα αλλά δεν αφήνει σπόρο. Υποχρεώνεσαι να αγοράσεις ξανά τον σπόρο για να σπείρεις. Με αυτό τον τρόπο αποδεκατίζονται οι παραγωγοί. Πέρα από τον περιορισμό της δυνατότητας των καταναλωτών να επιλέγουν ελεύθερα την τροφή τους, υπάρχει σοβαρό πολιτικό θέμα για την ελληνική αγροτική οικονομία».
Η επικείμενη τροποποίηση του νόμου 4264 δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, ωστόσο με βάση διαρροές από προσχέδια Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, παραγωγοί ανησυχούν ότι εκτός από την απαραίτητη ρύθμιση θα τεθούν ασφυκτικοί περιορισμοί στις αγορές καλλιεργητών, ενώ ομάδες εθελοντών κάνουν λόγο για διαφαινόμενη υποχώρηση της κυβέρνησης σε πιέσεις μεγαλο-μεσαζόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom