Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Αν ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν στη ΔΕΘ…


του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΝΙΜΑ
Aν οι σύγχρονοι Έλληνες κυβερνήτες ακολουθούσαν τα βήματα του πρώτου κυβερνήτη της χώρας , ίσως η Ελλάδα να μην είχε περιέλθει ποτέ στη δυσμενή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Παράδειγμα.

Αν ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν στη ΔΕΘ , αντί για τις υποσχέσεις του Α. Τσίπρα περί μείωσης των φόρων σε δύο χρόνια ,θα εξήγγειλε δραστική μείωση των κρατικών δαπανών. Ό,τι δηλαδή, έπραξε και ο ίδιος με ψήφισμα του στις 20 Ιανουαρίου 1828.

«Η καθίδρυσις τ ης Προσωρινής Κυβερνήσεως εκτελείται με τους πλέον απλούς τρόπους. Πάσα εορτή , ήτις ήθελεν επιφέρει έξοδα , αντιβαίνει εις την δυστυχήν θέσιν της πατρίδος μας ».

Θα εξήγγειλε ματαίωση του σχεδίου για την ίδρυση πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, επικαλούμενος επίσης την ανάγκη περιστολής των εξόδων, πρακτική που ακολουθούσε πιστά και στην ιδιωτική του ζωή, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Μακρυγιάννη.

«Ο Κυβερνήτης τρώει μια κότα στις τέσσερις μέρες».

Αντί των συνήθων κατ’ έτος ,υποσχέσεων από το βήμα της ΔΕΘ, ο Καποδίστριας θα μοίραζε συμβουλές για το πώς οι πολίτες θα καλλιεργήσουν τα εγκαταλελειμμένα χωράφια τους , θα τους χορηγούσε εν ανάγκη σπόρους και βέβαια , θα εξήγγειλε τη δημιουργία του Πρότυπου Αγροκτήματος στην Τίρυνθα .

Από το κτήμα αυτό θα ξεκινούσαν οι νέες καλλιέργειες που θα σημάδευαν τον γεωργικό και παραγωγικό ιστό της χώρας. Σύνθημα του όχι πιά λεμόνια Αργεντινής , ούτε φακές και ρεβύθια από τις ΗΠΑ, αγγούρια από τις Βρυξέλλες και φασόλια Κίνας.

Ακόμη , ηγούμενος ενός καθημαγμένου κράτους ,ο Καποδίστριας θα μπορούσε να επιτύχει ό,τι αδυνατεί να πράξει ο Τσίπρας και στο θέμα της επιστροφής των τραπεζικών καταθέσεων.

Ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας ίδρυσε την Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα , και κατάφερε να προσελκύσει μεγάλα κεφάλαια με τα οποία χρηματοδότησε το στρατό , τους γέροντες, τις γυναίκες και τα παιδιά που πεινούσαν. Σήμερα λείπουν 45 δισεκατομμύρια από το τραπεζικό σύστημα και δεν λένε να επιστρέψουν…

http://www.timelink.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom