Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Ξέσπασε άγρια κόντρα Φίλη - Ιερώνυμου για τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών! (βίντεο)


- Ιερώνυμος: «Κάνω έκκληση στον πρωθυπουργό να σταματήσει την προσπάθεια αυτή»
- Να μην κινδυνολογεί κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης
- «Η ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών ανήκει σύμφωνα με τον νόμο στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής», είπε ο υπουργός Παιδείας


Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και στην εκκλησία της Ελλάδος για το μάθημα των Θρησκευτικών. Την αρχή έκανε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος απήυθυνε έκκληση στον ίδιο τον πρωθυπουργό να  σταματήσει τα νέα προγράμματα στην Παιδεία, τα οποία χαρακτήρισε απαράδεκτα και επικίνδυνα.

Ο υπουργός Παιδείας απάντησε όμως στον Αρχιεπίσκοπο λέγοντας:
«Τα νέα προγράμματα του μαθήματος των θρησκευτικών είναι αποτέλεσμα πιλοτικής εκπαιδευτικής εμπειρίας τριών ετών καθώς και πολύμηνου διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς- θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας. Τα θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα μαθήματα. Η ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών ανήκει σύμφωνα με τον νόμο στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Είναι λάθος ένα ώριμο αίτημα όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας. Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι πάντοτε ανοικτό στο διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων.»

Ιερώνυμος για θρησκευτικά: Απαράδεκτα τα νέα προγράμματα
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών χρησιμοποίησε σκληρά λόγια για τις αλλαγές που έκανε το υπουργείο Παιδείας στα σχολικά μαθήματα και κυρίως στο μάθημα των θρησκευτικών. «Επειδή είδα τα καινούργια προγράμματα, είναι απαράδεκτα, είναι επικίνδυνα, είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην παιδεία γενικότερα, στην κοινωνία μας και ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας» είπε ο κ. Ιερώνυμος.

Μίλησε επίσης για βεβιασμένα νέα προγράμματα, τα οποία, όπως είπε, ξέρουμε πώς προωθήθηκαν και με σφραγίδα ποιών ανθρώπων προωθήθηκαν.

«Έχουμε την ανάγκη όλοι και από πλευράς Εκκλησίας και από πλευράς πολιτείας να συνεργαστούμε με θετική άποψη, όχι περιοριζόμενοι από χρονικά όρια 10 ή 5 ημερών αλλά με περισσότερη άνεση για να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις», τόνισε και απηύθυνε έκκληση στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Κάνω έκκληση στον πρωθυπουργό να σταματήσει την προσπάθεια αυτή, να αναβάλει κάθε νέα πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια βάση μεγάλη να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε έναν τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο λόγος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom