Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Σε δουλειά να βρίσκονται! Kαλούν αυτοπροσώπως καναλάρχες και εκδότες στην Εξεταστική - Να τους πουν τι; Πως ξεκοκάλισαν τα δάνεια;



Γιατί ρε παιδιά από τα επίσημα έγγραφα κι όσα μέχρι τώρα κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών δεν προκύπτει ότι πρόκειται για θαλασσοδάνεια στην υγεία των κορόιδων;

Αντί να δείτε πως θα τα εισπράξετε,ψάχνετε τρόπους να
παρατείνετε το θεατράκι της εξεταστικής λες και δεν μπορούν από μόνες του οι τράπεζες να απαιτήσουν τα δανεικά κι αγύριστα,λες και δεν υπάρχει δικαιοσύνη να καθίσει στο σκαμνί και τα μεγαλοστελέχη που χορηγούσαν αυτά τα δάνεια χωρίς καμία ουσιαστική εγγύηση;

Τι περιμένετε δηλαδή να σας πουν οι καναλάρχες και οι εκδότες και γιατί δεν καλείτε και τους προέδρους των κομμάτων να δώσουν επιτέλους εξηγήσεις για τα θαλασσσοδάνεια που έφαγαν τα κόμματά τους,τα φυσικά οποία δεν είναι απρόσωπα...

Ελεος πια,σας πήρανε χαμπάρι... αυτές δεν είναι εξεταστικές,αλλά κουκουλωματικές επιτροπές!
Ζείδωρον

Την αυτοπρόσωπη κλήτευση Καναλαρχών και εκδοτών στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, προκειμένου να καταθέσουν για τα τραπεζικά δάνεια που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις τους, πρότεινε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, από την πλευρά του ζήτησε να κληθεί και ο διευθυντής της «Αυγής» προκειμένου να ενημερωθεί η Επιτροπή για την κυπριακή offshore εταιρεία που κατέχει μερίδιο μετοχών της εφημερίδας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ειδικότερα ζήτησε να κληθούν για εξέταση στην Επιτροπή οι ιδιοκτήτες Μπόμπολας για τα δάνεια του «Πήγασου», Ψυχάρη για τα δάνεια του ΔΟΛ, Βραδινογιάννης για τα δάνεια του Star, Κυριακού για τα δάνεια του ANTENNA, Aλαφούζος για τα δάνεια της Καθημερινής και του ΣΚΑΙ (μόνο που οι δύο εταιρείες δεν ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο), Κοντομηνάς για τα δάνεια του Alpha, Αναστασιάδης για τα δάνεια του Πρώτου Θέματος και Κουρτάκης για την δανειοδότηση των Παραπολιτικών.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, πρότεινε μήπως αντί των ιδιοκτητών είναι σωστότερο και ποιο αποτελεσματικό να κληθούν οι οικονομικοί διευθυντές των ομίλων που έχουν την ευθύνη διαχείρισης των δανείων και θα μπορούν να δώσουν ουσιαστικά στοιχεία στην Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Σωκράτης Φάμελλος παρεμβαίνοντας είπε πως το κάθε μέλος της Επιτροπής κάνει τις προτάσεις του σε σχέση με αυτά που θέλει να ενημερωθεί.

Τι κατέθεσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank

Στην εξεταστική επιτροπή σήμερα καταθέτει ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τα δάνεια που έχει εκχωρήσει η τράπεζα σε κόμματα και ΜΜΕ. Ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε ότι συνολικά τα δάνεια της τράπεζας σε κόμματα ανέρχονται σε 10,2 εκατ. ευρώ, ποσοστό περίπου 3% από την συνολική τρπαζεική δανειοδότηση των κομμάτων στην χώρα μας και σε ΜΜΕ η τράπεζα έχει εκχωρήσει δάνεια συνολικού ύψους 12,6 εκατ. ευρώ, που αναλογεί σε ποσοστό περίπου στο 1% από την συνολική τραπεζική δανειοδότηση που έχει ο κλάδος.

Κομματικά δάνεια

«Κόκκινα» πολιτικά δάνεια έχουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για χορηγήσεις που τους έγιναν το 2010 και 2011, με εγγύηση και εκχωρήσεις τις κρατικές επιχορηγήσεις που θα ελάμβαναν τα δύο επόμενα έτη.

Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν καταβάλει καμία δόση. Αντίθετα ένα μικρό δάνειο περίπου 200.000 ευρώ προς τον ΣΥΡΙΖΑ που εκχωρήθηκε από την τράπεζα με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή τις κρατικές επιχορηγήσεις που θα ελάμβανε το κόμμα έχει αποπληρωθεί.

Ειδικότερα: στο ΠΑΣΟΚ χορηγήθηκε αρχικά δάνειο ήταν 5 εκατ. ευρώ το 2010 που θα αποπληρωνόταν το 2012 και σήμερα με τους τόκους υπερημερίας έχει φτάσει για αποπληρωμή στα 6,5 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις της τράπεζας ανέρχεται σε 5,7 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα είχε λάβει ως δήλωση του κόμματος κατά την έγκριση των δανείων δήλωση ότι δεν έχει εκχωρήσει το κόμμα τις επιχορηγήσεις αυτές σε άλλη τράπεζα καθώς και σύμβαση παρακράτησης απευθείας από το δημόσιο της κρατικής επιχορήγησης των δύο αυτών επόμενων ετών για την αποπληρωμή του δανείου.

Το δάνειο που χορηγήθηκε το 2011 στη ΝΔ ήταν ύψους 2 εκατ. ευρώ,που θα αποπληρωνόταν τα δύο επόμενα έτη και σήμερα η οφειλή του ανέρχεται σε 2,4 εκατ. ευρώ. Η πρόβλεψη ανέρχεται σε 1.289.000 ευρώ. Η τράπεζα για την χορήγηση του δανείου και σε αυτή την περίπτωση είχε λάβει δήλωση ότι το κόμμα δεν έχει εκχωρήσει σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα τις επιχορηγήσεις που θα ελάμβανε τα δύο επόμενα έτη αποληρωμής του δανείου καθώς και σύμβαση παρακράτησης απευθείας από το δημόσιο της κρατικής επιχορήγησης που θα ελάμβανε το κόμμα τα επόμενα δύο έτη για το ποσό της αποπληρωμή του δανείου.

Σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, μετά την μη αποπληρωμή των δόσεων έχει αποστείλει σειρά εξωδίκων, τα κόμματα όμως δεν ανταποκρίθηκαν. Ήταν μη συνεργάσιμα. Μετά την ψήφιση του νόμου για τον Κώδικα Δεοντολογίας, η τράπεζα επανήλθε και τα κόμματα τώρα βρίσκονται σε συζητήσεις, που ακόμα δεν έχουν καταλήξει, για διευθέτηση των υποχρεώσεών τους. Παράλληλα έχουν κινηθεί και οι προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες από την τράπεζα.

Ο κ. Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, είπε πως οι εγγυήσεις του Δημοσίου την εποχή εκείνη ήταν υψηλής πιστωτικής αξίας, οι κρατικές επιχορηγήσεις των κομμάτων είναι Συνταγματικές κατοχυρωμένες και μέχρι τότε η κρατική επιχορηγήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν 30 εκατ. ευρώ και της ΝΔ περίπου 15 εκατ. ευρώ και το κόμμα είχε συνολικά έσοδα 20 εκατ. ευρώ. Συνεπώς υπήρχαν τότε τα κριτήρια για να χορηγηθούν αυτά τα δάνεια.

Δάνεια σε ΜΜΕ

Για την δανειοδότηση των ΜΜΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank Αλέξανδρος Αντωνόπουλος είπε πως είχαμε γενικά ακολουθούσαμε μια συντηρητική πολιτική. Συνολικά οι χορηγήσεις δανείων σε ΜΜΕ ανέρχονται σε 12,6 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 0,26% του συνολικού χαρτοφυλακίου των δανείων της τράπεζας.

Από τα 12,6εκατ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί σε ΜΜΕ η εκτίμηση κινδύνου της τράπεζας για μη αποπληρωμής (εξαιτίας ελλείψεων ή μείωσης της αξίας των καλυμμάτων) ανέρχονται σε 6,9 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των δανείων στα ΜΜΕ τα δάνεια που είναι σε καθυστερήσεις ή έχουν ισχυρές ενδείξεις ότι δεν θα μπορέσουν να αποπληρωθούν τις υποχρεώσεις τους εκτιμούνται σε 10,6 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom