Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Ποιος ήταν ο πρόεδρος της Jet Oil που αυτοκτόνησε - Η επιστολή "φωτιά" στον Γιώργο Παπανδρέου και το... ναυάγιο στη Σούδα


Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε η είδηση του θανάτου του Κυριάκου Μαμιδάκη, προέδρου της Jet Oil. Ποιος ήταν ο 84χρονος επιχειρηματίας που όπως όλα δείχνουν αυτοκτόνησε.

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης γεννήθηκε το 1932, από τους Αλέξανδρο
και Ειρήνη Μαμιδάκη. Γενέτειρά του το χωριό Ανώσκελη της επαρχίας Κισσάμου, που βρίσκεται στο νομό Χανίων, στην Κρήτη.

Το 1951 τελείωσε την Εμπορική Σχολή και ολοκλήρωσε, αφού παρακολούθησε δι' αλληλογραφίας τον κύκλο σπουδών του Κολλεγιακού School of Career του LSE.
Το 1952 ξεκίνησε να εργάζεται δίπλα στον θείο του, Γ. Ι. Μαμιδάκη, στην Εμπορία Πετρελαιοειδών.

Μαζί με τα αδέρφια του, Γιώργο και Νίκο, προχώρησαν το Νοέμβριο του 1968 σε δικές τους δραστηριότητες ιδρύοντας την εταιρεία JETOIL.

Το αίτημα για ένταξη στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα

Μόλις πριν δύο ημέρες, έγινε γνωστό πως η ελληνική εταιρεία πετρελαιοειδών Jetoil κατέθεσε αίτημα για ένταξη στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, προκειμένου και εκείνη (σ.σ. όπως η Μαρινόπουλος) να προστατευτεί από τους πιστωτές.

Η Mamidoil-Jetoil της οικογένειας Μαμιδάκη, τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας με αποτέλεσμα να χάσει πολλά από τα πρατήριά της, τα οποία δεν μπορούσε να τροφοδοτήσει με καύσιμα, λόγω της αδυναμίας αποπληρωμής των προμηθευτών της.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, η εταιρεία, από τις παλαιότερες ελληνικές εταιρείες πετρελαιοειδών, έχασε το τελευταίο διάστημα πολλά από τα πρατήριά της σε Πελοπόννησο και Αττική, ενώ περιορίστηκε σημαντικά η παρουσία της στην Κρήτη.

Η συζήτηση της αίτησης στο Πρωτοδικείο αναμένεται να πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου.

Το προσωπικό της εταιρείας ανέρχεται σε 200 άτομα, ενώ σύμφωνα με τον ισολογισμό της επιχείρησης έχει συνολικές υποχρεώσεις τουλάχιστον το έτος 2014, το ποσό των 320 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Mamidoil Jetoil ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960 από τους αδελφούς Κυριάκο και Γιώργο Μαμιδάκη με σκοπό τη διακίνηση και εμπορία πετρελαιοειδών τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια.

Η επιστολή "φωτιά" στον Γιώργο Παπανδρέου και το... ναυάγιο στη Σούδα

Το 2010 ο Κυριάκος Μαμιδάκης άναψε "φωτιές" με την ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Ο όμιλος Μαμιδάκη ήθελε να διαμορφώσει έναν τεράστιο αποθηκευτικό χώρο στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στη Σούδα. Το εν λόγω εγχείρημα πήρε χαρακτήρα θρίλερ, τελικά όμως αυτό το έργο ουδέποτε ολοκληρώθηκε και η επένδυση στην Κρήτη δεν έγινε.

Στην επιστολή που έστειλε στον Γιώργο Παπανδρέου διαμαρτυρήθηκε έντονα για το "μπλόκο" στη Σούδα. Υποστήριξε επίσης ότι το έργο ήταν αναγκαίο για την Κρήτη και υπονόησε σαφώς στην επιστολή του ότι η ανάκληση των αδειών ενέχει πολιτικές σκοπιμότητες. 

Μιλώντας στην εφημερίδα "Κεφάλαιο", σημείωνε μάλιστα ότι "πρέπει να αλλάξει επιτέλους αυτή η νοοτροπία που εμποδίζει τις επενδύσεις, αλλιώς θα βουλιάξουμε ως χώρα".

Στην επιστολή, ο πρόεδρος της Jet Oil έκανε λόγο για "σκόπιμη καθυστέρηση της επένδυσής του στη Σούδα Χανίων", στο θέμα της εγκατάστασης αποθηκευτικών χώρων για καύσιμα. 

Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, η Κρήτη είχε άμεση ανάγκη από αποθηκευτικούς χώρους, καθώς οι υπάρχοντες δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν ανάγκες το πολύ 15 ημερών.

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης τόνιζε ότι για το έργο, είχαν εκδοθεί όλες οι προβλεπόμενες εγκρίσεις και το ΣτΕ είχε απορρίψει τις αιτιάσεις του δήμου Σούδας με δύο αποφάσεις του (2980/2009 και 2981/2009). Η μόνη εκκρεμότητα ήταν αυτή που αφορούσε στην τυπική έγκριση της ναυτικής διοίκησης για τα οικοδομικά έργα.

Ο επιχειρηματίας κατήγγειλε εκτός των άλλων τη στάση του περιφερειάρχη Κρήτης, ο οποίος, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μαμιδάκη, ανακάλεσε δική του απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Στην ανοιχτή επιστολή του κατέληγε καλώντας τον πρωθυπουργό να παρέμβει προς το ΥΠΕΚΑ για την "άμεση ανάκληση της παράνομης πράξης του περιφερειάρχη" προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση.
Με πληροφορίες από energy press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom