Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Χουλιαράκης ήταν μαζί με τον Γκάλμπρεϊθ σε Eurogroup (έγγραφα)


«Ποιος είναι ο κύριος Γκαλμπρέιθ;», διερωτήθηκε χθες ο Γιώργος Χουλιαράκης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, εμφανώς οργισμένος με τα όσα απίστευτα έρχονται στη δημοσιότητα, προσπαθεί να αποδομήσει την παρουσία και τη θέση που κατείχε ο Αμερικανός οικονομολόγος στους σχεδιασμούς της τότε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, σχεδόν αρνούμενος ότι τον γνωρίζει.

Κάτι ωστόσο που διαψεύδεται κατηγορηματικά από τα γεγονότα, αφού τον Φεβρουάριο του 2015 και συγκεκριμένα για μία ολόκληρη εβδομάδα βρέθηκαν μαζί στις Βρυξέλλες συνοδεύοντας τον Γιάνη Βαρουφάκη στις εργασίες του Eurogroup και του Ecofin.

Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι το ερώτημα που απηύθυνε σε τόσο δραματικούς τόνους ο συνήθως ψύχραιμος κ. Χουλιαράκης ήταν ρητορικό μόνο και μόνο για να απαξιώσει τον Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, τότε ήταν μια προσπάθεια που απέτυχε παταγωδώς.

Ο κ. Χουλιαράκης μιλώντας χθες στη Βουλή και απευθυνόμενος στον Γιάννη Βρούτση επιτέθηκε στον κ. Γκαλμπρέιθ υποστηρίζοντας πως τα όσα γράφει στο βιβλίο του είναι φαιδρότητες και ανεκδιήγητοι δονκιχωτισμοί.

«Ακούστηκε ότι ήταν σύμβουλός μου. Κύριε Βρούτση, το διάστημα Φεβρουαρίου-Αυγούστου 2015 ήμουν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και επικεφαλής της τεχνικής διαπραγμάτευσης από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2015.

Ο κ. Γκαλμπρέιθ δεν είχε απολύτως καμία θεσμική θέση και προσέξτε το αυτό, δεν βρέθηκα ποτέ, παρότι ήμουν επικεφαλής της τεχνικής διαπραγμάτευσης, ούτε σε μία σύσκεψη με τον κ. Γκαλμπρέιθ παρόντα», τόνισε και διερωτήθηκε με έντονο ύφος: «Ποιος είναι ο κύριος Γκαλμπρέιθ; Πρώτα από όλα, αυτά που λέει είναι απίστευτες φαιδρότητες. Είναι ανεκδιήγητοι δονκιχωτισμοί από έναν άνθρωπο που δεν είχε απολύτως καμία θεσμική θέση. Απολύτως καμία θεσμική θέση! Θα ήθελα όμως πολύ να μας πει με ποιους συμμετείχε, σε ποιες συσκέψεις από τη στιγμή που δεν είχε καμία απολύτως επαφή με τη θεσμική δομή της διαπραγμάτευσης από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2015».

Ένας ιδιώτης στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Μπορεί ο κ. Χουλιαράκης να μη μετείχε σε καμία επίσημη σύσκεψη με το διάσημο οικονομολόγο από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο, ωστόσο φαίνεται να ξεχνά πως είχε βρεθεί μαζί του τον Φεβρουάριο του 2015 στη βελγική πρωτεύουσα, όχι για τουρισμό, αλλά ως μέλη και οι δύο της αποστολής που συνόδευε τον κ. Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με την απόφαση που βρίσκεται αναρτημένη στη Διαύγεια για την έγκριση των εξόδων μετακινήσεων της ομάδας του υπουργείου για το συγκεκριμένο ταξίδι, ο κ. Βαρουφάκης βρέθηκε στις Βρυξέλλες από τις 11 έως τις 13 Φεβρουαρίου 2015 για τις εργασίες του έκτακτου Eurogroup και στη συνέχεια για να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς και στις 16 και 17 Φεβρουαρίου για τις εργασίες του Eurogroup/Ecofin.

Τα πρόσωπα που συνόδευσαν τον κ. Βαρουφάκη στις ανωτέρω μετακινήσεις ήταν ο κ. Χουλιαράκης, ως πρόεδρος τότε του ΣΟΕ, ο Δημήτρης Γιαννόπουλος, ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, η Ελένη Παναρίτη, ο Ιωάννης Μάργαρης, ο Δημήτρης Λιάκος και ο γνωστός Κορεάτης σύμβουλος Kim Glenn. Μάλιστα, ο κ. Γκαλμπρέιθ είχε μεταβεί στις Βρυξέλλες με κρατικό αεροσκάφος, όπως και ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Λιάκος.

Ο κ. Χουλιαράκης παρέμεινε στις Βρυξέλλες από τις 11 έως τις 17 Φεβρουαρίου, ακριβώς τις ίδιες ημέρες που βρισκόταν εκεί και ο κ. Γκαλμπρέιθ. Το αναφέρουμε, διότι δεν παρέμειναν όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής το ίδιο χρονικό διάστημα στη βελγική πρωτεύουσα. Για παράδειγμα, ο κ.Glenn παρέμεινε μόνο δύο ημέρες. Βρέθηκαν λοιπόν για μία ολόκληρη εβδομάδα, για τον ίδιο σκοπό, στην ίδια πόλη και δεν αντάλλαξαν ούτε μία κουβέντα; Έστω και εξωθεσμικά;

Όσο για το ότι ο κ. Γκαλμπρέιθ δεν είχε κανένα θεσμικό ρόλο, προφανώς και ισχύει. Το λέει άλλωστε και ο ίδιος ο οικονομολόγος, ο οποίος μετά το βιβλίο του «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα», αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύθηκαν στην «Καθημερινή», χθες επανήλθε στο σχέδιο Β ή Χ που εκπονούσε η ομάδα Βαρουφάκη, ομολογώντας στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Diem25 πως οι εργασίες ήταν μυστικές. «Ελπίζαμε να καταρτίσουμε ένα σχέδιο μέτρων που ίσως έπρεπε να ληφθούν. Είχαμε πλήρη επίγνωση τι θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα αν αναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά και για τους κινδύνους που θα ακολουθήσουν εάν αποκαλυπτόταν το σχέδιό μας. Για τους λόγους αυτούς, εργαστήκαμε αθόρυβα, ως επί το πλείστον μακριά από την Αθήνα».

Σημειώνει επίσης ότι «τα ζητήματα που σχετίζονται με μια αναγκαστική έξοδο από το ευρώ ήταν τρομακτικά: Κυμαίνονταν από την έννομη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τη δημιουργία και τη διαχείριση μιας νέας κεντρικής τράπεζας και τους μηχανισμούς για την παροχή ρευστότητας σε σύντομο χρονικό διάστημα, την πιθανή εξωτερική υποστήριξη για το νέο νόμισμα, τη μετατροπή των τραπεζικών καταθέσεων και των ιδιωτικών χρεών, τη διατήρηση προμηθειών πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα. Εμείς δεν θα μπορούσαμε να ξέρουμε πώς θα αντιδράσει η ελληνική κοινωνία, αλλά και η πολιτική. Η δουλειά μας ήταν να αξιολογήσουμε αυτές τις εκτιμήσεις, στο βαθμό που θα μπορούσαμε. Δεν ήταν αποστολή μας να κάνουμε συστάσεις και δεν κάναμε καμία. Προετοιμαζόμασταν για ένα σενάριο που όλοι ήλπιζαν να αποφύγουμε».

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ

Διαβάστε την συνέχεια στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom