Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Στη Βουλή τα νέα προαπαιτούμενα - Τι αλλάζει σε ΕΚΑΣ,ΕΝΦΙΑ,κόκκινα δάνεια και ειδικά μισθολόγια


- Για το ΕΚΑΣ μεταφέρεται από την 1η Ιουνίου η εφαρμογή των χαμηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων
- Αυτό σημαίνει πως οι συνταξιούχοι δεν θα κληθούν να το επιστρέψουν αναδρομικά για το πρώτο πεντάμηνο του 2016
- Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ για τους αυτοαπασχολούμενους που φέρνει μειώσεις
- Με τις νέες τροπολογίες έρχονται διορθώσεις στον λεγόμενο κόφτη και τα κόκκινα δάνεια


Οι τροπολογίες για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα μέτρα κατατέθηκαν χτες το βράδυ στην Βουλή και ενσωματώνονται σε νομοθετικές κυρώσεις που συζητούνται σήμερα στην Ολομέλεια.

Οι ρυθμίσεις αφορούν στο ΕΚΑΣ, τα κόκκινα δάνεια, τα ειδικά μισθολόγια κ.ά. Αναμένεται μετά από εκτενή συζήτηση να ψηφισθούν από την Ολομέλεια.

Σύμφωνα με την τροπολογία για το ΕΚΑΣ τελικά μεταφέρεται από 1η Ιουνίου τα αυστηρώς χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια και αυτό σημαίνει πρακτικά πως δεν τίθεται πλέον θέμα επιστροφής αναδρομικών για το πρώτο πεντάμηνο του 2016.

Σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι λεγόμενες "ουρές" του πολυνομοσχεεδίου αλλάζει προς το χειρότερο και ο υπολογισμός του εφάπαξ για τους αυτοαπασχολούμενους. Συγκεκριμένα θα λαμβάνεται υπόψιν η τελευταία πενταετία έως και το τέλος του 2013 και όχι ο χρόνος μέχρι την αποχώρηση. Μάλιστα, στις δυσμενείς προβλέψεις της τροπολογίας είναι πως ο υπολογισμός του εφάπαξ θα γίνεται με συντελεστή 60% και όχι 75%.

Σχετικά με τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια φαίνεται πως τελικά θα προστατεύονται οι δανειολήπτες των οποίων θα πουληθεί το δάνειο τους σε ξένα funds από υπέρογκα επιτόκια. Συγκεκριμένα ο αγοραστής του δανείου δεν θα μπορεί να επιβάλλει υψηλότερο επιτόκιο από εκεινο που έχει ορίσει η τράπεζα.

Επίσης αλλαγές θα υπάρξουν και στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, καθώς θα υπάρξουν επιβαρύνσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων.

Αναφορικά με τα ειδικά μισθολόγια η αναστολή του παγώματος των μισθολογικών προαγωγών δεν θα εφαρμοστεί υπό τη βασική προϋπόθεση πως θα υπάρξουν και θα νομοθετηθούν ισοδύναμα μέτρα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου κι αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν τότε τελικά θα παγώσουν οι μισθολογικές ωριμάνσεις παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Όσον αφορά στον κόφτη η τροπολογία προβλέπει πως σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας, η μείωση των δαπανών που προβλέπει ο κόφτης θα γίνεται μετά από διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom