Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Οι αιτήσεις ασύλου εμπόδιο στις επαναπροωθήσεις

ΟΗΕ: Η Ελλάδα έστειλε στην Τουρκία 13 αιτούντες άσυλο
Μετανάστες συνοδευόμενοι από άνδρες της Frontex έχουν επιβιβαστεί σε τουρκικό σκάφος με προορισμό το λιμάνι Δεκελί στην Τουρκία

Οι περισσότεροι πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες περίμεναν μέχρι τελευταία στιγμή και μόλις άρχισαν οι επαναπροωθήσεις, έσπευσαν να υποβάλουν μαζικά αιτήσεις.

Στη Λέσβο έσπευσαν να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου οι 2.800 από τους 2.890 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι περίπου 100 που έφτασαν χθες στο νησί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Χίο που ήταν μηδενικός ο αριθμός των αιτήσεων ως το Σάββατο, την Κυριακή υποβλήθηκαν 340 αιτήσεις και χθες άλλες 200, ενώ στο νησί παραμένουν 2.245 άτομα.Σήμερα δεν θα γίνει τελικά καμία επαναπροώθηση και το θέμα είναι ανοιχτό για τις επόμενες ημέρες.

Με χθεσινές του δηλώσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας ανέφερε ότι η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων θα διαρκεί περίπου 15 ημέρες και με την επανεξέταση των ενστάσεων δεν θα υπερβαίνει όλη η διαδικασία τον έναν μήνα.

Ο στόχος
«Στόχος είναι η αίτηση και η εξέταση της ενδικοφανούς προσφυγής να έχουν ολοκληρωθεί σε 15 μέρες και στο σύνολό της να έχει κριθεί σε έναν μήνα», είπε ο κ. Βίτσας, πρόσθεσε όμως ότι «η αίτηση ασύλου δεν μπορεί να γίνει σε Πειραιά ή Ειδομένη αλλά σε κέντρα φιλοξενίας, ταυτοποίησης ή υποδοχής όπου οι πρόσφυγες θα τυγχάνουν αξιοπρεπούς διαμονής και σίτισης».
Υπό τη συνοδεία της Frontex επέστρεψαν στην Τουρκία οι πρώτοι μετανάστες

Οι ελληνικές αρχές και η Frontex «έπιασαν στον ύπνο» τους «αλληλέγγυους» και όσους άλλους ετοίμαζαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο λιμάνι της Μυτιλήνης χθες το πρωί.

Είχαν ανακοινώσει ότι η επαναπροώθηση θα αρχίσει στις 10 το πρωί και τελικά ξεκίνησε τρεις ώρες νωρίτερα και 134 αποκλειστικά παράτυποι μετανάστες και 2 Σύροι πρόσφυγες αναχώρησαν με τα δύο πλοία, το «Ναζλί Ζαλέ» της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» και το «Λέσβος» της «Τουργιόλ», για το λιμάνι του Δεκελί.

Αντίστοιχα, την ίδια ώρα από το λιμάνι της Χίου αναχώρησε καταμαράν της εταιρείας Erturk μεταφέροντας 66 παράτυπους μετανάστες, ενώ καθένας από αυτούς συνοδευόταν κι από έναν άντρα της Frontex.

Μόλις 50 άτομα κατάφεραν να συγκεντρωθούν το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης και να διαμαρτυρηθούν, ενώ τα τρία σκάφη έκαναν σύντομη στάση στα ανοιχτά μέχρι να ετοιμαστούν οι Αρχές στην απέναντι πλευρά.

Υποδοχή με αντιδράσεις
Η υποδοχή τους στο Δεκελί έγινε κάτω από περιορισμένες αντιδράσεις ακτιβιστών που τάσσονταν με πανό και συνθήματα κατά των επαναπροωθήσεων και υπέρ των ανοιχτών συνόρων, ενώ οι τουρκικές αρχές είχαν πάρει αυστηρά μέτρα ασφάλειας.

Πάνοπλοι αστυνομικοί και μέλη της Ερυθράς Ημισελήνου περίμεναν τους μετανάστες στο λιμάνι.Μόλις τα σκάφη έμπαιναν στα τουρκικά λιμενικά ύδατα συνοδεύονταν από δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, ενώ ένα ελικόπτερο πετούσε συνεχώς πάνω από το λιμάνι.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Βολκάν Μποζκίρ, οι μετανάστες που έχουν επαναπροωθηθεί από την Ελλάδα θα μεταφερθούν στον προσφυγικό καταυλισμό, στην πόλη Οσμανίγιε, στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Την ίδια ώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας οι πρώτοι 32 Σύροι πρόσφυγες έφτασαν χθες με δύο διαφορετικές πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη στο Ανόβερο της Γερμανίας και από εκεί μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στον καταυλισμό προσφύγων του Φρίντλαντ, σε απόσταση 140 χλμ. από το Ανόβερο, κοντά στο Γκέτινγκεν της Κάτω Σαξονίας.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
http://www.ethnos.gr/

Διαβάστε σχετικά:
ΟΗΕ: Η Ελλάδα έστειλε στην Τουρκία 13 αιτούντες άσυλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom