Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Κατεψυγμένο κρέας κροκόδειλου και πύθωνα στου Ρέντη! - Τι λένε οι αρμόδιοι ελεγκτές; - Ποιοι τα καταναλώνουν;


Στη δέσμευση κατεψυγμένων φιλέτων κροκόδειλου και πύθωνα συνολικού βάρους 19 κιλών, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, στο πλαίσιο των συστηματικών και στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιούν στην αγορά.

Συγκεκριμένα, κατά τον υγειονομικό κτηνιατρικό έλεγχο σε επιχείρηση λιανικής πώλησης τροφίμων στην περιοχή του Ρέντη, οι ελεγκτές κτηνίατροι εντόπισαν και δέσμευσαν σε ατομικές συσκευασίες 12 κιλά κατεψυγμένο φιλέτο κροκόδειλου και 7 κιλά κατεψυγμένο φιλέτο πύθωνα, προκειμένου να διερευνηθούν και να ταυτοποιηθούν πλήρως οι χώρες προέλευσης και εισαγωγής τους στη Ευρωπαϊκή Κοινότητα, καθώς και η δυνατότητα διακίνησης και διάθεσής τους στην κατανάλωση σαν τρόφιμα ασφαλή- κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Στα παραπάνω προϊόντα, απαγορεύτηκε η διακίνηση και η εμπορία τους και θα ακολουθήσει επανέλεγχος, προκειμένου να κριθεί η περαιτέρω τύχη τους.

Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον κ. Πάνου Δ/ντη του αρμόδιου τμήματος ο οποίος μας είπε ότι το κρέας κροκόδειλου και πύθωνα διακινείται ελεύθερα και κάτω από νόμιμες διαδικασίες στην ΕΕ, ωστόσο η συγκεκριμένη κατάσχεση έγινε για λόγους ταυτοποίησης. Μάλιστα όπως μας είπε οι παρτίδες προοριζόνταν για εγχώρια κατανάλωση και όχι για εξαγωγή!

Τώρα ποιος και γιατί καταναλώνει κρέας κροκόδειλου και πύθωνα είναι άλλο θέμα, το οποίο ο ίδιος δεν θέλησε να μας το σχολιάσει, δεδομένου ότι η έρευνα των Αρχών είναι σε εξέλιξη. Μας είπε ωστόσο ότι πρόκειται για ακριβά προϊόντα.

Εμείς πάντως κάναμε μια διαδικτυακή έρευνα για το ποιοι προτιμάνε αυτά τα προϊόντα και προς έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι είναι αρκετοί!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε Αμερική και Ασία, κάποια κρεοπωλεία έχουν ήδη ξεκινήσει να πωλούν κρέας φιδιού, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα αργήσει να γίνει τάση και σε άλλες χώρες. Το φιλέτο του πύθωνα, όπως διαβάζουμε σε διάφορες αναρτήσεις στο διαδίκτυο, είναι ροζ και λεπτό, με μια μυρωδιά αρκετά διαφορετική από τη συνηθισμένη του κοτόπουλου ή άλλων κρεάτων που έχουμε συνηθίσει, ούτε πολύ έντονη, ούτε δυσάρεστη.

Κι αν αναρωτιέστε για… συνταγές φιδιού, μια πολύ διαδεδομένη είναι ο πύθωνας Piccata, όπου το κρέας του κόβεται σε φέτες, αλείφεται με βούτυρο, τηγανίζεται, έπειτα περιχύνεται πάλι με βούτυρο, με την προσθήκη άσπρου κρασιού και σκόρδου!

Όσο για το κρέας κροκόδειλου θεωρείται πιο διαδεδομένο στο εξωτερικό ασχέτως του ότι οι Έλληνες δεν έχουν μυηθεί σε αυτή τη διατροφική προτίμηση! Κατά καιρούς εμφανίζεται σε επιλεγμένα εστιατόρια ως σουβλάκι, τηγανιτός καθώς και σε πιάτα γκουρμέ αλλά λίγοι τον επιλέγουν, ίσως και λόγω τιμής. Η ουρά του κροκόδειλου μάλιστα είναι το πλέον περιζήτητο κομμάτι. Για το θέμα της κατανάλωσης κρέας κροκόδειλου έχουν κινητοποιηθεί κατά καιρούς φιλοζωικές οργανώσεις που καταγγέλλουν την παγκόσμια αυτή «πρακτική» .

Μετά από όλα αυτά εμείς επιφυλασσόμαστε στο να σας πούμε «καλή σας όρεξη»!

http://koinoniki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom