Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Υποχρεωτικό το "πλαστικό" χρήμα... μέχρι νεωτέρας (βίντεο)

Οχι και τόσο υποχρεωτικό αφού για την ώρα υπάρχει νομικό κενό για τα μηχανάκια (POS) ώστε να επιβληθεί η χρησιμοποίησή τους από κάθε επαγγελματία
Τι να πιστέψεις και τι να προγραμματίσεις όταν αλλάζουν αποφάσεις πιο γρήγορα από τα πουκάμισα που φοράνε!!!

Οριστικά κι αμετάκλητα φαίνεται να μπαίνει στη ζωή μας το «πλαστικό» χρήμα καθώς, όπως διεμήνυσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, μετά το πέρας της τρίωρης συνάντησής του με τους εκπροσώπους των Θεσμών, όλες οι δαπάνες της φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να πραγματοποιούνται μέσω τραπεζών.

«Για το 2015 συνεχίζουμε να μαζεύουμε αποδείξεις για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Από 1ης Ιανουαρίου 2016 το αφορολόγητο θα συνδέεται με τις δαπάνες που γίνονται με πλαστικό χρήμα» τόνισε στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη ο Τρύφων Αλεξιάδης, ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπάρχει νομικό κενό για τα μηχανάκια (POS) ώστε να επιβληθεί η χρησιμοποίησή τους από κάθε επαγγελματία.

«Θα υπάρχουν και κίνητρα στους πολίτες για τη διάδοση του πλαστικού χρήματος» διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, παραπέμποντας σε μεταγενέστερες αποφάσεις για την ακριβή κινητροδότηση από το ΥΠΟΙΚ.


Ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί (αυτό που λέγαμε παραπάνω,αν δεν σταθεροποιηθεί λέει ψάρι δεν έχει!) εάν το αφορολόγητο όριο, το οποίο θα χτίζεται αποκλειστικά με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω «πλαστικού» χρήματος, θα αθροίζεται με δαπάνες ίσες με το 10% του εισοδήματος ή με κάποιο άλλο ποσοστό.

Αυτό ισχύει και για τις ειδικές κατηγορίες δαπανών που οδηγούν σε μείωση του φόρου όπως τα ιατρικά έξοδα. Διευκρίνισε μάλιστα ότι κάθε δαπάνη που θα περιλαμβάνεται στη δήλωση, θα πρέπει να γίνεται μέσω κάρτας όπως π.χ. η αγορά αυτοκινήτου.

Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε ότι όσοι συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.

Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε ότι οι δύο πλευρές, έχουν συμφωνήσει στα βασικά σημεία του πλαισίου διαπραγμάτευσης για τα φορολογικά θέματα.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης, έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς το πλαίσιο για την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ προχωρούν (χρόνια προχωρούν,αλλά ποτέ δεν πιάνουν τους λαθρέμπορους!)τα μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής τύπου carousel.

Επιπλέον, τόνισε ότι έχει επέλθει συμφωνία αναφορικά με το το νέο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για την απάτη ΦΠΑ με τριγωνικές συναλλαγές και την καταγραφή όλων των δεξαμενών καυσίμου.

Όσον αφορά στο θέμα των ρυθμίσεων για την οικειοθελή συμμόρφωση (αποκάλυψη μαύρων καταθέσεων), ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις σχετικές διατάξεις και θέλουμε να γίνει αυτό εντός του Δεκεμβρίου».

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, απομένει το τελικό «ΟΚ» από την πλευρά των θεσμών, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι σχετικές διατάξεις τελικά να κατατεθούν αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom