Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Χωρίς απώλειες ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2016

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό – Σε εξέλιξη η ψηφοφορία

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία που ξεκίνησε κοντά στη μία τα ξημερώματα και τελείωσε στη 01:40 ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τον προϋπολογισμό του 2016. 
Οπως αναμένονταν δεν υπήρξαν εκπλήξεις,οι 153 των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψήφισαν ΝΑΙ κι όλοι οι άλλοι (145) ΟΧΙ.Απουσίασαν δύο,οι κύριοι Βαγιωνάς και Νικολόπουλος.

Να σημειώσουμε εδώ ότι όλοι όσοι απόψε καταψήφισαν τον προϋπολογισμό είχαν ψηφίσει (πλην ΚΚΕ,Ενωσης Κεντρώων και Χρυσής Αυγής φυσικά) το 3ο μνημόνιο την παραμονή της Παναγίας το καλοκαίρι!!!

Υπέρ της ψήφισης του προϋπολογισμού τάχθηκαν νωρίτερα οι εισηγητές και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα τον καταψηφίσουν.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για προϋπολογισμό που δίνει προτεραιότητα στην κοινωνική δικαιοσύνη. «Με τον σημερινό προϋπολογισμό, εκτός από την βούληση αποδεικνύουμε ότι διαθέτουμε και την ικανότητα να ηγηθούμε της μεγάλης και δύσκολης κοινωνικής προσπάθειας σε εξαιρετικά δύσκολες και δυσμενείς συνθήκες» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι μια άσκηση για την κυβέρνηση η οποία που θέλει να αποτυπώσει στίγμα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής πόρων σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και δυσκολίας. 
«Και πίσω από τους αριθμούς μπορεί να δει κανείς μια αγωνιώδη μάχη να στηριχθούν οι δυνάμεις της εργασίας, τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα αλλά και για τον σταδιακό μετασχηματισμό, που είναι αναγκαίος για την ευημερία των πολλών» είπε ο κ. Τσίπρας.
Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε με την ομιλία του νωρίτερα ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας ζει σε ένα ροζ συννεφάκι, όμως ο βασιλιάς είναι γυμνός». 
Τον κατηγόρησε ότι έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και ότι οδηγεί τη χώρα σε ξέρα. «Αποδεικνύεστε κατώτερος των περιστάσεων και υποθηκεύετε το μέλλον του τόπου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. 
Ακόμη, του καταλόγισε ότι πέρυσι αγνοούσε τη λέξη συναίνεση και τη θυμήθηκε τώρα που βρέθηκε αντιμέτωπος με τις συνέπειες του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε μόνος του.
Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, λέγοντας ότι όποιος είχε πιστέψει το παραμύθι περί επαναδιαπραγμάτευσης, θα άξιζε να ρίξει μία ματιά στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. 
Ο Δημήτρης Κουτσούμπαςπρόσθεσε ακόμη ότι αποτελεί επίσημη ομολογία για τον ταξικό προσανατολισμό της κυβέρνησης να υπηρετήσει το κεφάλαιο και ταυτόχρονα επίσημη συνόψιση για τα έργα και τα σχέδια της κυβερνώσας Αριστεράς του Κεφαλαίου.
Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι «προϊόν σκληρής διαπραγμάτευσης» και «φέρνει τη χώρα πιο κοντά στην έξοδο από τις μνημονιακές πολιτικές» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Η κυβέρνηση κατάφερε, μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις και πόλεμο από τα ΜΜΕ, απέναντι σε ανθρώπους που έπρεπε ήδη να έχουν προφυλακιστεί, να προχωρήσει σε μια συμφωνία που φέρνει διέξοδο στην κρίση» είπε ο Πάνος Καμμένος. Υποστήριξε επίσης ότι ο προϋπολογισμός μειώνει κατά 5 δισ. ευρώ τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, συγκριτικά με τα «μυστικά μέτρα» της προηγούμενης κυβέρνησης.
Σκληρή κριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αλλά και για τον προϋπολογισμό άσκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Γκρίζος, αδιαφανής και άδικος ο προϋπολογισμός, δεν έχετε διάθεση να αλλάξετε κάτι, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, και πρόσθεσε «απλώς προσθέτετε κόστος πάνω στο κόστος, σπατάλη πάνω από τη σπατάλη» και σε αυτόν τον δρόμο «δεν μπορούμε να είμαστε σύμμαχοι, είμαστε αντίπαλοι».
«Πάμε όπισθεν ολοταχώς, σε όλα τα μέτωπα» εκτίμησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «είναι ανάλγητη». Προσδιορίζοντας την στάση του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «θα επιμείνουμε στην προσπάθεια ευρύτερης συνεννόησης και διαμόρφωσης ενός εθνικού πλαισίου για οριστική έξοδο από τη κρίση.

Είμαστε όμως αντίθετοι, τόνισε, με κάθε πρόταση για δημιουργία «μετώπων», είτε των δήθεν ευρωπαϊκών με την δεξιά, είτε των δήθεν προοδευτικών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο αυτές λογικές θα βλάψουν αυτή την ώρα την Ελλάδα το ίδιο.
Έκκληση στον πρωθυπουργό να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ζητήσει οικουμενική κυβέρνηση και μετά να φέρει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. 
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι σε διαφορετική περίπτωση «η κυβέρνηση θα καταρρεύσει» και σημείωσε ότι «δεν ζητά να αλλάξει ο κ. Τσίπρας, αλλά να μπουν τεχνοκράτες στις θέσεις των υπουργών».
Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατέθεσε έναν ακόμη «μνημονιακό προϋπολογισμό» όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ότι ασκεί «εθνομηδενιστική πολιτική». Επίσης υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε την πάγια θέση του για λογιστικό έλεγχο και διαγραφή του παράνομου χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom