Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Αφιέρωμα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για τα 110 χρόνια ιστορίας του


Εκατόν δέκα χρόνια ιστορίας, ειδήσεων, τηλεγραφημάτων. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για πάνω από έναν αιώνα συμβαδίζει με την ελληνική ιστορία. 

Μία ιστορία, μέρος της οποίας θα προσπαθήσει να μας θυμίσει «Το Πρακτορείο»,free περιοδικό του ΑΠΕ ΜΠΕ που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 11/12, μέσα από το φωτογραφικό του αρχείο, γιατί πολλές φορές όσο αξίζει μία φωτογραφία δεν αξίζουν όλες οι λέξεις του δημοσιογράφου.

του Μιχάλη Ψύλου

Όνομα βαρύ σαν ιστορία. Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Ελλάδας. Γεννήθηκε πριν 110 χρόνια -το 1905- ως «Αθηναϊκό Πρακτορείο» και η πορεία του είναι παράλληλη με την νεώτερη ιστορία της χώρας.Μέσα από τα τηλεγραφήματά του πέρασαν οι συγκλονιστικότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας.

Όπως άλλωστε προκύπτει από την ανάγνωση των εφημερίδων, όλη αυτή την ιστορική περίοδο τα τηλεγραφήματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου αποτελούσαν βασική πηγή ενημέρωσης για όλες τις εξελίξεις που σημάδευσαν , εδώ και έναν αιώνα, τη χώρα.

Από το Κίνημα στο Γουδί και την άφιξη του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Αθήνα ως την Μικρασιατική Καταστροφή, τον πόλεμο του '40 και το ιστορικό «ΟΧΙ» του λαού μας, τη στρατιωτική δικτατορία, τη Μεταπολίτευση και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας έως και σήμερα , το ΑΠΕ-ΜΠΕ ήταν εκεί! Δίνοντας με την εγκυρότητα και την αμεσότητά του τον παλμό των γεγονότων.

Πρώτος διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου ήταν ο Κωνσταντινουπολίτης δημοσιογράφος Ιωάννης Παρρέν, όταν το 1905 το υπουργείο Εξωτερικών εξαγόρασε το τότε ιδιωτικό «Τηλεγραφικό Πρακτορείο Αθηνών» του δημοσιογράφου Αντώνιου Στεφανόπολι.

Ακολούθησε στο τιμόνι του πρακτορείου η Ιωάννα Στεφανόπολι - η πρώτη Ελληνίδα που έγινε φοιτήτρια.

Το 1931 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Αθηναϊκού Πρακτορείου ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Βασίλειος Βεκιαρέλλης, ο οποίος συνέβαλε στην αναδιοργάνωση του πρακτορείου βάσει των διεθνών προτύπων δημοσιογραφίας. Προσωπική επιλογή του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο Βεκιαρέλλης ήταν εκ των σημαντικότερων δημοσιογράφων της εποχής και από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΣΗΕΑ.

Συγγραφέας πολλών βιβλίων ο Βεκιαρέλλης πρωτοστάτησε, όπως έλεγαν οι κριτικοί της εποχής, στη διάδοση των ειρηνιστικών ιδεών οι οποίες συσπείρωσαν τους διανοουμένους της Ευρώπης μετά το πέρας του Α' Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκοντας φιλόξενο χώρο για τις αντιπολεμικές του αντιλήψεις στα αλεξανδρινά περιοδικά, που είχαν συντονισθεί έγκαιρα και δυναμικά με την ευρωπαϊκή διανόηση σε πρωτοβουλίες εναντίον του επερχόμενου Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1939, το ΑΠΕ στεγαζόταν στο κτίριο που και σήμερα υπάρχει-αν και εγκαταλελειμμένο -στον αριθμό 50 της οδού 28ης Οκτωβρίου. «Ήταν ένα δωματιάκι με τον μεταφραστή, τον δακτυλογράφο, τον ασυρματιστή και τον κλητήρα που περίμενε στα σκαλοπάτια για να διανείμει τα δελτία», έγραψε ο Ερρίκος-Ραφαήλ Στρούγκος, που εργαζόταν στο ΑΠΕ από το 1931.

Το προσωπικό του ΑΠΕ ήταν τότε έξι μεταφραστές, επτά συντάκτες (κάποιοι από τους οποίους είχαν και καθήκοντα δακτυλογράφων), οκτώ ασυρματιστές, ένας διανομέας, ένας διαχειριστής και μία καθαρίστρια.

Τον Μάρτιο του 1956, το ΑΠΕ συνδέθηκε μέσω τηλετυπικού δικτύου με όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διέθετε ήδη ένα πλούσιο δυναμικό από δημοσιογράφους, χρονογράφους, ρεπόρτερ με μεγάλο δίκτυο μονίμων ανταποκριτών στις κυριότερες πρωτεύουσες και ενδιαφέρουσες πόλεις του κόσμου ενώ συνεργάζονταν με τα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά πρακτορεία του κόσμου.

Το 1994, το ΑΠΕ μεταβλήθηκε σε Ανώνυμη Εταιρία του Ελληνικού Δημοσίου με έδρα την Αθήνα. Το 2008 συγχωνεύθηκε με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπό τη νέα επωνυμία «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανώνυμη Εταιρεία» (ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ).

Σήμερα, 110 χρόνια μετά, το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι ο κύριος πάροχος πολυμεσικού ειδησεογραφικού περιεχομένου προς τα ελληνικά ΜΜΕ. Παρέχοντας έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, το εθνικό πρακτορείο, χωρίς υπερβολή, παρέχει το 90% όλων των ειδήσεων στο διαδίκτυο.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ διαθέτει στους συνδρομητές του καθημερινά πάνω από 500 ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, καθώς και περισσότερες από 1.200 φωτογραφίες αλλά και βιντεοειδήσεις.

Παράγει εξειδικευμένο πολυμεσικό περιεχόμενο για διαδικτυακά ΜΜΕ, υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, εφαρμογές έξυπνων συσκευών, για δημόσιες οθόνες κλπ.

Συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αλλά και όλα τα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων των ευρωπαϊκών χωρών. Ενισχύει επίσης τη συνεργασία του με τον ρωσικό ειδησεογραφικό όμιλο ROSSIYA SE G ODNYA με τη δημιουργία κοινής ελληνορωσικής πύλης στο πλαίσιο και του αφιερωματικού έτους «Ελλάδας-Ρωσίας» το 2016.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποτελεί όμως και ένα ζωντανό αρχείο της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και αθλητικής ιστορίας του τόπου και του πλανήτη με 1.100.000 ψηφιοποιημένες ειδήσεις, 908.158 ψηφιοποιημένες φωτογραφίες από την Ελλάδα και 4.152.189 ψηφιοποιημένες φωτογραφίες από όλον τον κόσμο.

Τους τελευταίους μήνες, το ΑΠΕ-ΜΠΕ προχώρησε σε δύο μεγάλα βήματα με στόχο το μεγαλύτερο άνοιγμά του στην κοινωνία:

1.Στην ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo με εμβέλεια στην Κεντρική Μακεδονία

2.Στην έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού free press «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ» που κρατάτε ήδη στα χέρια σας.

Εμείς οι εργαζόμενοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είμαστε υπερήφανοι για την ιστορική μας κληρονομιά και αισθανόμαστε πλήρως τις ευθύνες αλλά και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού για το εθνικό πρακτορείο του.

Παρακαταθήκη για εμάς, η ρήση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, κατά τα εγκαίνια της επετειακής έκθεσης με τηλεγραφήματα του ΑΠΕ από τον πόλεμο του '40: «Να συνεχίσετε στον ίδιο δρόμο και να ξέρετε ότι είστε ένα κομμάτι του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού για να βγούμε από τη δεινή κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας. Αναγνωρίζουμε την προσπάθειά σας και να ξέρετε ότι από πλευράς πολιτείας θα είμαστε συμπαραστάτες στο έργο σας».

Ξεφυλλίστε εδώ το «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ» για να δείτε το αρχειακό υλικό ή κατεβάστε το σε pdf

Το ΑΠΕ ΜΠΕ θα γιορτάσει τα «γενέθλιά» του σε μια εκδήλωση στο Ίδρυμα Μιχάλης 

Εάν όπως λέγεται τα πρώτα εκατό χρόνια είναι δύσκολα, τότε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων βρίσκεται σε καλό δρόμο αφού φέτος συμπληρώνει 110 χρόνια μιας πορείας που συνοδεύει την προσπάθεια της Ελλάδας να συμμετέχει στο διεθνές γίγνεσθαι.

Μάλιστα γιορτάζει τα 110 χρόνια ζωής του την προσεχή Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», σε μια εκδήλωση που θα τιμήσουν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, αλλά και του πνευματικού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν, με τη σειρά, ο πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Focus Bari Ξένια Κούρτογλου.

Την ιστορία του πρακτορείου θα ξετυλίξει ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.

Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσική εκδήλωση που υπογράφει ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος.

Παράλληλα θα παρουσιαστεί έκθεση αρχειακού φωτογραφικού υλικού στο φουαγιέ του Ιδρύματος Κακογιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom