Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

«Mασάζ» από τον Κατρούγκαλο στο κόμμα για το Ασφαλιστικό


του Γιάννη Σιδέρη

Ήγγικεν ώρα για την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ένα ακόμη καυτό θέμα, αυτό του Ασφαλιστικού, με την ελπίδα να μην καεί και η ίδια στις «φλόγες» του!

Το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί ως τα τέλη Νοεμβρίου, και γι’ αυτό
σήμερα το απόγευμα, λίγο μετά τις 4, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος διαβαίνει το κατώφλι των κεντρικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας για τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Η σύνθεση της συνεδρίασης θα είναι εμπλουτισμένη και με το τμήμα εργατικής πολιτικής του κόμματος, ενώ δεν αποκλείεται να παραβρεθεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Κατρούγκαλος σπεύδει να ενημερώσει τα αρμόδια κομματικά όργανα. Η πρώτη ήταν στις 29 Οκτωβρίου, και η τετράωρη συζήτηση τότε, είχε διεξαχθεί σε ατμόσφαιρα παγωμάρας, κατήφειας, επιφύλαξης, για τα δύσκολα μέτρα που έρχονται, αλλά και δυσαρέσκειας για την σύνθεση της «Επιτροπής Σοφών», καθώς συνδικαλιστικά στελέχη έκριναν ότι το προφίλ των μελών της ήταν αρκετά «νεοφιλελεύθερο», και δεν απηχούσε την πολιτική φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ!

Η άτυπη ενημέρωση από την Κουμουνδούρου τότε, διαβεβαίωνε ότι δεν συζητήθηκαν αριθμοί, και δεν θα μπορούσαν πριν το υπουργείο κατασταλάξει και παρουσιάσει το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ένα συγκεκριμένο αριθμό, τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης, ποσό σο οποίο θα προστίθεται το ανταποδοτικό τμήμα των εισφορών του κάθε ασφαλισμένου.

Στο ίδιο βαρύ κλίμα αναμένεται να διεξαχθεί και η σημερινή συνεδρίαση, καθώς από το εργατικό ρεπορτάζ συνάγεται ότι θα υπάρξει περικοπή σε ποσοστό 5% των επικουρικών συντάξεων, το εύρος των οποίων θα κυμαίνεται από 100 έως 350 ευρώ, αύξηση ασφαλίστρων, ρήτρα ηλικίας η οποία θα επιφέρει μείωση στους κάτω των 65 ετών συνταξιούχους, αύξηση ασφαλίστρων σε κάποια επαγγέλματα, μειώσεις στα εφάπαξ του Δημοσίου και αύξηση του χρονικού ορίου συνταξιοδότησης των Δ.Υ., αύξηση εργοδοτικών εισφορών κ.α.

Ούτως ή άλλως ο υπουργός Εργασίας πρέπει να βρει γύρω στα 900 εκατομμύρια για να κλείσει το πακέτο των 2,2 δισ. ευρώ από τις συντάξεις για την περίοδο 2015-2016, που προβλέπεται από ο μνημόνιο.

Εν τω μεταξύ πηγές του υπουργείου Εργασίας διέψευσαν πληροφορίες που θέλουν να μειώνονται σε ποσοστό κατά 40% οι συντάξεις των συνταξιούχων που είναι κάτω των 65 χρόνων και ώσπου να φτάσουν σε αυτό το χρονικό όριο. Αλλά ακόμη και να θεσμοθετηθεί, υποστηρίζουν ότι δεν θα αφορά όσους λαμβάνουν ήδη σύνταξη.

Ούτως ή άλλως η σημερινή συνεδρίαση είναι ενημερωτική των κυβερνητικών προθέσεων και όχι αποφασιστική. Εντάσσεται σε αυτό που στην πολιτική καθομιλουμένη λέγεται «μασάζ» στα κομματικά στελέχη, προκειμένου αφενός να κατασιγαστούν οι αντιδράσεις, αφετέρου το νομοσχέδιο να τύχει υποστήριξης στην κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας.

Εν τω μεταξύ η Π.Γ. αποφάσισε να καλέσει σε απολογία την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, επειδή έσπασε το εμπάργκο που έχει επιβάλει το κόμμα, εδώ και δύο χρόνια, στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη, και συμμετείχε την Τρίτη στην εκπομπή του «Ανατροπή».

http://www.liberal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom