Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Το στοίχημα της κάλπης


της Νίκης Ζορμπά
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ντέρμπι, αμφίσημα μηνύματα και "αδύναμο" νικητή στην κάλπη, είτε κόψει πρώτος το νήμα ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η Ν.Δ.
Αυτοδυναμία δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ούτε με το "κυάλι"
ενώ οι μονομάχοι Α. Τσίπρας και Β. Μειμαράκης, πορεύονται με στόχους άκρως διαφορετικούς.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τέως πρωθυπουργός, αποστρέφεται τις μετεκλογικές συνεργασίες, οι οποίες άλλωστε αποτελούν τρομερό "αγκάθι" για τον ίδιο και τη συνοχή του κόμματός του εάν αναδειχθεί πρώτος απόψε το βράδυ.
Ήδη στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου έχουν ανοίξει τα τεφτέρια και επιδίδονται σε ασκήσεις αριθμητικής: Εάν οι ΑΝΕΛ δεν μπουν στην Βουλή , θα χρειαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ ή και το Ποτάμι. όπερ αποτελεί για την Κουμουνδούρου, σενάριο εάν όχι "εφιαλτικό", οπωσδήποτε εξαιρετικά δυσάρεστο.
Εκτός απο δυσάρεστο όμως είναι και πολιτικά δύσκολο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη λαβωμένος μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και προέρχεται από μία διάσπαση νωπή και επώδυνη, η οποία ενδέχεται να του στοιχίσει και τη νίκη στις εκλογές.
Το ήδη εύθραυστο εσωτερικό του , στο οποίο υπάρχουν ακόμη αντιμνημονιακές δυνάμεις (η ομάδα των "53") δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αντέξει και νέες πολιτικές εκπτώσεις.
"Δηλαδή πώς θα υποστηρίξουμε μια κυβέρνηση με υπουργούς φιλελεύθερους από το Ποτάμι και ΠΑΣΟκους από την εποχή Βενιζέλου;" διερωτιόταν μιλώντας στο Capital.gr, κορυφαίο στέλεχος των "53".
Οι προβληματισμοί τούτοι που επικρατούν στις τάξεις της κουμουνδούρου και προς ώρας κρύβονται κάτω από το προεκλογικό χαλί, δημιουργούν εκ των πραγμάτων εικόνα αστάθειας.
Ως εκ τούτου, στην περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ήδη αρχίσει να φουντώνουν τα σενάρια για σχηματισμό θνησιγενούς κυβέρνησης και νέες πρόωρες εκλογές εντός του επόμενου διαστήματος.
Στη Ν.Δ η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη. Οι συνεργασίες αποτελούν βασική προεκλογική της θέση και άπαντες στο κόμμα συνομολογούν στην ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας με ορίζοντα τετραετίας ώστε να επανέλθει η σταθερότητα σε πολιτική και οικονομία.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει δηλώσει ανοιχτός σε συνεργασία προς πάσα κατεύθυνση, χωρίς να αποκρύβει ωστόσο πως η ενδεδειγμένη πολιτικά λύση θα ήταν στο κυβερνητικό σχήμα να συμμετέχει και το τέως κυβερνών κόμμα.
Παρά ταύτα, στην περίπτωση επικράτησής της απόψε, η γαλάζια παράταξη ακόμη και μετα την άρνηση του Α. Τσίπρα για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, διατηρεί και άλλες διεξόδους, κοιτώντας προς ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Κύριος στόχος για τη Ν.Δ εξάλλου, όπως έχουν διατρανώσει όλα τα κορυφαία στελέχη της, είναι να αποφευχθεί νέα πολιτική αστάθεια πάση (κομματική) θυσία.
http://www.capital.gr/

Σημείωση Ζείδωρον:
Το άρθρο αποφεύγει να πει το σημαντικότερο:Οποιος και να βγει,όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί οι Βρυξέλλες θα κυβερνούν δια του εδώ επιτετραμμένου τους και ότι ετοιμάζουν κοινοβουλευτική δικτατορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom