Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Μυτιλήνη: Μολότοφ, ξύλο και τραυματισμοί σε μάχες μεταναστών με αστυνομικούς (φωτο & βίντεο )


- Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη Μυτιλήνη με επεισόδια, τραυματισμούς και εγκλωβισμένους υπαλλήλους
- Αλλεπάλληλα τα επεισόδια στο νησί, όπου για πρώτη φορά έπεσαν και βόμβες μολότοφ κατά προσφύγων
- Εγκλωβισμένο στο λιμάνι το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος - Χάος με 10.000 άτομα να παλεύουν για την είσοδο
- Κλειδώθηκαν για να γλιτώσουν οι υπάλληλοι που έκαναν την καταμέτρηση των μεταναστών στον Κάρα Τεπέ




Μάχες σώμα με σώμα στο λιμάνι της Μυτιλήνης αλλά και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ όλη μέρα σήμερα, ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος και κυρίως Αφγανών μεταναστών και Αράβων προσφύγων.
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Όπως έγινε γνωστό, στις 02.00 μετά τα μεσάνυχτα δυο ανήλικοι ηλικίας 17 ετών, έριξαν μια βόμβα μολότοφ εναντίον οικογένειας Σύρων προσφύγων που έμεναν σε σκηνή στο δημοτικό κήπο. Από την ανάφλεξη της βόμβας τραυματίσθηκε ελαφρά ένας Σύρος που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. 

Ύστερα από 15 λεπτά οι ίδιοι ανήλικοι πάντα κινούμενοι επιβαίνοντες σε δίκυκλο, πέταξαν βόμβα μολότοφ εναντίον οικογένειας Σύρων που διέμεναν στο πάρκο Χατζηδήμου. Από λάθος όμως των δυο νεαρών η βόμβα έπεσε σε κατασκευή από τούβλα μέσα στο πάρκο, αναφλέχτηκε και η καύσιμη ύλη διαχύθηκε προς οικογένεια Αφγανών που κοιμόταν λίγο παραπέρα χωρίς να δημιουργήσει άλλα προβλήματα.

Νωρίς το πρωί οι δυο νεαροί συνελήφθηκαν αφού κάμερα ασφαλείας παρακείμενης οικίας στο πάρκο Χατζηδήμου κατέγραψε το γεγονός. Σύμφωνα με πληροφορίες ομολόγησαν τις πράξεις τους και αύριο το μεσημέρι αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις. 

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Πριν τις επιθέσεις με βόμβες μολότοφ είχαν γίνει επεισόδια στο λιμάνι, όταν λίγο μετά τις 20.30, 10.000 μετανάστες προσπάθησαν να καταλάβουν το πλοίο ''Τέρα Τζετ'', που είχε δέσει και επρόκειτο να αναχωρήσει για τον Πειραιά. Χιλιάδες άτομα αιφνιδίασαν τους λιγοστούς άντρες του λιμενικού και κατάφεραν να φτάσουν στην είσοδο του πλοίου.

Οι μετανάστες πραγματοποίησαν κατάληψη στον καταπέλτη του πλοίου και απωθήθηκαν αρχικά από μικρή αστυνομική δύναμη όμως τελικά στη συνέχεια τα επεισόδια γενικεύθηκαν και πραγματοποιήθηκαν συμπλοκές με τη διμοιρία των ΜΑΤ.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων υπήρξαν τραυματισμοί μεταναστών, με ένα άτομο να πέφτει αναίσθητο και να οδηγείται με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο. Πραγματοποίθηκαν συλλήψεις ενώ υπήρξαν και επιπλέον τραυματίες. 

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Επεισόδια με το πρώτο φως της ημέρας

Μέσα στο κοντέινερ που έχει στηθεί για την καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών στον καταυλισμό καρά Τεπε κλείστηκαν το πρωί υπάλληλοι του δήμου καθώς επικράτησε ένταση που εξελίχθηκε σε άγριες συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών δυνάμεων.

Ο Λάκης Κυπαρίσης, μέλος του Δήμου και αυτόπτης μάρτυρας των επεισοδίων έξω από το κοντέινερ δήλωσε χαρακτηριστικά στο Νewsit.gr: “Είχαμε κλειστεί νωρίτερα μέσα στο κοντέινερ για να μην κινδυνέψουμε. Τώρα έχει αποφορτιστεί η κατάσταση και επικρατεί ηρεμία. Η επέμβαση της αστυνομίας ήταν άμεση και βοήθησε στο να ηρεμήσει η κατάσταση”. 

Καταγγελία για χτύπημα αστυνομικού σε φωτορεπόρτερ

Την καταγγελία έκανε ο φωτορεπόρτερ Βασίλης Μαθιουδάκης, που όπως υποστηρίζει δέχτηκε μπουνιά στο πρόσωπο την ώρα που φωτογράφιζε γυναίκα που είχε ματωμένο στόμα από τα γκλομπ.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Εγκλωβισμένο στο λιμάνι το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος

Εν τω μεταξύ εγκλωβισμένο στο λιμάνι της Μυτιλήνης παραμένει το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη στις 05.30 το πρωί με 2.500 επιβάτες. Είναι ακόμα δεμένο στην προβλήτα του λιμανιού καθώς έχουν εκδοθεί μόλις 1.000 εισιτήρια, αφού δεν υπάρχουν άτομα για να καταγράψουν τους μετανάστες που περιμένουν.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Κι ενώ οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μετανάστες και πρόσφυγες διαφορετικών εθνοτήτων και φυλών, αλλά και με ντόπιους συνεχίζονται, νωρίς το πρωί στη Μυτιλήνη έφτασαν δυο διμιοιρίες των ΜΑΤ προκειμένου να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες στο νησί ομάδες αποκατάστασης της τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας και των ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος. 

Μαζί τους έφθασαν και 30 στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας προκειμένου να ενισχύσουν το έργο της καταγραφής.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Αλλεπάλληλες συσκέψεις στο δημαρχείο για το μεταναστευτικό

Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Κατάσταση που όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι διαχειρίσιμη αλλά λίγο απέχει από το να ξεφύγει». Στόχος κατά τον κ. Μουζάλα τις επόμενες μέρες «να αποφορτισθεί το νησί και να απαλυνθούν οι δυσκολίες σε αυτό για ντόπιους και πρόσφυγες».

Ο κ. Μουζάλας επισκέφθηκε τους καταυλισμούς στον Καρά Τεπέ και στη Μόρια και το λιμάνι της Μυτιλήνης και ανακοίνωσε αύξηση της δυνατότητας ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων. Ήδη στο νησί ήρθαν 60 στελέχη της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού Σώματος, ενώ αύριο αναμένεται και ειδικός εξοπλισμός.

Ενεργοποίηση του Στρατού, ο οποίος θα φτιάχνει καθημερινά 1500 φρατζόλες ψωμί και δημιουργία νέου κέντρου ταυτοποίησης στη βόρεια είσοδο της πόλης, στο παλιό στρατόπεδο Κουρτζή το οποίο και θα ενοικιασθεί από ιδιώτη στον οποίο ανήκει από το Δήμο Λέσβου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom