Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

60 εκατ. ευρώ θα στοιχίσουν οι… φαβέλες του Βοτανικού

Από το λουκέτο στην Αμυγδαλέζα στην άρον άρον μεταφορά των Σύρων προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως

Περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, όσα δηλαδή διεκδικεί το ελληνικό κράτος να λαμβάνει ετησίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, υπολογίζεται ότι κόστισε το «οικόπεδο» στον Βοτανικό όπου θα εγκατασταθούν εντός των ημερών οι πρόσφυγες που έμειναν τις τελευταίες εβδομάδες στο Πεδίον του Αρεως.

Η απόφαση για τη μεταφορά των προσφύγων στον Βοτανικό
ελήφθη πριν από δέκα ημέρες σε συνθήκες πανικού, με την κυβέρνηση να δέχεται πυρά εκ δεξιών και εξ αριστερών για ένα θέμα που έως τον περασμένο Ιανουάριο αποτελούσε πεδίο προνομιακής άσκησης πολιτικής για την ίδια.

Ακολούθησε το εξάμηνο της διακυβέρνησής της όπου οι μεταναστευτικές ροές κορυφώνονταν μέρα με την ημέρα, ενώ μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης ξεσπούσαν ολοένα συγκρούσεις για το ποιος έχει την ευθύνη και την πρωτοβουλία των πολιτικών.

Αρχικά με μεγαλύτερη ένταση αλλά και στη συνέχεια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. προσπαθούσε να αποκρούσει τις κατηγορίες για αναποτελεσματικότητα ρίχνοντας όλες τις ευθύνες στην προηγούμενη, η οποία δεν είχε προετοιμάσει δομές φιλοξενίας για πρόσφυγες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η έλλειψη τέτοιων δομών δεν ήταν λόγος να γίνουν βιαστικές κινήσεις επίδειξης «αριστεροφροσύνης» με το κλείσιμο του Κέντρου Κράτησης στην Αμυγδαλέζα και άλλων που λειτουργούσαν υπό δυσμενείς συνθήκες σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στη συνέχεια καταγράφηκαν σκηνικά «αλληλοσπαραγμού» με συγκρούσεις ανάμεσα στην αρμόδια για τη Μετανάστευση «υπουργό χωρίς υπουργείο» Τασία Χριστοδουλοπούλου, που θέλησε να πάρει αρμοδιότητες από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Δυσαρέσκεια εκφράσθηκε κατά περιόδους από διάφορους υπουργούς, όπως τον επί της Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση αλλά και τον επί της Αμύνης Πάνο Καμμένο, που άκουγε αίφνης ότι υπάρχει σχέδιο για την αξιοποίηση παλαιών στρατοπέδων για τη φιλοξενία μεταναστών.

Οι τοπικές κοινωνίες και οι «άρχοντές» τους -ιδίως στα νησιά- έμειναν όλο αυτό το διάστημα να περιμένουν αδίκως κάποια βοήθεια από το κεντρικό κράτος για τις καραβιές που έφθαναν ολημερίς και ολονυχτίς.

Επί της ουσίας, τη μόνη διέξοδο στο πρόβλημα απέμειναν να δίνουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες που φρόντισαν να… εξαφανίζονται περνώντας τα σύνορα της ελληνικής επικράτειας με δική τους πρωτοβουλία προς την Ευρώπη.

Το παραδέχθηκε αμήχανα η ίδια η κ. Χριστοδουλοπούλου σε παλαιότερη εμφάνισή της ενώπιον της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ενώ και στις πρόσφατες συσκέψεις που έγιναν υπό το συντονισμό του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη εμφανίζεται η ίδια να αποκαλύπτει ότι ημερησίως μπαίνουν από τα ελληνικά σύνορα περίπου 3.000 αλλοδαποί και βγαίνουν 2.500!

Ακόμη και αν ισχύουν, πάντως, οι παραπάνω αριθμοί, απομένει στην Ελλάδα ένα ημερήσιο πλεόνασμα 500 ψυχών, το οποίο πρέπει με κάποιο τρόπο να φιλοξενηθεί χωρίς να διαταράσσει την ήδη διαταραγμένη καθημερινότητα και την κοινωνική συνοχή.

Σε προχθεσινή έκτακτη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο ίδιος παραδέχθηκε εμμέσως ότι υπάρχει καθυστέρηση στη σύσταση της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής, που είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η εκταμίευση κονδυλίων, την οποία προέβλεψε η Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Πρόκειται για ένα πενταετές πρόγραμμα που προβλέπει κονδύλια συνολικού ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας για τους πρόσφυγες. Η ανάγκη σύστασης Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής ήταν γνωστή εδώ και μήνες και η κυβέρνηση προέβλεψε νομοθετικά τη δημιουργία της στο νομοσχέδιο για την απόδοση ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς.

Το νομοσχέδιο πέρασε από τα… σαράντα κύματα και κατέληξε να ψηφιστεί τον Ιούνιο αλλά έκτοτε φαίνεται πως δεν προχώρησε τίποτε, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει προχθές ότι έδωσε εντολή να ανακληθούν άδειες δημοσίων υπαλλήλων σε διάφορα υπουργεία, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη σύστασή της!

Στο μεταξύ, το καλοκαίρι είχε φθάσει πλησίστιο με τις θάλασσες να ηρεμούν εντελώς επιτρέποντας σε ακόμη περισσότερα «σκάφη μιας χρήσεως» να περνούν τα υδάτινα σύνορα της χώρας μεταφέροντας καθημερινά χιλιάδες νέους πρόσφυγες.

Οπως, πάντως, επισημαίνουν ειδικοί περί το μεταναστευτικό, οι πρόσφυγες που φθάνουν έως τώρα στην Ελλάδα δεν προέρχονται από τα πολύ φτωχά στρώματα (αυτοί ίσως ακολουθήσουν αργότερα), είναι άτομα που διέθεταν στη χώρα τους (Συρία, Αφγανιστάν, Λιβύη, Ιράκ) κάποια οικονομική επιφάνεια και αυτό τους επιτρέπει να αναζητήσουν και να βρουν το δρόμο τους προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
arishat@e-typos.com
http://www.e-typos.com/gr/

Διαβάστε επίσης:
Ελαιώνας: Έστησαν και τέντα! Ακόμα χωρίς κλιματισμό τα κοντέινερ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom