Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Οργή Τσίπρα προς το ΔΝΤ: "Ή δεν θέλετε συμφωνία ή εξυπηρετείτε συμφέροντα"!

"Βλέπει" ύποπτη εμπλοκή λίγο πριν από τη συνάντηση με Λαγκάρντ, Γιούνκερ, Ντράγκι
Στροφή τελευταία ώρα από το ΔΝΤ

- Οργισμένο μήνυμα Τσίπρα προς το ΔΝΤ: "Ή δεν θέλετε συμφωνία ή εξυπηρετείτε συμφέροντα"
- "Δεν έχει ξαναγίνει να μη γίνονται δεκτά ισοδύναμα μέτρα"
- Στις 14:00 η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με Κριστίν Λαγκάρντ και Ντράγκι

- Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει κατ' ιδίαν και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
- Στις 13:00 θα συνεδριάσουν οι Θεσμοί παρουσία Ρέγκλινγκ και Ντάισελμπλουμ
- Στις 20:00 ξεκινά το κρίσιμο Eurogroup - Βαρουφάκης: Πάμε για την τελική διαπραγμάτευση
- Ευρωπαίος αξιωματούχος: Ό,τι γίνει, θα γίνει στο Eurogroup ακόμη κι αν χρειαστεί... όλη νύχτα!
- Τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες συνοδεύει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης

Μήνυμα Μαξίμου προς το ΔΝΤ
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, με αφορμή την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μετρά, μιλώντας σε συνεργάτες του είπε:
«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά!Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία,είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Στροφή τελευταία ώρα από το ΔΝΤ

Αιφνιδίως χθες βράδυ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακάλυψε ξαφνικά στην ελληνική πρόταση υφεσιακά μέτρα που πλήττουν την εγχώρια επιχειρηματικότητα και γι αυτό εμποδίζει τη συμφωνία, ζητώντας αλλαγή του μείγματος των συμφωνηθέντων με τελικό στόχο περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Πριν από τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα με Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ προκειμένου να βρεθεί λύση.

Στο πλευρό του Ταμείου οι χθεσινές ανακοινώσεις από ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ και Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αλλά και ο Βόλφανγκ Σόιμπλε. Ζητούν ένα «άλλο μίγμα πολιτικής», που σε απλά ελληνικά σημαίνει περαιτέρω περικοπές στον δημόσιο τομέα, ήτοι σε μισθούς, συντάξεις.

Χθες οι Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκονταν σε διαρκείς συζητήσεις με εκπροσώπους των θεσμών και είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο στην Αθήνα, ώστε να «κλειδώσουν» μέσα σε περίπου 36 ώρες τα μέτρα της συμφωνίας.

Η ελληνική αντιπροσωπεία εργάζεται σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο για το ποιο θα είναι τελικά το «πρόσημο» της συμφωνίας και θέτει τα δικά της «προαπαιτούμενα», που αφορούν την τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement), το αναπτυξιακό πακέτο και το χρέος.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν πως η κυβέρνηση έχει κλείσει τα «όρια της ελαστικότητάς της» και δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί περαιτέρω μέτρα από αυτά που έχει προτείνει, ενώ η ηγεσία αναγνωρίζει ότι σε αυτά περιλαμβάνονται και «δύσκολα», όπως και άλλα, τα οποία όμως βαρύνουν για πρώτη φορά τους «μονίμως ευεργετημένους».

Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα κρίνει τελικά την πολυπόθητη συμφωνία, για την οποία κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι πρέπει να ιδωθεί τελικά μακροσκοπικά, δηλαδή η «μεγάλη εικόνα» της και όχι κάθε μέτρο ξεχωριστά.

Αναφορές του γερμανικού Τύπου στην σκληρή στάση του ΔΝΤ

Στις διαφωνίες μεταξύ της σκληρής γραμμής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της πιο διαλλακτικής Κομισιόν σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ελλάδα αναφέρεται σήμερα ο γερμανικός Τύπος

«Τώρα συγκρούονται και οι πιστωτές της Αθήνας μεταξύ τους», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, με τον γερμανικές εφημερίδες να επικεντρώνονται στις διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ΔΝΤ κατηγορεί την Κομισιόν ότι έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις στα αιτήματά της προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ κύκλοι της ΕΕ επικρίνουν το Ταμείο για τη σκληρή στάση του.

Μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ των πιστωτών της Αθήνας σχετικά με τους όρους της διάσωσής της, επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung.

Κύκλοι των πιστωτών σημειώνουν ότι το Ταμείο θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να αποδεχθεί όρους πολύ πιο χαλαρούς σε σχέση με τις αρχικές του απαιτήσεις. Αντί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βασίζεται στο έγγραφο αναφοράς των τριών θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) φαίνεται να υιοθετεί κυρίως τις προτάσεις της Αθήνας, προσθέτει το Ταμείο.

Από την άλλη ευρωπαϊκοί κύκλοι επικρίνουν σφοδρά το ΔΝΤ. «Το ΔΝΤ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για μια συμφωνία», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι το Ταμείο παίζει με τη φωτιά. Ένα άλλο μέρος της διαπραγματευτικής ομάδας των πιστωτών χαρακτήρισε τη στάση του ΔΝΤ «επικίνδυνη».

Οι διαφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ ήταν εμφανείς ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες, σημειώνει από την πλευρά της η Die Welt.

Όμως, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα, την ώρα που φαίνεται να πλησιάζει η τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων τίθεται το ερώτημα κατά πόσο οι θεσμοί σε αυτή την κρίσιμη στιγμή θα μαλακώσουν τη στάση τους ή αν θα θέσουν σε κίνδυνο ένα αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το «Spiegel», οι Ευρωπαίοι μάλλον δεν σκέφτηκαν πολύ το ΔΝΤ στις τελευταίες συζητήσεις τους με την Ελλάδα, αφού οι διαπραγματευτές του Ταμείου διαφωνούν με την πορεία των συζητήσεων. Αν και η Κομισιόν και το Eurogroup χαιρέτισαν τη Δευτέρα τις νέες προτάσεις της Αθήνας, το ΔΝΤ δεν ήταν ευχαριστημένο με τη λίστα.

Το σοβαρό περιοδικό επεσήμανε πως τα μέτρα δεν είναι αρκετά συγκεκριμένα και βασίζονται πολύ στην αύξηση της φορολογίας και των εισφορών αντί στη μείωση δαπανών.
http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom