Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Τύχη βουνό είχε ο Δημήτρης Μάρδας: Βρήκε 450 εκατομμύρια ευρώ από το σπίτι ως το γραφείο του!!!

Ο ίδιος νωρίτερα: Αβέβαιο αν μπορούν να καταβληθούν τον Απρίλιο μισθοί και συντάξεις - Μαύρη τρύπα 400 εκατομμυρίων ευρώ!

- Μάρδας: Βρέθηκαν τα χρήματα για τον Απρίλιο από Ασφαλιστικά Ταμεία, ΔΕΠΑ κλπ
- 2,5 δισ. χρειάζεται η χώρα ως τα τέλη Μαϊου για να μην υπάρξει πρόβλημα με μισθούς, συντάξεις, πληρωμές
- Υπουργικές ασάφειες και “ήξεις αφήξεις” για τα χρήματα που υπάρχουν στα κρατικά ταμεία

Συναγερμό σήμαναν από το πρωί οι δηλώσεις Μάρδα στο Mega για άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, έλλειμμα ύψους 350 ως 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μίλησε αρχικά για κρίσιμες ημερομηνίες αναφέροντας την 24η και την 27η Απριλίου αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχει θέμα με τις συντάξεις και τους μισθούς

Το θέμα επιβεβαιώθηκε και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο στην προσπάθεια να δικαιολογηθεί η κίνηση της υποχρεωτικής δέσμευσης των διαθέσιμων Δήμων και Περιφερειών.

Λίγο μετά τις πρώτες δηλώσεις του ο κ. Μάρδας συμπλήρωσε  μιλώντας στα Parapolitika 90,1 και τον Νίκο Ευαγγελάτο πως “στο τέλος του μήνα φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή μισθών και συντάξεων” αποσαφηνίζοντας το θέμα που δημιουργήθηκε για το έλλειμμα στα κρατικά ταμεία των 350-400 εκατ. ευρώ.

Τόνισε ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δημιουργείται ένα "μαξιλάρι" για να υπάρχει μια άνεση και να πληρώνονται όλες οι υποχρεώσεις. Αναγνώρισε πως οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν και τόνισε πως η κυβέρνηση πιέζει για να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Αυτά ως λίγο πριν τις 10:00, καθώς όσο η ώρα περνούσε φαίνεται πως τα δεδομένα άλλαζαν.
Όπως είπε μιλώντας στο Star ο κ. Μάρδας όταν έφτασε στο γραφείο του στο υπουργείο έλαβε μηνύματα από Ασφαλιστικά Ταμεία ότι καταθέτουν χρήματα.

Συνεχίζουμε να ψάχνουμε ώστε να έχουμε “ρεζέρβες” γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει και τον Μάιο

Δεν είναι μόνο τα Ταμεία, είχα επικοινωνία με εταιρείες το δημοσίου που μου είπαν ότι και εκείνες μπορούν να δώσουν χρήματα” είπε ο υπουργός διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ζήτημα και πως τα χρήματα έχουν βρεθεί για τον Απρίλιο.

“Θα αρχίσουμε επαφές με τη ΔΕΠΑ, υπήρξαν επαφές με την ΔΕΣΦΑ, έχουμε ήδη πάρει χρήματα από τον ΟΑΕΔ. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά τον Απρίλιο έχουν εξευρεθεί περισσότερα από 400 εκατομμύρια” είπε ο κ. Μάρδας προσθέτοντας όμως ότι δεν είναι μόνο ο Απρίλιος το πρόβλημα.

Συνολικά ο στόχος (ένα μαξιλάρι) του υπουργείου για το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος Μαϊού είναι τα 2,5 δισεκατομμύρια λαμβάνοντας υπόψη τα δυσμενέστερα σενάρια, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι τα χρήματα αυτά θα βρεθούν και από τις καταθέσεις Δήμων και Περιφερειών στις διάφορες τράπεζες.

Ο ίδιος νωρίτερα: Αβέβαιο αν μπορούν να καταβληθούν τον Απρίλιο μισθοί και συντάξεις - Μαύρη τρύπα 400 εκατομμυρίων ευρώ!

- Φράση - κλειδί από Μάρδα: «Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε φαίνεται ότι δεν θα υπάρχει προβλημα για την καταβολή μισθών και συντάξεων»
- Χρειαζόμαστε άμεσα χρήματα στις 24 και 27 Απριλίου για μισθούς και συντάξεις
- Τα αποθεματικά Δήμων, Περιφερειών και φορέων σώζουν το κράτος από το κραχ
- Ελπίζει και στη ρύθμιση των 100 δόσεων το υπουργείο για να μην υπάρξει πρόβλημα

Αποκαλυπτικός ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα έσοδα, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και στα Παραπολιτικά 90,1.

Ο κ. Μάρδας είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει απόκλιση στα έσοδα 350 με 400 εκατομμύρια ευρώ. Αναφερόμενος στα αποθεματικά είπε ότι προσπαθούμε με την ΠΝΠ να δημιουργήσουμε ένα μαξιλάρι για να προλάβουμε τις πιο δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία. Εμφανίστηκε ότι τα 400 εκατομμύρια που λείπουν θα βρεθούν.

Με την ΠΝΠ καλύπτουμε ό,τι αποκλίσεις υπάρχουν στον προϋπολογισμό, είπε χαρακτηριστικά.

Δύο είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες, είπε ο υπουργός η 24η και η 27η Απριλίου οπότε και δίνονται οι εντολές για συντάξεις και μισθούς 

Ο κ. Μάρδας δεν φάνηκε 100% σίγουρος ότι θα βρεθούν τα χρήματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε φαίνεται ότι δεν θα υπάρχει προβλημα για την καταβολή μισθών και συντάξεων».

Στο ερώτημα τι θα γίνει με μισθούς και συντάξεις στο τέλος Μαϊου, είπε ότι «αν δεν γίνουν όλα στην ώρα τους θέλω να έχω αυτές τις ρεζέρβες».

Πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση καθυστέρησε αλλά υπάρχουν δυο μέρη στην διαπραγμάτευση. Έριξε την ευθύνη στην άλλη πλευρά η οποία όπως είπε έχει τους δικούς της χρόνους...

Ο κ. Μάρδας αποκάλυψε επίσης ότι όταν ανέλαβε το υπουργείο το πρώτο χαρτί που είδε στο γραφείο του ήταν ένα άνοιγμα 552 εκατομμυρίων ευρώ που σήμαινε ότι δεν θα πλήρωνε τους μισθούς του Φλεβάρη.

Προσθέτοντας όμως: «Παρόλα αυτά τα καταφέρνουμε μέχρι σήμερα να πληρώνουμε στην ώρα μας μισθούς και συντάξεις. Τα έχουμε καταφέρει παρά τις αντιξοότητες».

Ο κ. Μάρδας κάλεσε τους δημάρχους να συνεργαστούν. Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν και άλλοι πόροι.

Μιλώντας στο πρωινό του ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του κ. Μάρδα λέγοντας ότι η ρύθμιση για τα αποθεματικά αποσκοπεί στην κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom