Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Η Κύπρος τίμησε τον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου


Το δρόμο του καθήκοντος και του πατριωτικού χρέους, όπως τον φώτισε με το παράδειγμα της θυσίας του ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ 1955 – 1959 Γρηγόρης Αυξεντίου, καλούνται να ακολουθήσουν η πολιτική ηγεσία και ο λαός στις δύσκολες ώρες που διέρχεται ο τόπος και ενωμένοι να αρθούμε έκαστος από το μετερίζι που μας έταξε η ζωή στο ύψος των περιστάσεων, επανέλαβαν με δηλώσεις τους μετά το ετήσιο μνημόσυνο του Αυξεντίου, που τελέσθηκε την Κυριακή στη Μονή Μαχαιρά, και την αναπαράσταση της θυσίας του που έγινε στο κρησφύγετο του, πολιτειακοί και κομματικοί αξιωματούχοι.

Στο μνημόσυνο παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, που κατάθεσε το στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου στο κρησφύγετο. Ο Πρόεδρος της Βουλής εκπροσωπήθηκε από τον Βουλευτή Σοφοκλή Φυττή.

Όσοι πήραν το δρόμο για το Μαχαιρά, για να τιμήσουν τη μνήμη του, έζησαν τις τελευταίες ώρες της αντίστασης και της θυσίας του ήρωα όπως τις κατέγραψε ο Ματρώζος, στην καθιερωμένη αναπαράσταση που γίνεται μετά το μνημόσυνο στο κρησφύγετο.

Λατρεύω την Ελλάδα όπως τη λάτρεψε ο Γρηγόρης Αυξεντίου, είπε λακωνικά ο Αυγουστής Ευσταθίου, το πρωτοπαλίκαρο του Σταυραετού που έζησε τις τελευταίες στιγμές του Αυξεντίου στο κρησφύγετο.

Ο Ματρώζος είπε πως κάθε φορά που επιστρέφει στο κρησφύγετο ξαναζεί την ίδια συγκίνηση. «Πάντοτε όταν βρίσκομαι εδώ γίνεται έντονη η ενθυμητική μου φύση και ξαναζώ τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε με τον Αυξεντίου και προσανατολίζομαι ξανά», είπε.

Ο Βουλευτής Σοφοκλής Φυττής, που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Βουλής, παρατήρησε ότι σύσσωμος ο λαός και η πολιτική ηγεσία του τόπου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέχρι τον Πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα, τους εκπροσώπους και τα μέλη των Συλλόγων «Γρηγόρης Αυξεντίου», τιμούν την ιερή μνήμη του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ 1955 -1959 ο οποίος θυσίασε τη ζωή του για χάρη της πατρίδας του.

«Είμαστε συγκινημένοι, παριστάμενοι στο μνημόσυνο του Αυξεντίου, ο οποίος θυσιαζόμενος έδωσε το παράδειγμα στο λαό και τους νέους της γενιάς του να συνεχίσουν τον αγώνα για απελευθέρωση από τους Άγγλους, για αυτοδιάθεση, για ένωση», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «μας δόθηκε η Συμφωνία Ζυρίχης – Λονδίνου, η οποία με τα διαιρετικά στοιχεία που περιείχε αποτέλεσε την απαρχή του διχασμού μεταξύ Ε/κ και Τ/κ και τη διαίρεση της Κύπρου που συνεχίζεται μέχρι σήμερα». Καταλήγοντας ο κ. Φυττής είπε πως η θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου θα δώσει ξανά το παράδειγμα σε όλους τους Έλληνες να συνεχίσουν απτόητοι τον αγώνα για μια Κύπρο ενωμένη.

Ο αγώνας και η θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου δεν μας επιτρέπουν σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψουμε τον αγώνα, δεν μας επιτρέπουν σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού και κάθε Κύπριου πολίτη σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους. Το σημερινό μνημόσυνο, είπε, μας δίνει ξανά δυνάμεις να προχωρήσουμε προς αυτό το μοναδικό στόχο, της αποκατάστασης των ανθρωπίνων μας δικαιωμάτων.

Ο αξιωματούχος του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης ανέφερε ότι «η θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου και όλων των υπολοίπων αγωνιστών της λεβεντομάνας ΕΟΚΑ έχει ένα διαχρονικό μήνυμα, το οποίο είναι πάνω από κόμματα, πάνω από ιδεολογίες πάνω από σκοπιμότητες και πάνω από τα εφήμερα».

«Θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα και φυσικά ο αγώνας αυτός μας οδηγεί πίσω στην Κερύνεια, την Αμμόχωστο και στη Μόρφου», συνέχισε, αναφέροντας πως «αυτό είναι το ουσιαστικό μήνυμα της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου».

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γεωργάλας ανέφερε ότι τα ιδανικά, οι αρχές, οι αξίες και τα οράματα που μεταλαμπαδεύει το παράδειγμα της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου, παρόλο ότι είναι διαχρονικό παράδειγμα, έχει μεγαλύτερη αξία αυτή την εποχή στην οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του τόπου.

«Βέβαια ο Γρηγόρης έδωσε ότι πολυτιμότερο είχε, τη ζωή του. Αυτό προς γνώση και δική μας συμμόρφωση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες συνθήκες και να δώσουμε το ελάχιστο που μπορούμε στην πατρίδα μας, την ενότητα στόχων και την ενότητα σε ένα αγώνα που θα διασφαλίζει το μέλλον του τόπου», κατέληξε.
πηγή

ΔΕΙΤΕ:ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΗΡΩΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ (βίντεο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom