Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Πτώχευσε και με την βούλα η Nutriart (πρώην Κατσέλης - Στο δρόμο 500 εργαζόμενοι!


Λουκέτο στον μεγάλο όμιλο αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής Nutriart- Κατσέλης και επίσημα πλέον με απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Το λουκέτο μπαίνει στην εταιρεία «Nutriant-Κατσέλης», έπειτα από την απόφαση της πτώχευσης που εκδόθηκε χτες, κατόπιν ανάλογης αίτησης που είχε κατατεθεί τον περασμένο Ιούνιο.


Η οικονομική κρίση, η έλλειψη ρευστότητας και η απώλεια μεριδίων οδήγησαν σταδιακά στο κλείσιμο ενός από τα κυρίαρχα ονόματα στον κλάδο των τροφίμων.

Οι δύο κύριες οικογένειες-μέτοχοι της εταιρείας (Δαυίδ- Λεβέντης) είχαν απευθυνθεί για βοήθεια σε τράπεζες και βασικούς μετόχους, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να λάβουν την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Σαν τελευταία λύση αποφασίστηκε η πώληση προσωπικών περιουσιακών στοιχείων μελών της διοίκησης, σχέδιο που «ναυάγησε» από τη στιγμή που δεν βρέθηκε αγοραστής.

Παρ' όλα αυτά και σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, η εταιρεία θα ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία, όπως ο αλευρόμυλος στη Θεσσαλονίκη και οι 500 εργαζόμενοι, που έχουν ήδη απολυθεί, θα αποζημιωθούν από το βασικό μέτοχο της εταιρείας, την οικογένεια Δαυίδ. Μετά την απόφαση, αναμένεται ο πλειστηριασμός των εργοστασίων που διαθέτει ο όμιλος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αξιοσημείωτο είναι πως η εταιρεία παρουσίαζε συνεχώς πτωτική πορεία τα τελευταία τρία έτη και για αυτόν τον λόγο προχώρησε πρόσφατα σε μείωση της παραγωγής της.

Το τελευταίο διάστημα η «Nutriant-Κατσέλης» εμφάνιζε μηνιαίο έλλειμμα ύψους περίπου 1,2 εκατ. ευρώ.

Οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν στην πτώχευση είναι:

- Η ανεπαρκής, εως και ανύπαρκτη, χρηματοδότηση του ομίλου από τις τράπεζες με συνέπεια να μην υπάρχει ρευστότητα

- Η συρρίκνωση στην αγορά με την αναπόφευκτη απώλεια μεριδίων

- Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό όπως καταγγελεται με κακές επιχειρηματικές επιλογές

Στο δρόμο 500 εργαζόμενοι

Οπως δήλωσε στο Newsit o πρόεδρος των εργαζομένων στη Nutriart, Γιώργος Αρβανίτης, "αυτό σημαίνει πρακτικά ότι 500 εργαζόμενοι είναι στο δρόμο. Ναι μεν αποζημιώθηκαμε κανονικά και ξαφνικά όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύαμε στην Αλλατίνη, Plaza και Κατσέλη αλλά είμαστε πια στην ανεργία.
Εμείς πιστεύουμε οτι η εταιρεία θα ανοίξει και πάλι με άλλο όνομα και άλλο άνθρωπο. Εμείς οι εργαζόμενοι λέμε αυτό που φωνάζαμε από καιρό, οτι ο μεγαλομέτοχος και οι τράπεζες κάνουν το δικό τους παιχνίδι για να διώξουν τους εργαζόμενους και να πάρουν πίσω άλλους εποχιακούς με 500 και 400 ευρώ, με διμηνες συμβάσεις, αυτό είναι το κόλπο.
Εμείς το μόνο που επιδιώκουμε, είναι να ανοίξει αυτή η εταιρεία και να πάρει κόσμο από τους παλιούς εργαζόμενους. Αυτή ειναι η μόνη μας ελπίδα.
Mιλάμε για μια ιστορική εταιρεία που έχει μεγαλώσει γενιές στο τοστ, ήμασταν οι πρώτοι που βγάλαμε το τοστ. Μιλάμε για ένα εργοστάσιο υπερπολυτελείας, με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και ειναι κουφάρι. Δυστυχώς κλείνουν ελληνικές επιχειρήσεις η μια μετά την άλλη.

Η ιστορία της ΝUTRIART
H εταιρεία Nutriart δημιουργήθηκε το 2008, από τη ένωση των εταιρειών ΚΑΤΣΕΛΗ ΑΒΕΕ, ΑΛΛΑΤΙΝΗ ΑΒΕΕ και ΕΛΒΙΠΕΤ ΑΕ, εταιρείες που κατείχαν ηγετική θέση στον χώρο τους και μεγάλη ιστορία στην ελληνική αγορά με σκοπό να καλύπτει τις ανάγκες των επαγγελματιών του χώρου της αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, της κατεψυγμένης ζύμης και των τελικών καταναλωτών, με προϊοντική γκάμα που ξεκινάει από τις α’ ύλες και καταλήγει στα τελικά προϊόντα.
H Nutriart εγκαινίασε μια νέα εποχή για τα τρία ιστορικά brand names (ΚΑΤΣΕΛΗΣ, ΑΛΛΑΤΙΝΗ, PLAZA), με στόχο την ποιοτική ικανοποίηση των πελατών της, καταναλωτών και επαγγελματιών, και βέβαια, την ανάπτυξη σε όλες τις αγορές δραστηριοποίησής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom