Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Τα 'χωσε άγρια ο Νικήτας Κακλαμάνης στην Κυβέρνηση... (βίντεο)

...βέβαια αύριο το βράδυ θα κάνει πέτρα την καρδιά του και θα το ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο για το καλό μας και μόνο!
Οι όποιες εντυπώσεις κατεγράφησαν από τις κάμερες.

Άνω κάτω έγινε η Βουλή, κατά την ομιλία του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς ακολούθησε το... ξέσπασμα το Νικήτα Κακλαμάνη. Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων τα 'βαλε με τον Γιάννη Στουρνάρα, και είπε μεταξύ άλλων ότι είναι θλιβερή η εικόνα της κυβέρνησης.

Αναλυτικά ο κ. Μαυραγάνης είπε κατά την ομιλία του:

"Ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος αντικαθιστά τον παλιό που είχε γίνει πριν από 60 χρόνια και ήταν ένα μωσαϊκό. Είναι μια μεταρρυθμιστική πράξη που είχε ανάγκη η κοινωνία. Χτίζουμε σε γερά θεμέλια την φορολογική μας διαδικασία, με απλότητα, σαφήνεια και λειτουργικότητα. Προστατεύουμε τον πολίτη από παγίδες. Θωρακίζουμε το φορολογικό σύστημα από φοραποφυγή και φοροδιαφυγή".

Και συνέχισε: "Κάποιοι επέλεξαν τον δρόμο της αποσπασματικής κριτικής, δεν είναι επιλογή ευθύνης. Από τη μια πλευρά ζητούν απλές φορολογικές διατάξεις που θα διευκολύνουν τον πολίτη, αρνούνται όμως να συμπράξουν στη διαμόρφωσή τους.

Από τη μια πλευρά καταγγέλουν την κυβέρνηση για μη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και από την άλλη αρνούνται να την υποστηρίξουν. Μήπως τελικά δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα επειδή βολεύει κάποιους. Να αποφασίσουν σε ποια πλευρά θα σταθούν στη μεταρρύθμιση, και στο αύριο ή στο χτες".

Στη συνέχεια τόνισε: "Έγινε λόγος και για φοροκαταιγίδα. Πρέπει να ενημερώνουμε σωστά και να μη δημιουργούμε πανικό… Το νομοσχέδιο δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις ούτε επιβαρύνσεις γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος του. Οι συντελεστές αποφασίστηκαν με το νόμο του Ιανουαρίου. Με αυτά τα πυροτεχνήματα χάνουμε την ουσία του θέματος. Τα πυροτεχνήματα είναι όμορφα, αλλά κρατάνε λίγο και μετά ξαναπέφτει το σκοτάδι.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι χαμηλότεροι φόροι, διευρυμένη φορολογική βάση και καταπολέμηση φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.

Αυτή η προσπάθεια είναι μεγάλη και σημαντική και πρέπει να μη γίνεται στόχος λαϊκίστικων επιθέσεων. Προσδιορίζεται ο τρόπος φορολόγησης των πολιτών.

Ο φόρος των φυσικών προσώπων ορίζεται κατά κατηγορία εισοδήματος. Ορίζεται η φορολογική κατοικία και καταργούνται επιβαρύνσεις, όπως ο φορολογικός φόρος στα ακίνητα.

Επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογείται κατά τον ίδιο λόγο, ανεξαρτήτως αν γίνεται ατομικά ή επιχειρηματικά. Εκπίπτουν οι ασφαλιστικές εισφορές που μια εταιρία καταβάλει

Για πρώτη φορά αναφέρονται οι δαπάνες εκείνες που δεν εκπίπτουν. Αποσαφηνίζονται οι παροχές σε είδος. Απλοποιείται η παροχή των αυτοκινήτων που είχε προκαλέσει σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά των αυτοκινήτων".


Τον λόγο πήρε ο Νικήτης Κακλαμάνης, ο οποίος ανέφερε σε έντονο ύφος: "Δεν θα κάνω χρήση της ομιλίας μου.

Δεν είναι εικόνα κυβέρνησης αυτή. Είναι ένας συμπαθής υφυπουργός που δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις (σ.σ. ο Συμεών Κεδίκογλου είναι μόνο μέσα)… Ο κ. Μαυραγάνης είναι εδώ έξι ώρες αν και εξωκοινοβουλευτικός.

Ο κ. Στουρνάρας ήρθε να ακούσει τον υφυπουργό του και έφυγε. Και για ένα νομοσχέδιο που αφορά τα ¾ το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι κανείς εδώ. Ποιος είναι εδώ από την διοικητική μεταρρύθμιση, ποιος από το Εσωτερικών, ποιος από το Υγείας που είναι τρεις.

Η κυβέρνηση δεν έχει το σθένος να υποστηρίξει το νόμο που υπογράφει και θέλει να το ψηφίσουμε εμείς το βράδυ. Δεν θέλω να μιλήσω για να με ακούσουν οι ψηφοφόροι μου…

Είμαι 20 χρονια και δεν εχω ξαναδεί τέτοια θλιβερή εικόνα. Σαν να βλέπω τον πρωθυπουργό να τους νουθετεί να έρχονται στη Βουλή. Δεν θα κάνω την ομιλία μου…θα μιλήσω αύριο στα άρθρα για να δω τι θα ψηφίσω και τι όχι... πρέπει να μπει στη διάσκεψη των προέδρων. Και αν δεν ήταν οι συνάδελφοι οι νέοι θα τους πρόετρεπα όλους να φύγουμε από την αίθουσα".

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος, σχολίασε: "Θα έπρεπε να ήταν πιο ισχυρή η παρουσία της κυβέρνησης".

Νωρίτερα, ο κ. Κακλαμάνης επιτέθηκε στον Γιώργο Καμίνη, μέσω ανακοίνωσής του, στην οποία κατηγορεί τον Δήμαρχο Αθηναίων ότι πρότεινε τιτλοποίηση και παραχώρηση σε εισπρακτικές εταιρείες, τις οφειλές τρίτων προς τους δήμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom