Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Εκρηξη ηφαιστείου στο Μεξικό (βίντεο)

Το Popocatepetl είναι ένα από τα ενεργά ηφαίστεια του Μεξικού και έχει γίνει ο πρωταγωνιστής μετά από μία τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη που συγκλόνισε μια ευρεία περιοχή γύρω από τον κρατήρα του στις 17 ιουνίου.
Από την έκρηξη πέτρες και στάχτη εκτοξεύτηκαν μέχρι και 4 km σε ύψος. Οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών έσπευσαν αμέσως έξω από τα σπίτια τους, επειδή τρομοκρατήθηκαν από τον τεράστια βρυχηθμό.

Ο Jesus Morales Διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι τμήματα πυρακτώσεως πέφτοντας από τις πλαγιές του ηφαιστείου προκάλεσαν πυρκαγιές. Γύρω από το ηφαίστειο ζουν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι εκ των οποίων 650.000 στην ζώνη υψηλού κινδύνου.
Είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του Μεξικού, ενώ από το 1354 έχουν καταγραφεί 18 εκρήξεις. Σήμερα δραστηριότητά του είναι μέτρια, αλλά σταθερή, με τις εκπομπές των ατμίδων, αερίων και υδρατμών, να είναι ξαφνικές και απροσδόκητες με μικρές εκρήξεις τέφρας και ηφαιστειακών υλικών. Η τελευταία βίαιη έκρηξη του ηφαιστείου καταγράφηκε το Δεκέμβριο του 2000.
Μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Popocatepetl στο Μεξικό, και μετά την ανίχνευση της αύξησης της εκρηκτικής δραστηριότητας του, οι αρχές αποφάσισαν σήμερα το πρωί να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού από το επίπεδο δύο-τρία στην κλίμακα επτά.
Το Εθνικό Κέντρο Πρόληψης Καταστροφών, προειδοποίησε ότι θόλοι λάβας του ηφαιστείου θα μπορούσαν να επεκταθούν και να ξεσπάσουν με λάβα και στάχτη και να δημιουργήσουν επεισόδια πιο «σημαντικά από εκείνα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη».
Σε ετοιμότητα βρίσκονται από τον στρατό εκ των προτέρων κάποια καταφύγια σε περίπτωση βίαιης έκρηξης. Η περιοχή γύρω από το ηφαίστειο «είχε απαγορευτεί σε μια ακτίνα 7 χιλιομέτρων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom