Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Δεκεμβριανά 1944. Σαν σήμερα η Μάχη της Αθήνας, 68 χρόνια από την αδελφοκτόνα σύγκρουση ( ΒΙΝΤΕΟ)







Αντί επιλόγου.

«Στον καιρό της Κατοχής, τα μετέπειτα παιδιά της γαλαρίας ζούσαν πάνω στην σκηνή και παίζανε το ρόλο τους, τον όποιον ρόλο τους, έστω και τον πιο μικρό, με αυταπάρνηση, με το αίμα τους, με τη ζωή τους, χωρίς καιροσκοπισμό και ιδιοτέλεια, χωρίς προοπτική ανταλλάγματος. Με έναν μονάχα στόχο, την επαλήθευση ενός επίμονου ονείρου. Και ήταν το όνειρο για μια ελεύθερη ζωή, σχηματισμένη μακριά από απάνθρωπους νόμους, από ανάλγητους κρατικούς μηχανισμούς, από φυλακές, εξορίες και εκτελέσεις. […] Τίποτα δεν έγινε αλήθεια. Μετά τον Πόλεμο, κυβέρνησαν τον τόπο ξανά φθαρμένοι άνθρωποι, ανίκανοι να συλλάβουν έστω και στο ελάχιστο από ό,τι γεννιόταν, εκείνον τον καιρό, κι αναριγούσε ολόκληρο τον κόσμο» (Μάνος Χατζιδάκις, Τα παιδιά της Γαλαρίας).

Βιβλιογραφία:

  1. Ο Δεκέμβριος του 1944, από τα βρετανικά, γερμανικά, σοβιετικά και σουηδικά αρχεία. Βάσος Μαθιόπουλος (εκδόσεις Λιβάνη).
  2. Δεκέμβρης του 1944 – Οι μάχες στις γειτονιές της Αθήνας, Από τα Δεκεμβριανά στον Εμφύλιο, Δεκέμβρης 1944 – Οι πρώτες σελίδες και Ε-Ιστορικά τεύχος 7ο, Δεκεμβριανά (όλα,έκδοση της εφημερίδας Ελευθεροτυπία).
  3. Άρης,Ο Αρχηγός των Ατάκτων.Διονύσης Χαριτόπουλος (εκδόσεις Τόπος).
  4. Κατοχή,Απελευθέρωση,Δεκεμβριανά,Βάρκιζα.Σπύρος Γασπαρινάτος (εκδόσεις Σιδέρης).
  5. Στέμμα και Σβάστικα.Χάγκεν Φλάισερ (εκδόσεις Παπαζήση).

Βίντεο :

  • Από την εκπομπή “Η Μηχανή του χρόνου”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom