Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Στα πλοκάμια της πορνείας


Η διακίνηση και εμπορία γυναικών, παιδιών και ανδρών, με σκοπό την πώλησή τους σε συνθήκες σκλαβιάς, αποτελεί τη δεύτερη σε κερδοφορία παράνομη δραστηριότητα στον κόσμο, μετά το εμπόριο ναρκωτικών, και αποφέρει 31,6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Στην Ελλάδα, κορίτσια από τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, Αφρικανές με έξωμα φορέματα στην παγωνιά της χειμωνιάτικης νύχτας, νεαρές φοιτήτριες με θλιμμένο βλέμμα, είναι πρόσωπα που συναντά κανείς συχνά στην πόλη, σε κατάφωτες λεωφόρους και απόμερα στενά, σε night clubs, ακριβά ξενοδοχεία και εξαθλιωμένα, μικρά διαμερίσματα, πρόσωπα παγιδευμένα σε έναν κύκλο στυγνής εκμετάλλευσης, ωμού εκβιασμού, απειλών, ψυχολογικής και σωματικής βίας.

Η εκμετάλλευση της παράνομης μετανάστευσης έχει προσλάβει στον τομέα της πορνείας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ο εξαναγκασμός σε εργασία αμέτρητων μεταναστριών, οι οποίες στερούνται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και, φυσικά, οποιαδήποτε νομική προστασία, έχει εδραιώσει το δουλεμπόριο και τη μαστροπεία, ενώ πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι τα κέρδη από αυτήν τη δραστηριότητα αγγίζουν τα 1 δις ευρώ.
Υπάρχει όμως τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου, που στην Ελλάδα της κρίσης έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις; Ποιοι υπουργοί και δήμαρχοι γνώριζαν, αλλά δεν τόλμησαν να αγγίξουν το θέμα; 

Ακόμα: Tι συμβαίνει με τους παράνομους οίκους ανοχής; Τι ζητούν τα εκδιδόμενα πρόσωπα; Μπορεί τελικά να φορολογηθεί ο τζίρος από την πορνεία;

«Έχω Θέμα» Σάββατο 17 Μαρτίου 15:00-16:00 στο web zougla radio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom