Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Τι πραγματικά συνέβη στο 5ο Λύκειο Ζωγράφου;


Με αφορμή τις πρωτοφανής για την περιοχή μας απαράδεκτες καταστροφές που συνέβησαν στο 5ο Λύκειο Ζωγράφου γράφτηκαν πολλά. Βρήκαν ευκαιρία αυτοί που πάντα λοιδορούν τους κοινωνικούς αγώνες να χύσουν την χολή τους. Τι κι αν οποιοσδήποτε διαθέτει στοιχειώδη νοημοσύνη καταλαβαίνει ότι τέτοιες ενέργεις δεν έχουν την παραμικρή σχέση με όσους αγωνίζονται.

Εμείς ρωτήσαμε, ψάξαμε και σας παρουσιάζουμε τα όσα μας είπαν οι άνθρωποι που μιλήσαμε.



Η κατάληψη ξεκίνησε στις 22 Σεπτέμβρη. Δυστυχώς δεν έγινε ακριβώς συνέλευση τουλάχιστον όμως υπήρχε ισχυρή πλειοψηφία και συμφωνία για να ξεκινήσει. Άλλωστε κουβεντιαζόταν από καιρό, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις και καταλαβαίνει όποιος έχει πάει σε δημόσιο σχολείο.

Τα βιβλία ήταν το κυριότερο αίτημα αλλά και η έλλειψη κάποιων καθηγητών. Αφορμή όμως στάθηκε η αυταρχική συμπεριφορά του διευθυντή.

Σύμφωνα με τους συνομιλητές μας κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της κατάληψης εμφανίστηκαν μέσα στο σχολείο τα ξημερώματα 5-6 κάποια άτομα γύρω στα 30 (ηλικία) τα οποία δεν μπορούσαν να ελέγξουν και φοβόντουσαν. Το τι γυρεύουν ανήλικοι μαθητές ξημερώματα σε ένα σχολείο ας το εξηγήσουν οι εξυπνάκηδες που θέλουν να εξοντώσουν τους μαθητές προκειμένου να τους πουν να μην αγωνίζονται. Εμείς εδώ πάντως σημειώνουμε το σημαντικότερο λάθος.

Τη μια μέρα λένε αυτοί οι μεγάλοι ήταν 3 και την επόμενη ήταν 8 άτομα. Αυτοί ανέβηκαν επάνω και έσπασαν και έκλεψαν; Κανείς δεν ξέρει ακριβώς.

Ο διευθυντής σε όλη τη διάρκεια της κατάληψης απειλούσε με εισαγγελέα και είχε και μια λίστα ονομάτων μαθητών που εκφόβιζε. Ακόμη και στους γονείς τους τηλεφώνησε για να τους απειλήσει. Αυτή η συμπεριφορά εξόργιζε τους μαθητές οι οποίοι παρόλο που έβλεπαν το αδιέξοδο δεν ήθελαν να ανοίξουν το σχολείο.

Αντί λοιπόν «ο άρχων» του σχολείου να είναι δίπλα στα παιδιά, ακόμη και αν διαφωνούσε, αυτός τους απειλούσε. Ισχυρισμός που μάλλον δικαιώνει την προηγούμενη εκτίμηση.

Οι συνομιλητές μας λένε ότι ζημιές σαφέστατα έχουν γίνει σε καμία περίπτωση όμως αυτές που περιγράφεται. Άλλωστε ένα αναποδογυρισμένο θρανίο μπορεί να γράφει στο φακό, αυτό όμως δε συνιστά και καταστροφή του.

Απ’ ότι καταλάβαμε έκλεψαν από το γραφείο του διευθυντή έναν υπολογιστή, μια οθόνη, μία συσκευή fax και έβγαλαν το σκληρό δίσκο απο έναν άλλο Η/Υ στο γραφείο. Ανοίχτηκε ένα εργαστήριο και πήραν βιντεοπροβολέα ενώ κάποια άλλα όργανα βρέθηκαν πεταμένα στο δρόμο.

Οι αίθουσες του ισογείου δεν έχουν καρέκλες και θρανία. Έχουν σπάσει 6 πόρτες και κάποια τζάμια.

Ο 1ος και ο 2ος όροφος αν εξαιρέσει κανείς τον εν λόγο εργαστήριο είναι καθαρός με τα θρανία του και τις καρέκλες του. Τα άλλα δύο εργαστήρια παρόλο που ανοίχτηκαν δεν πειράχτηκαν.

Αξιοσημείωτη είναι η στάση του ενοικιαστή του κυλικείου. Απειλούσε σε καθημερινή βάση τα παιδιά να του δώσουν λεφτά τη μία 1000 την άλλη 1500 μέχρι και 3000 ευρώ. Εμείς καταλαβαίνουμε την αγωνία του, ο δήμος θα μπορούσε να μην ζητήσει τα λεφτά του ενοικίου για τον μήνα που χάθηκε αλλά η συμπεριφορά του είναι σίγουρα απαράδεχτη. Θα έχανε χαλαρά την πελατεία του, αν δεν αποτελούσε μονοπώλιο.

Ο διευθυντής δυστυχώς συνεχίζει να προσπαθεί να εκφοβίσει τους μαθητές και υπάρχει άσχημο κλίμα. Το Λύκειο πλέον λειτουργεί στο χώρο του γυμνασίου σε απογευματινή βάρδια γι αυτή την εβδομάδα.

Χωρίς να γνωρίζουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες του σχολείου καταλαβαίνουμε ότι τουλάχιστον ο διευθυντής του σχολείου δεν είναι και ιδιαίτερα συμπαθής, κάτι που μεγαλώνει την απόσταση εκπαιδευτικών – μαθητών. Γιατί αφού οι μαθητές είδαν τα σκούρα θα έπρεπε τουλάχιστον να είχαν κάποιον να ειδοποιήσουν. Αλλά από ότι φαίνεται δεν είχαν…
http://zografoubloging.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom