Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

«Σε αυτή τη γη, δεν υπάρχει αυτό για το οποίο αξίζει να ζεις – Γι’ αυτό πρέπει να αγωνιστείς για να το φτιάξεις»

Ο Khalid Turaani είναι ένας Αμερικανός ακτιβιστής, παλαιστινιακής καταγωγής και ένας από τους πρωταγωνιστές για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας με τον στολίσκο [Al Jazeera] και είπε:
«Η Ελληνική κυβέρνηση έχει υποκύψει στις πιέσεις Ισραηλινών και Αμερικάνων»
Το Al Jazeera παρουσιάζει συνέντευξη του ακτιβιστή Khalid Turaani, που συμμετέχει στον στολίσκο για τη Γάζα, για την απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να εμποδίσει τα σκάφη του στολίσκου.
Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τον απόπλου του στολίσκου των «πλοίων βοήθειας» από τα ελληνικά λιμάνια για τη Λωρίδα της Γάζας. Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, η Ελληνική κυβέρνηση (βλέπε Παπουτσής), δικαιολογήθηκε ότι αυτό έγινε σε μια προσπάθεια, για να αποτρέψει την παραβίαση του ναυτικού αποκλεισμού, που έχει επιβάλει το Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας.
Ο Khalid Turaani είναι ένας 45-χρονών Αμερικανο-Παλαιστίνιος ακτιβιστής και ένας από τους πρωταγωνιστές για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας με τον στολίσκο. Το Πλοίο του είναι αραγμένο σε ένα λιμάνι, στο ελληνικό νησί της Κέρκυρας, όπου έχει περικυκλοθεί από τα πλοία του Λιμενικού Σώματος, για να μη του επιτρέψουν να κινηθεί.
Το Al Jazeera μίλησε με τον Turaani για την κατάσταση αυτή.
Πιστεύετε ότι η απόφαση (απαγόρευσης απόπλου του στολίσκου), ήταν αποκλειστικά Ελληνική τελικά;;;
Δεν πιστεύω ότι η απόφαση αυτή έγινε τυχαία. Το ότι έχει ληφθεί με προσεκτική εξέταση όλων των παραμέτρων άλλα δείχνει. Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι είναι μη αναστρέψιμη. Απλώς (η Ελληνική κυβέρνηση) αποφάσισε ότι θα πληρώσει το τίμημα του άσχημου αντίκτυπου για τον εγκλωβισμό του στολίσκου, το οποίο δεν πρόκειται να είναι πολύ βαρύ λόγω της κατάστασης της οικονομίας της. Έτσι πιστεύω ότι, στο βαθμό που αυτό δεν ανακληθεί, έχει επιβληθεί από αλλού.
Είσαι θυμωμένος;;;
«Δεν είμαι θυμωμένος. Είμαι απογοητευμένος από την απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να μπλοκάρει τον στολίσκο μας. Εξηγούσα μέσα απ’ το Twitter, τι συναίνει με το πλοίο των ΗΠΑ για τη Γάζα, όταν Έλληνες κομάντος ήλθαν και είχαν ανταλλαγές απόψεων που συνεπάγονταν τη δέσμευση της βάρκας. Για μένα, μου έφερε πίσω κακές αναμνήσεις, από τη στιγμή που οι Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη βάρκα μας το περασμένο έτος, κατά τη διάρκεια του πρώτου «Στόλου της Ελευθερίας». Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει τώρα τη προσφορά της στην Ισραηλινή κυβέρνησης.
Φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποκύψει στις πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ και τώρα είναι που παπαγαλίζουν -με έναν ηλίθιο τρόπο- τις Αμερικάνικες και Ισραηλινές επίσημες κατηγορίες, ότι δήθεν αυτός «ο Στόλος της Ελευθερίας» αποτελείται από μια ομάδα εξτρεμιστών. Δεν έχουμε την επιθυμία του θανάτου. Εμείς απλά πιστεύουμε σε αυτό, που ο Παλαιστίνιος ποιητής Μαχμούντ Νταρουίς έγραψε κάποτε, ότι «σε αυτή τη γη δεν υπάρχει αυτό για το οποίο αξίζει να ζεις και πρέπει να το φτιάξεις». Θέλαμε να πάμε και να σπάσουν την πολιορκία της Γάζας ειρηνικά, καθώς είμαστε άνθρωποι που συνειδητά συμπαραστεκόμαστε και είμαστε αλληλέγγυοι με όλους αυτούς οι οποίοι καταπιέζονται.

Τι θα συμβεί με το σκάφος;;;

Δουλέψαμε πολύ σκληρά στη διάρκεια του έτους για να συλλέξουμε χρήματα, πένα-πένα και σεντ με σεντ κυριολεκτικά, για να μπορέσουμε να αγοράσουμε αυτό το πλοίο και να το θέσουμε στην υπηρεσία αυτού του στολίσκου μαζί με τα άλλα σκάφη. Αλλά την ελευθερία μας δεν τη λογαριάζουμε όταν μαζεύαμε τις πένες και τα σεντ. Αυτά είναι μόνο εργαλεία για μας, προκειμένου να φέρουμε το φως της ελπίδας στους Παλαιστίνιους, που ζουν κάτω από απελπιστικές συνθήκες, ιδιαίτερα στη Γάζα.
Πιστεύω όμως ότι τουλάχιστον ένας στόχος μας έχει αξιοποιηθεί. Έχουμε προκαλέσει την προσοχή του κόσμου σε ό,τι συμβαίνει στη Γάζα.
Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;;;
Εμείς θα πάμε και θα έχουμε μια συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή, από εκπροσώπους σκαφών από τις διάφορες εθνικότητες, κατά την οποία οι εκπρόσωποι των σκαφών θα υποβάλουν τις προτάσεις τους, σχετικά με το τι θα κάνουμε στη συνέχεια. Θέλουμε όλοι να έχουν τη συμβολή τους.
Η αποστολή αυτού του στολίσκο μπορεί να τελείωσε (άδοξα), αλλά οι ΑΓΩΝΕΣ μας σίγουρα δεν συνεχιστούν. Δεν θα τελειώσουν, μέχρι να τελειώσει η Ισραηλινή κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών. Νομίζω ότι αυτό το τμήμα των ΑΓΩΝΩΝ μας για την ελευθερία, στη πραγματικότητα είναι μόνο η αρχή. Δεν πρόκειται απλά να ξαπλώσουμε και να πεθάνουμε. Έχουμε συνηθίσει να τραβάμε από τους Ισραηλινούς, όλων των ειδών τα κόλπα. Η εν ψυχρώ εκτέλεση εννέα ακτιβιστών του στολίσκου τα τελευταία χρόνια, ήταν ένας από αυτούς.
Σαμποτάροντας το Ιρλανδικό σκάφος μας στην Τουρκία ήταν ένα άλλο, και το να σαμποτάρουν το Ελληνο-Σουηδικό πλοίο στην Αθήνα (Πέραμα), ήταν ένα ακόμη.
Ο Ban Ki-moon [γενικός γραμματέας του ΟΗΕ] αναγκάστηκε να μας ζητήσει να περάσουμε (να δοκιμάσουμε) διόδους μέσα από κατάλληλα (διπλωματικά)  κανάλια για την καταπολέμηση της Ισραηλινής κατοχής. Λες και ο Μαντέλα πέρασε από «κατάλληλα κανάλια» για να νικήσει απαρτχάιντ. Λες και οι επαναστάτες της Τυνησίας πέρασαν από «κατάλληλα κανάλια» για να εκδιώξουν [Zine El Abidine] Μπεν Αλί. Αναρωτιέμαι αν αυτός ο τύπος [Ban Ki-moon] πραγματικά διαβάζει εφημερίδες.
**** Ο Khalid Turaani είναι ο εκτελεστικός διευθυντής της INFORM (Διεθνές Φόρουμ για τη Μέση Ανατολή) που εδρεύει στο Βρυζέλλεςinformeu.com.
ΠΗΓΗ:
Al Jazeera
Μετάφραση: ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom