Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Αγρότες: Με συμβολικό κλείσιμο δρόμων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις (φωτο & βίντεο)

Άχυρα, λάστιχα και φωτιές έξω από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή συνάντηση της 15μελούς επιτροπής με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα τους και διαμηνύουν ότι εάν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους, τότε προτίθενται να σπεύσουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις στην Αλεξανδρούπολη, οι αγρότες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, αλλά όχι έκπληκτοι. «Ήταν κατακριτέο, αλλά δυστυχώς έχει ξαναγίνει. Ένα μήνα πριν στην Καρδίτσα, κλιμάκιο υπουργών επρόκειτο να συναντήσει αγρότες που επλήγησαν από τις πλημμύρες, αλλά δε μας δέχτηκαν», αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, στο Thesstoday.gr.

Σήμερα, οι αγρότες του μπλόκου Ε65 της Καρδίτσας θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην πόλη των Φαρσάλων, ρίχνοντας άχυρο και γάλα ως μια συμβολική κίνηση. «Η απόφαση από την πανθεσσαλική σύσκεψη στη Νίκαια ήταν να κατέβουμε στην Αθήνα αν δεν εισακουστούν τα αιτήματά μας», σημειώνει ο κ. Τζέλλας.

Κλείνουν τον κόμβο των Μαλγάρων

Στις 6 σήμερα το απόγευμα, αγρότες από τα Μάλγαρα θα κλείσουν συμβολικά τον δρόμο στον κόμβο Μαλγάρων στέλνοντας το μήνυμα πως δεν εφησυχάζουν και διεκδικούν τα δικαιώματα του κλάδου χωρίς να παρακωλύουν την κυκλοφορία.

Ο Κώστας Ανεστίδης, αγρότης από τα Μάλγαρα, αναφέρει στο Τhesstoday.gr πως «μετά την αυριανή συνάντηση, τα μπλόκα θα συνεδριάσουν, ώστε να συναποφασίσουμε τα επόμενα βήματά μας».

Στο μεταξύ, αγρότες αναμένεται σε λίγη ώρα να κινηθούν με τα τρακτέρ τους προς τα σύνορα στους Ευζώνους. Εκεί οι αγρότες από το Πολύκαστρο έχουν σκοπό να αποκλείσουν για τέσσερις ώρες τον συνοριακό σταθμό για τα φορτηγά, που μεταφέρουν εμπορεύματα και όχι για τους πολίτες.

Επίσης, οι αγρότες θα προχωρήσουν σε κλείσιμο του δρόμου Φλώρινας – Θεσσαλονίκης στις 16:00 έως τις 17:00 στο κόμβο του Φιλώτα, ενώ θα πραγματοποιήσουν συνέλευση στο μπλόκο, προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Οι αγρότες της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιούν συμβολικό κλείσιμο των συνόρων με τη Βόρεια Μακεδονία στο Τελωνείο Νίκης από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, στο πλαίσιο των συντονισμένων κινητοποιήσεων των μπλόκων των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Άχυρα, φωτιές και λάστιχα έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Άχυρα, φωτιές και λάστιχα έχουν τοποθετήσει οι αγρότες έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όπου από χθες το μεσημέρι έχει εγκατασταθεί το «μπλόκο» των Κοίλων.

Σύμφωνα με το kozanimedia.gr οι αγρότες φέρονται διατεθειμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, αναμένοντας και την αυριανή συνάντηση αντιπροσωπείας με τον πρωθυπουργό, στην οποία, ωστόσο, δεν συμπεριέλαβαν κανέναν από τη Δυτική Μακεδονία

Στη ΖΕΠ έφτασε νωρίτερα και όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το οποίο πιθανότατα κλήθηκε από την Περιφέρεια, για να σβήσει τη φωτιά σε άχυρα, που είχαν ανάψει οι αγρότες.

Πέταξαν άχυρα κι έχυσαν γάλα στη Σπάρτη

Κινητοποιήσεων συνέχεια και για τους αγρότες της Λακωνίας, οι οποίοι σήμερα έδωσαν δυναμικό «παρών» στη Σπάρτη.

Πιο συγκεκριμένα, συναντήθηκαν στην είσοδο της πόλης και πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία μέχρι το Διοικητήριο της Π.Ε. Λακωνίας, όπου πέταξαν άχυρα κι έχυσαν γάλα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μάλιστα, στο πέρασμα τους στο κέντρο της Σπάρτης, δημιουργήθηκε ένταση με τις αρχές, καθώς προσπάθησαν να ανεβάσουν τα τρακτέρ στην πλατεία, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στην όσο Λυκούργου για αρκετά λεπτά.

Στη συνέχεια, εξέδωσαν σχετικό ψήφισμα. Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του στον Fly ο Βασίλης Βρουλίτης, οι αγρότες αναμένουν τα νεότερα από την αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και θα επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους.

Στον αυτοκινητόδρομο οι αγρότες της Μεσσήνης

Οι αγρότες της Μεσσήνης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι απέκλεισαν για πάνω από μια ώρα τα πλευρικά διόδια του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα της Θουρίας, στο ύψος του Praktiker.

Σύμφωνα με το tharrosnews.gr, οι αγρότες δηλώνουν ότι ο αποκλεισμός ήταν συμβολικός, αλλά θα συνεχίσουν κλιμακώνοντας και με άλλες κινητοποίησες.

Συγκέντρωση συμπαράστασης στην 15μελή επιτροπή την Τρίτη

Στο μεταξύ, αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης σχεδιάζουν συγκέντρωση συμπαράστασης για τους 15 εκπροσώπους του αγροτικού κλάδου που θα διαπραγματευτούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεσμευόμενοι πως αν δεν εισακουστούν τα δίκαια αιτήματά τους, θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των αγροτών της Ευρώπης.

Αύριο στις 12 το μεσημέρι, αγρότες θα παραταχθούν με τα τρακτέρ τους στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου περιμένοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Ο πρόεδρος Αγροτών Ανατολικής Θεσσαλονίκης Κοσμάς Μακρίδης δηλώνει στο thesstoday ότι «αν δεν επέλθουν λύσεις σε βάθος, θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας με όποιον τρόπο χρειαστεί, όπως οι συνάδελφοι στην Ευρώπη».

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom