Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Ζωγράφου: Εντόπισαν πρόβλημα στατικής επάρκειας σε Δημοτικό σχολείο, τμήμα μετακόμισε στο… υπόγειο


Η τεχνική μελέτη αποκάλυψε προβλήματα στατικής επάρκειας στον 3ο όροφο Δημοτικού σχολείου του Ζωγράφου και ανάγκασε τμήμα να μετακομίσει στο υπόγειο.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου πληροφορήθηκαν με μήνυμα από τη διεύθυνση της σχολικής μονάδας ότι ο τρίτος όροφος του σχολικού κτιρίου δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για καμία δραστηριότητα αφού παρουσιάζει προβλήματα ασφαλείας.

Πράγματι, η μελέτη στατικής επάρκειας που έγινε από τις υπηρεσίες του Δήμου Ζωγράφου (σε όλα τα σχολικά κτίρια της πόλης) κατέδειξε το πρόβλημα του συγκεκριμένου ορόφου, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, υπήρχε με τη μορφή ταράτσας μέχρι που ο χώρος κλείστηκε για να διαμορφωθούν αίθουσες.

Από αυτήν την εξέλιξη προκύπτουν δύο βασικά ερωτήματα. Γιατί ο έλεγχος στατικής επάρκειας δεν διεξήχθη και δεν ολοκληρώθηκε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έτσι ώστε να μην μπουν σε διαδικασία αλλαγής αιθουσών δύο από τα τμήματα του σχολείου και φυσικά να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα ασφαλείας.

Επίσης άγνωστο είναι το χρονικό σημείο στο οποίο ανέκυψε το πρόβλημα. Πόσο καιρό παρουσιάζει ζήτημα στατικής επάρκειας ο 3ος όροφος του σχολείου;

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Ελλείψει άλλων χώρων στο σχολείο, τα δύο τμήματα που αναγκαστικά αλλάζουν αίθουσες Φεβρουάριο μήνα θα στεγαστούν το ένα στην αίθουσα πολλαπλών του συγκροτήματος και το άλλο σε μία βοηθητική αίθουσα στο… υπόγειο.

Πόσο κατάλληλη είναι η αίθουσα; Δεν διαθέτει πίνακα, λείπουν λάμπες φωτισμού, σωλήνες νερού περνούν μέσα από την αίθουσα. Επίσης, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει απολύμανση (και όπως καταλαβαίνει κανείς τα πάσης φύσεως έντομα δεν λείπουν), η οσμή δεν είναι η καλύτερη δυνατή ενώ και η έκταση του χώρου δεν είναι η αυτή που θα έπρεπε. Ούτε παράθυρα διαθέτει η αίθουσα (παρά μόνο μία…γκαραζόπορτα) με ότι αυτό συνεπάγεται για την έλλειψη αερισμού, την εύκολη μετάδοση μικροβίων κτλ.

Προφανώς όλα τα παραπάνω θα αποφεύγονταν αν η μελέτη είχε ολοκληρωθεί, όπως προβλεπόταν, το καλοκαίρι του 2023 και όχι τον Δεκέμβριο του 2023. Κατά τη διάρκεια της σεζόν μόνο πρόχειρες λύσεις μπορεί να βρεθούν.

Ωστόσο, ακόμα και αυτές οι πρόχειρες λύσεις θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε κάποια στοιχειώδη στάνταρ, διανύουμε, θυμίζουμε σε κάποιους, το 2024.

Το πρόβλημα πάντως με την ποιότητα της σχολικής στέγης στο Δήμο Ζωγράφου έχει καταγραφεί ουκ ολίγες φορές. Πρόσφατα η Λαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου ενημέρωσε αναλυτικά για τα ευρήματα της τεχνικής έκθεσης και ζήτησε, μεταξύ άλλων, από τον Δήμο Ζωγράφου μονοθεματικό δημοτικό συμβούλιο με θέμα την παιδεία και αναλυτικό πλάνο συντήρησης των σχολικών κτιρίων της πόλης.

ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom