Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Βράβευση του Κωνσταντίνου Θεοδωράκη από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών

Για το έργο του «Ο Στρατηγός Δημήτριος Π. Θεοδωράκης, Απελευθερωτής και Φρούραρχος της Κορυτσάς (22-11-1940)»

Στις 14 Δεκεμβρίου 2022 στην αίθουσα «Μιχαήλα Αβέρωφ» της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα, η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών πραγματοποίησε εκδήλωση απονομής βραβείων και επαίνων για τους συμμετέχοντες στον πανελλήνιο και παγκύπριο λογοτεχνικό διαγωνισμό των ετών 2020-2022.

Μεταξύ των διακριθέντων απενεμήθη Α’ βραβείο ολοκληρωμένου έργου στον κ. Κωνσταντίνο Θεοδωράκη για το έργο του «Ο Στρατηγός Δημήτριος Π. Θεοδωράκης, Απελευθερωτής και Φρούραρχος της Κορυτσάς (22-11-1940)».

Ο συγγραφέας στον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τα μέλη της κριτικής επιτροπής και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών για την τιμητική διάκριση η οποία όπως είπε ανήκει στον Ήρωα πρόγονό του, Στρατηγό Δημήτριο Θεοδωράκη, ο οποίος έλαβε μέρος σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους κατά τον 20ο αιώνα.

Αποκορύφωμα της μακρόχρονης πολεμικής δράσης του ήταν η τολμηρή και θαρραλέα πρωτοβουλία του για την Απελευθέρωση της Κορυτσάς στις 22 Νοεμβρίου 1940, που έκρινε την πορεία του Ελληνοϊταλικού πολέμου και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Με τα σημαντικά ντοκουμέντα και τα επίσημα έγγραφα και εθνικά κειμήλια που ανακάλυψα ύστερα από πολυετή και επίπονη έρευνα, αφ'ενός μεν εκπλήρωσα το χρέος μου προς τον Ήρωα, αφ'ετέρου δε πρόσθεσα νέα, άγνωστα στοιχεία στην νεότερη Ιστορία της Πατρίδας».

Τέλος, συγκινημένος και μέσα σε θερμά χειροκροτήματα απήγγειλε το παρακάτω τετράστιχο αφιερωμένο στον Στρατηγό θείο του:

«Στ’απόσκια σου μεγάλωσα 
μ’αγάπη στην Πατρίδα, 
δόξα, τιμή και λεβεντιά 
στο πρόσωπό σου είδα»

Ε.Θ. 
Σύρος, 20 Δεκεμβρίου 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom