Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Πολιτικοί Γάµοι: Ένα νέο «όπλο» της Πάρου


Κανείς ιερέας στην Πάρο δεν µπορεί να ισχυριστεί ότι κάνει περισσότερους γάµους στο νησί µας,από αυτούς που κάνει η αντιδήµαρχος Τεχνικών Έργων και Κοινωνικής Μέριµνας, ∆ώρα Σαρρή - Παπακυρίλλου, η οποία έχει την αρµοδιότητα της τέλεσης γάµων από το 2014 έως σήµερα.

Σηµειώνουµε ακόµα, ότι πολιτικούς γάµους τελούσε και ο νυν δήµαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, το 2012-2013 ως αντιδήµαρχος τότε.

Ο πολιτικός γάµος προσφέρει πολλά στην οικονοµία του νησιού µας, ενώ φέτος και σύµφωνα µε τα στοιχεία που προκύπτουν από τα γραφεία διοργάνωσης γάµων τα οποία έρχονται σε επαφή µε τον δήµο Πάρου, για την περίοδο από 15 Ιουνίου έως και 10 Οκτωβρίου πρόκειται να παντρευτούν 80 µε 100 ζευγάρια.

Από το 2014 έως το 2019 ο αριθµός των πολιτικών γάµων ήταν 70 µε 80. Την περίοδο 2020-2021 οι πολιτικοί γάµοι ελαττώθηκαν λόγω Covid-19.Όσοι πραγµατοποιήθηκαν, έγιναν µε την τήρηση των απαραίτητων υγειονοµικών πρωτοκόλλων.Με λίγους καλεσµένους, συνήθως οι γονείς ή απλά το ζευγάρι και οι µάρτυρες για το γεγονός.

Πλέον η Πάρος αποτελεί πόλο έλξης για τους πολιτικούς γάµους και βρίσκεται στη δεύτερη θέση διοργάνωσης γάµων στις Κυκλάδες, µετά τη Σαντορίνη. 

Η κ. Σαρρή-Παπακυρίλλου γενικά για την τέλεση γάµων στο νησί µας, µας είπε: «Τα τελευταία χρόνια το νησί της Πάρου βρίσκεται ψηλά στις προτιµήσεις ελλήνων αλλά και ξένων, οι οποίοι την επιλέγουν για να τελέσουν είτε τον πολιτικό είτε τον θρησκευτικό τους γάµο, και να συνδυάσουν τις διακοπές τους µαζί την οικογένεια και τους φίλους τους.Μετουσιώνουν έτσι, την πράξη του γάµου σε µια αξέχαστη εµπειρία και δηµιουργούν αναµνήσεις που θα τους ακολουθούν µια ζωή.

Η Πάρος, είναι ένας αναπτυγµένος και πολυδιάστατος τουριστικός προορισµός. Είναι εύκολα προσβάσιµος και αποτελεί ιδανική επιλογή καθώς συνδυάζει τη µοναδική Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, παραδοσιακούς οικισµούς, νησιωτική γαστρονοµία, καταγάλανες παραλίες, νυχτερινή διασκέδαση και δραστηριότητες. Αλλά κυρίως, µπορεί να ικανοποιήσει κάθε γούστο, µε έµφαση τα τελευταία χρόνια στον τουρισµό πολυτελείας».

Τα ζευγάρια που παντρεύονται µε πολιτικό γάµο στο νησί µας, προέρχονται στην πλειοψηφία τους από την Ιταλία. Ακολουθούν οι Γάλλοι, οι Άγγλοι και οι Γερµανοί.

Οι πολιτικοί γάµοι, όπως και οι θρησκευτικοί στο νησί µας, αυξάνουν το ρεύµα της τουριστικής κίνησης. Μιας τουριστικής κίνησης που αποφέρει καρπούς στο νησί και οφέλη καθώς υπάρχουν έσοδα για την τοπική οικονοµία.

Σε ό,τι αφορά το κέρδος για τον ίδιο τον δήµο Πάρου, αυτό δεν υπάρχει, αφού ο δήµος δεν έχει καµία οικονοµική αξίωση. Η αντιδήµαρχος Πάρου όµως λέει ότι υπάρχει κέρδος για την τοπική οικονοµία αν αναλογιστούµε ότι το νιόπαντρο ζευγάρι συνοδεύουν συγγενείς και φίλοι. 

Όπως σηµειώνει: «Τα οφέλη για την τοπική οικονοµία είναι πολλαπλά γιατί εκτός από τα γραφεία που τους διοργανώνουν, δουλεύουν τα καταλύµατα, η εστίαση και όλες οι συναφείς τουριστικές υπηρεσίες».

Η πλήρης διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών ενός πολιτικού γάµου γίνεται εξ ολοκλήρου από τα γραφεία διοργάνωσης γάµων (πχ. πληρωµή ηλεκτρονικού παραβόλου). Μαζί µε τον γάµο, τα γραφεία τακτοποιούν τα πάντα. Από το αυτοκίνητο που θα φέρει τους νεόνυµφους στον χώρο του δηµαρχείου για να παντρευτούν και τη µουσική επένδυση της εκδήλωσης, ως το κέτερινγκ της γαµήλιας δεξίωσης και φυσικά τον µήνα του µέλιτος.

Στην Πάρο υπάρχουν περί τα δέκα γραφεία που αναλαµβάνουν αυτές τις υποθέσεις.

Πώς γίνεται ο πολιτικός γάµος

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και απαιτεί ενώπιον του δηµάρχου ή του εκάστοτε διοικητικού οργάνου την υπογραφή των νεόνυµφων και των µαρτύρων σε µια δήλωση τέλεσης πολιτικού γάµου.

Η µικρή γραφειοκρατική διαδικασία που θα χρειαστεί έχει ως εξής: 
- Έκδοση άδειας πολιτικού γάµου: Ο κάθε νυµφευόµενος εκδίδει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον δήµο µόνιµης κατοικίας του. Αίτηση για χορήγηση άδειας γάµου δίνει η αντίστοιχη υπηρεσία.
- Φωτοαντίγραφο της ταυτότητας, µαζί µε την πρωτότυπη.
- Ηλεκτρονικό παράβολο ∆ηµοσίου αξίας 15 ευρώ.
- Αποδεικτικό στοιχείο κατοικίας (π.χ. λογαριασµός ∆ΕΚΟ). Στους ξένους υπηκόους η πρεσβεία της χώρας τους στην Ελλάδα µπορεί να χορηγήσει βεβαιώσεις µόνιµης κατοικίας.
- Ληξιαρχική πράξη γέννησης.
- Πιστοποιητικό γέννησης από το οποίο προκύπτει ότι είναι άγαµοι ή διαζευγµένοι.
- Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν.1599/86, η οποία συµπληρώνεται και υπογράφεται στο γραφείο πολιτικών γάµων του δήµου.
- Φύλλο της εφηµερίδας στην οποία έχει γίνει η αναγγελία του πολιτικού γάµου και στην οποία αναγράφονται τα ονοµατεπώνυµα καθώς και αυτά των γονιών. Επίσης, ο τόπος κατοικίας και ο τόπος τέλεσης του γάµου.
- Κατάθεση κοινής αίτησης στον δήµο (µε την παραλαβή των αδειών γάµου), µε την οποία ζητείται η τέλεση γάµου και η οριστικοποίηση ηµεροµηνιών, ώρας κλπ.
- ∆ύο µάρτυρες άνω των 18 ετών, µε τις ταυτότητές τους την ηµέρα του γάµου.

Χρηστικές πληροφορίες

Ακόµα κι αν δεν το έχουν σκεφτεί οι νεόνυµφοι ή δεν υπάρχει στα άµεσα σχέδιά τους, ότι είναι υποχρεωµένοι να δηλώσουν το επώνυµο των παιδιών τους, όταν αυτά µε το καλό γεννηθούν.

Σε ό,τι αφορά τις βέρες δεν είναι απαραίτητες για την πραγµατοποίηση του πολιτικού γάµου. Πάντως και ανεξάρτητα µε την αναγκαιότητα ύπαρξής τους, οι βέρες αποτελούν ένα µοναδικό σύµβολο αιώνιας αγάπης και δέσµευσης.

Οι πολιτικοί γάµοι τελούνται βάσει νοµοθεσίας εντός του χώρου του δηµαρχείου ή των τοπικών κοινοτήτων. Γίνονται από ∆ευτέρα ως Παρασκευή τις ώρες λειτουργίας του δήµου. Μικρές εξαιρέσεις πάντως για ώρα και ηµέρες γίνονται.Το καλοκαίρι, στην Παροικιά, οι υπαίθριοι γάµοι γίνονται έξω από το δηµαρχείο, σε ειδυλλιακό περιβάλλον µε το ηλιοβασίλεµα και φόντο το απέραντο γαλάζιο.

Ακόµα, τα γραφεία διοργάνωσης γάµων, για την ικανοποίηση των νεόνυµφων τις περισσότερες φορές πραγµατοποιούν αναπαράσταση των γάµων σε άλλα σηµεία (όπως παραλίες ή ξενοδοχεία), ώστε να δηµιουργηθούν όµορφες αναµνήσεις αποτυπωµένες σε φωτογραφικό υλικό ή βίντεο.

Τέλος, κατά τη θητεία της κ Σαρρή-Παπακυρίλλου έχει τύχει να τελεστούν και τρεις γάµοι σε µια ηµέρα, ακόµα και απογευµατινές ώρες.

Από τη "Φωνή της Πάρου" 1/4/22

Διαβάστε ολόκληρη την εφημερίδα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom