Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Παραστάσεις στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός


Κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1930, το ιστορικό (κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο από το 1989) κτίριο του Εμπρός λειτούργησε αρχικά ως τυπογραφείο της ομώνυμης εφημερίδας και από το 1988 ώς το 2007 ως στέγη του Θεατρικού Οργανισμού “Μορφές” και στη συνέχεια της Εταιρείας Θεάτρου “Εμπρός”.

Εγκαταλελειμμένο και κλειστό επί πέντε σχεδόν χρόνια, επανενεργοποιήθηκε ως κατάληψη τον Νοέμβρη του 2011 με πρωτοβουλία της ομάδας καλλιτεχνών ”Κίνηση Μαβίλη” και με τη συμμετοχή και στήριξη της Κίνησης Κατοίκων Ψυρρή καθώς και άλλων καλλιτεχνών και θεωρητικών από τον χώρο των παραστατικών τεχνών, της μουσικής και των εικαστικών.

Μετά από έναν περίπου χρόνο πολύπλευρων καλλιτεχνικών και κοινωνικών δράσεων, και αφού μεσολάβησαν δύο απόπειρες της Αστυνομίας να σφραγίσει και να κλείσει το Θέατρο, την ευθύνη της λειτουργίας και διαχείρισής του ανέλαβε η εβδομαδιαία ανοιχτή του συνέλευση στην οποία μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα όσοι επιθυμούν.

 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

"Ζαπατίστας- Μια παράσταση που παίχτηκε παλιά δηλαδή σήμερα" από την ομάδα: b.p.m. theater group

Οι Ζαπατίστας, ένα κίνημα ιθαγενών και Μεξικανών που το 1994 ζήτησε ελευθερία και ανεξαρτησία από το κράτος του Μεξικό, ανακοίνωσαν τον Οκτώβριο του 2020, την απόφασή τους να ξεκινήσουν ένα ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ομάδα b.p.mtheater group και συντελεστές της παράστασης «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους», συνεχίζουν να εμπνέονται από τα μεγάλα κοινωνικά γεγονότα της πραγματικότητας και δημιουργούν μια παράσταση ανάμεσα στη μυθοπλασία και το θέατρο ντοκουμέντο, με έμπνευση την ιδέα της άφιξης των Ζαπατίστας στην Ευρώπη και την συνάντηση αυτών των δύο πολιτισμών.

Η παράσταση έχει ως αφετηρία τον ίδιο τον λόγο των Ζαπατίστας. Ο λόγος αυτός, πότε ως διακήρυξη, πότε ως μήνυμα, πότε ως συμβολική πράξη και πότε ως μύθος φτάνει στους θεατές και τους κάνει κοινωνούς της εικόνας για την ζωή και την ελευθερία των ιθαγενών λαών του Μεξικό. Μία εικόνα ίσως μακρινή από την δική μας, αλλά αξιοθαύμαστη, γεμάτη θάρρος, αλλά και στοργή και αγάπη και μοναδικό χιούμορ.

Οι Ζαπατίστας, μας καλούν να επαναδιαπραγματευτούμε έννοιες όπως η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η ελευθερία και κόντρα στην κοινωνική απελπισία και απομόνωση της περιόδου, να ξαναμαγευτούμε. Ας το κάνουμε!

Συντελεστές

Σκηνοθεσία- Δραματουργία: Δανάη Λιοδάκη

Μουσική Σύνθεση: Παύλος Κατσιβέλης

Σκηνογραφία: Νικόλας Κανάβαρης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύα Φρακτοπούλου

Κινησιολογία: Στάλη Συμεών

Παίζουν: Μαριέλα Δουμπού

Ευσταθία Λαγιόκαπα

Δημήτρης Τσιγκριμάνης

Σωτήρης Χατζηαγόρου

Φωτογραφίες αφίσας: Νίκος Κατσαρός

Φωτογραφίες προώθησηςΤζένη Αναγνωστοπούλου

Επεξεργασία αφίσας/trailer: Αντώνης Χρήστου | Νάνσυ Νικολοπούλου

Επεξεργασία video: Δημήτρης Τσιλιφώνης

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Παναγιώτα Παπαδημητρίου

Από την ομάδα: b.p.m. theater group

Ημερομηνίες και ώρες παραστάσεων:

Από 8/10/2021 μέχρι 1/11/2021 κάθε Παρασκευή και Δευτέρα

Η εκδήλωση έχει διάρκεια 70 λεπτών.

*****************

"Τα κορίτσια δεν πρέπει να παίζουν ποδόσφαιρο" από την ομάδα Κουμπί πανικού


Κείμενο: Marta Buchaca

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ – Δημήτρης Ψαρράς

Ημερομηνίες και ώρες παραστάσεων: 9/10/2021 στις 21:00
 
Περιγραφή Υπόθεσης:
Μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, ένα κορίτσι 12 χρονών, μια νεαρή κοπέλα 23 χρονών και ένας άντρας 56 χρόνων, μεταφέρονται στην εντατική βαριά τραυματισμένοι. Τα τρία πρόσωπα επέβαιναν στο ίδιο αυτοκίνητο.

Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται στον θάλαμο αναμονής του νοσοκομείου, όπου η Ιουλία (νεαρή μητέρα του κοριτσιού) η Σάρα (κόρη του 56χρονου οδηγού) και ο
Αντώνης (σύντροφος της κοπέλας) διαπιστώνουν ότι δεν έχουν ιδέα πως μπορεί να
γνωρίζονταν τα τρία πρόσωπα. Γιατί βρέθηκαν στο ίδιο αυτοκίνητο; Πού πήγαιναν; Γιατί κανένας από τους τρεις δεν είχε μιλήσει στους δικούς του για την ύπαρξη των άλλων δύο;

Τα συνεχή αναπάντητα ερωτήματα, η τεταμένη ατμόσφαιρα, και η πολύωρη αναμονή που οδηγεί την σκέψη σε περίεργα μονοπάτια, καθιστούν τον εγκλεισμό στην αίθουσα αναμονής αποπνικτικό. 

Οι έννοιες της ιδιωτικότητας και του προσωπικού χώρου σταματούν
να υφίστανται και έτσι, τρία πρόσωπα συγκρούονται αναπόφευκτα, εξωθώντας ο ένας τον άλλον στα όρια του. Η ένταση μεταξύ τους κορυφώνεται, μέχρι την οριστική λύση, η οποία θα τους δώσει τις απαντήσεις που χρειάζονται για να καταλάβουν... αλλά όχι για να προχωρήσουν.

Το κείμενο έχει έντονο φεμινιστικό χαρακτήρα. Σχολιάζει ηχηρά την σωματική και
σεξουαλική κακοποίηση, την κοινωνική στοχοποίηση, την αποξένωση και την μοναξιά, μέσα από μια γρήγορη και ανατρεπτική πλοκή.

Η ομάδα:

H θεατρική ομάδα «Κουμπί Πανικού» είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα νέων, που δημιουργήθηκε με σκοπό την εξερεύνηση των δυνατοτήτων, την δοκιμή και την υλοποίηση δημιουργικών ιδεών, στην Αθήνα το 2020.

Τα μέλη συνεργάζονται καλλιτεχνικά από το 2014, ως μέλη της θεατρικής ομάδας «4 και κάτι», με την οποία έχουν συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, στο Off off Athens Festival του θεάτρου Επί Κολωνώ (2018, 2019) και στο ερασιτεχνικό φεστιβάλ Μονεμβασιάς (2017,2019), λαμβάνοντας βραβείο 2ης καλύτερης παράστασης, βραβείο σκηνοθεσίας και διάκρισης φωτισμού παράστασης με το έργο ’Γιοι και Κόρες, του Γ. Καλαβριανού’’ (2019).

Η παράσταση «Τα κορίτσια δεν πρέπει να παίζουν ποδόσφαιρο» είναι το πρώτο καλλιτεχνικό εγχείρημα των μελών ως «Κουμπί Πανικού».

*************
Το Εμπρός είναι καλλιτεχνική, κοινωνική και πολιτική κατάληψη με οριζόντια λειτουργία που βασίζεται στις αρχές της αυτοδιαχείρισης και της αυτοοργάνωσης. 

Κάθε Κυριακή μετά τις 20:00 γίνεται η Ανοιχτή του Συνέλευση όπου συζητιούνται θέματα διαχείρισης και προγραμματισμού των εκδηλώσεων και διαμορφώνεται από κοινού η στάση της κατάληψης στα ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού και πολιτικού ενδιαφέροντος. 

Είμαστε αντίθετες/οι σε κάθε μορφή ιεραρχίας, διακρίσεων και κάθετων συντονισμών με αναθέσεις. Με αυτοδιάθεση και αυτοδέσμευση όλων των παρόντων στην Ανοιχτή Συνέλευση για ενεργή συμμετοχή στη λειτουργία του, με αμοιβαίο σεβασμό και νοιάξιμο, αυτό είναι δυνατό. Το Εμπρός είναι φιλικό για θεατές και καλλιτέχνες με Αναπηρία.

Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός 
Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή, Αθήνα 
email: embrostheater0@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom