Τρίτη 6 Απριλίου 2021

"Βόμβα" από αξιωματούχο του EMA: Ενδείξεις σύνδεσης του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις


Για ενδείξεις σύνδεσης του εμβολίου της AstraZeneca με τα περιστατικά θρομβώσεων κάνει λόγο ο επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Μάρκο Καβαλέρι, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Il Messangero.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής εμβολιασμών του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ότι "κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο", αν και δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε μια τέτοια αντίδραση.

Ο ίδιος υπονόησε ότι η σύνδεση αυτή θα επιβεβαιωθεί από την Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή τις επόμενες ώρες.

Όπως μεταδίδει το ANSA, "τώρα είναι όλο και πιο δύσκολο να πούμε ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και πολύ σπάνιων περιστατικών ασυνήθιστων θρόμβων στο αίμα που συνδέονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων". Αυτό δήλωσε ο Καβαλέρι μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται για τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί σε άτομα κάτω των 55 ετών, κυρίως γυναίκες.

Ο αξιωματούχος του EMA εξήγησε ότι η διαδικασία αξιολόγησης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. "Αυτή την εβδομάδα θα δώσουμε κάποιες προκαταρκτικές οδηγίες, όμως δύσκολα θα υποδείξουμε όρια ηλικίας όπως έχουν κάνει διάφορες χώρες. Για τον απλό λόγο ότι είμαστε ρυθμιστική αρχή και πρέπει να έχουμε πολύ συγκεκριμένα δεδομένα για τη σχέση οφέλους- κινδύνου".


"Προσπαθούμε να έχουμε την ακριβή εικόνα του τι συμβαίνει, να καθορίσουμε με λεπτομέρεια το σύνδρομο", ανέφερε ακόμη. Ερωτηθείς εάν μπορούμε να πούμε ότι έχει σχέση το σπάνιο σύνδρομο με το εμβόλιο, απάντησε: "Κατά τη γνώμη μου τώρα μπορούμε να το πούμε, είναι σαφές ότι υπάρχει μια σχέση με το εμβόλιο. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμα τι προκαλεί αυτή την αντίδραση".

Ο Καβαλέρι επιμένει πάντως ότι η σχέση οφέλους-κινδύνου εξακολουθεί να είναι υπέρ της χορήγησης του εμβολίου. Όπως ανέφερε θα εξεταστούν οι διάφορες ηλικιακές ομάδες λεπτομερέστερα. "Οι νέες γυναίκες συχνά πρωταγωνιστούν σε περιστατικά θρομβώσεων, υποφέρουν λιγότερο από τις επιπτώσεις του κορονοϊού. 

Άρα πρέπει να εκτιμήσουμε τα οφέλη και τους κινδύνους για αυτές. Βέβαια, να μην ξεχνάμε ότι ακόμη και οι νέες γυναίκες καταλήγουν στην εντατική λόγω Covid. Ως εκ τούτου θα χρειαστεί πολύ προσεκτική μελέτη για να διαπιστώσουμε εάν η σχέση οφέλους-κινδύνου είναι υπέρ της χορήγησης του εμβολίου για όλες τις ηλικίες", σημειώνει.

"Οι οδηγίες που αφορούν το σκεύασμα αυτό πρόκειται σίγουρα να επικαιροποιηθούν, με αναφορά στο ότι οι παρενέργειες, συνδέονται με το εμβόλιο. Θα υπογραμμιστεί με ξεκάθαρο τρόπο", τονίζει, τέλος, ο Μάρκο Καβαλιέρι.

Θεοδωρίδου: Ένα περιστατικό θρόμβωσης σε 346.000 δόσεις AstraZeneca στην Ελλάδα - Το σπάνιο σύνδρομο στο οποίο αναφέρθηκε

Στον προβληματισμό που έχουν προκαλέσει τα θρομβοεμβολικά περιστατικά μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα, σημειώνοντας πως υπερτερούν τα οφέλη του εμβολίου σε σχέση με τα πιθανά περιστατικά θρομβώσεων και πως έχει αναφερθεί στη χώρα μας ένα παρόμοιο περιστατικό σε σύνολο περίπου 346.000 εμβολιασμένων με την AstraZeneca.

"Πολλές φορές έχει αναφερθεί ότι ο ταχύς και όσο το δυνατόν ευρύτερος σε μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού εμβολιασμός είναι καθοριστικής σημασίας γιατί αυτό θα συμβάλει στη δημιουργία τείχους προστασίας και θα αναχαιτίσει και τη δημιουργία διάφορων στελεχών του ιού. 

Είναι αναμενόμενο ότι σε τόσο μεγάλο εγχείρημα είναι πιθανόν να προκύψουν και διάφορα προβλήματα είτε επιστημονικά ή και πρακτικά" υπογράμμισε η καθηγήτρια στην αρχή της τοποθέτησής της σημειώνοντας ακολούθως: "Τον τελευταίο μήνα ιδιαίτερα απασχολεί τον επιστημονικό χώρο και όχι μόνο, το ενδεχόμενο της σύνδεσης του εμβολίου της AstraZeneca με ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει δύο σημαντικούς παράγοντες: θρόμβωση και θρομβοπενία και εκδηλώνεται με μια συμπτωματολογία που είναι από πλευράς κλινικής σημαντική. 

Από πλευράς επιδημιολογικής με τα στοιχεία που υπάρχουν αλλά δεν είναι τα πλήρη, φαίνεται ότι το σύνδρομο είναι περισσότερο συχνό -χωρίς αυτό να είναι απόλυτο- σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν και όλο το φάσμα των ηλικιών. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί και μελετά όλα τα στοιχεία σχετικά με το θέμα και από ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε έγκριτα περιοδικά τα οποία αξιολογεί και κατευθύνει τη σκέψη της για το παρακάτω βήματα. 

Οι περιπτώσεις που αναφέρονται με τη θρόμβωση και τη θρομβοπενία χαρακτηρίζονται επιστημονικά προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας και φαίνεται ότι ο μηχανισμός είναι ανάλογος με τον μηχανισμό που προκαλείται η θρομβοπενία μετά τη χορήγηση της ηπαρίνης. 

Είναι σημαντικό να τονιστεί για πρακτικούς λόγους γιατί μπορεί να δημιουργηθούν υπέρμετροι φόβοι ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφιλίας, καταστάσεις που είναι συχνές στον γενικό πληθυσμό".

ΕΜΑ: Περιπτώσεις θρομβώσεων σε χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου

"Έως τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 18,1 εκατ. δόσεις εμβολίου της AstraZeneca διαπιστωθεί 22 περιπτώσεις θρόμβωσης των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου και 8 περιπτώσεις θρομβώσεων με θρομβοπενία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει ανακοινώσει από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου επί συνόλου 9,2 εκατ. δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca 44 περιπτώσεις. 

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιώδης συσχέτιση με το εμβόλιο, αλλά ο Οργανισμός συγκεντρώνει και αξιολογεί τα δεδομένα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και διερευνά μία προς μία τις περιπτώσεις, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει ένα επιστημονικό πόρισμα. Υπογραμμίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια χωρίς το χαρακτηριστικό της θρομβοπενίας, αυτά που εμφανίστηκαν μετά την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού δεν υπερβαίνουν τον αναμενόμενο αριθμό στον γενικό πληθυσμό", είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Τι δείχνουν τα στοιχεία στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου: "Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 346.000 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca και έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ, με τον οποίο βρισκόμαστε σε συνεργασία σε σταθερή βάση, ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό και είναι από τα πρώτα περιστατικά τα οποία έχουν συμπεριληφθεί και στο σύνολο των περιστατικών που αναφέρονται από τον ΕΜΑ. 

Παρά την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για τα ειδικά και σπάνια αυτά περιστατικά, συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοπενίας, ο ΕΜΑ τονίζει ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της νοσοκομειακής νοσηλείας και των θανάτων από κορονοϊό υπερτερεί σημαντικά έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας εμφάνισης αυτού του συνδρόμου με τη θρόμβωση και τη θρομβοπενία, ενώ η συσχέτισή του με τον εμβόλιο είναι υπό διερεύνηση. 

Η Εθνική Επιτροπή σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία όπως και η νευρολογική εταιρεία ανεξάρτητα, έχουν προβεί στη συγγραφή οδηγιών για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση του σπάνιου αυτού συνδρόμου" υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom