Τι αλλάζει στις εφημερίες των νοσοκομείων - Ανησυχητική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη σε Κοζάνη - Μεταβαίνουν στις περιοχές εκτάκτως Κοντοζαμάνης, Κωτσιόπουλος, Παπαευσταθίου.Η βόρεια Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών, αλλά αυτή τη φορά ταυτόχρονα με την Αττική. Είναι ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνηότι σήμερα το βράδυ θα μεταβούν στις περιοχές για διήμερο συντονισμό των υγειονομικών σχηματισμων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμανης, ο γενικός γραμματέας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.
Πλέον στις τακτικές συνεδριάσεις του συντονιστικού οργάνου διαχείρισης της επιδημίας, στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, που συγκαλεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, λαμβάνουν μέρος και οι διοικητές της 3ης, 4ης και 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).
Αναπροσαρμόζοντας και πάλι το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για το σύστημα υγείας το αρμόδιο υπουργείο προσθέτει από την Τετάρτη ένα ακόμη νοσοκομείο του ΕΣΥ σε εκείνα που νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με λοίμωξη covid-19. Πρόκειται για το Θριάσιο, συνολικής δυναμικότητας 180 απλών κλινών και 33 κλινών σε ΜΕΘ.
Από τον αριθμό των ημερήσιων εισαγωγών (300) προκύπτει πως μέσα σε ένα 24ωρο "γεμίζουν" δύο νοσοκομεία σαν το Θριάσιο. Με βάση αυτή τη ροή ασθενών είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί μέχρι τέλος του μήνα η μετατροπή ενός ακόμη νοσοκομείου σε αποκλειστικής νοσηλείας περιστατικών κορωνοϊού. Το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στην επιλογή του "Γεννηματάς", έχοντας όμως ως εναλλακτική και άλλο νοσοκομείο του λεκανοπεδίου.

Μάχη για περισσότερες ΜΕΘ
Στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι χθες 749 ασθενείς. Τρόμο στους ειδικούς της Επιτροπής δημιουργεί το σενάριο για τουλάχιστον 179 επιπλέον διασωληνωμένους στο λεκανοπέδιο τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με προγνωστικό μοντέλο που παρουσιάστηκε σε συνεδρίασή τους.

"Ανάσα" για τους ασθενείς με covid-19 και σημαντική χείρα βοηθείας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αποτελούν οι συσκευές High Oxygen Flow, δηλαδή Υψηλής Ροής Οξυγόνου, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν την αναπνευστική λειτουργία αποτρέποντας την επιδείνωση που θα οδηγούσε σε διασωλήνωση. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει μεριμνήσει για την ενίσχυση του συστήματος υγείας με 900 τέτοιες συσκευές. Ωστόσο, πρόσκομμα για την αξιοποίησή τους είναι η τεχνική αδυναμία (λόγω παλαιότητας δικτύων) αρκετών νοσηλευτικών ιδρυμάτων να τα θέσουν σε λειτουργία, παράλληλα με αναπνευστήρες και άλλο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου