Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Εμβόλιο AstraZeneca: Προβληματισμός στην κυβέρνηση - Αποφασίζει σήμερα η Επιτροπή Εμβολιασμών


Ανησυχία στους πολίτες αλλά και σκεπτικισμό στην κυβέρνηση προκαλούν οι εκτιμήσεις για πιθανή συσχέτιση του εμβολίου της Astra Zeneca με περιστατικά θρομβώσεων.

Σήμερα συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή των Εμβολιασμών και σύμφωνα με πληροφορίες, όποια απόφαση και να λάβουν σήμερα οι Επιστήμονες, βασικό γνώμονα θα έχουν την ψυχολογία του κόσμου και τις επιφυλάξεις που έχουν για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Αν και η κυρίαρχη άποψη είναι πως οι παρενέργειες που έχουν παρουσιαστεί είναι μικρές ποσοστιαία, και τα οφέλη πολλαπλώς περισσότερα, η Επιτροπή αναμένεται να προσμετρήσει στις αποφάσεις τους το κύμα αμφισβήτησης. Ζητούμενο πάντα είναι να μην κλονιστεί η πίστη των πολιτών στον εμβολιασμό.

Οι δυο γραμμές στην Ε.Ε. για το Astra Zeneca και η στάση της Ελλάδας

Η επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) είναι ότι υπάρχει «πιθανή σύνδεση» του εμβολίου της AstraZeneca με «εξαιρετικά σπάνια περιστατικά» θρομβώσεων, οδήγησε σε διασπαστικά φαινόμενα στους κόλπους της Ε.Ε., με κράτη – μέλη να χαράσσουν ανεξάρτητη γραμμή στην προμήθεια εμβολίων.

Όπως για παράδειγμα η Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε διμερείς διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αγορά του εμβολίου Sputnik V. Ενώ και η Αυστρία διεμήνυσε ότι θα μπορούσε να ανάψει το ¨πράσινο φως” για το ρωσικό εμβόλιο, σε εθνικό επίπεδο, εάν η έγκριση από την Ε.Ε..

“Αναμένουμε την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ακούμε τον ΕΜΑ ότι τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από τους κινδύνους, δήλωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη (Live News / Mega), τονίζοντας ότι το “όπλο” του εμβολιασμού είναι αυτό που μας βγάλει από το τούνελ της πανδημίας.

Πόσο πιθανό είναι η Ελλάδα να προμηθευτεί το ρωσικό εμβόλιο;

Εφόσον εγκριθεί από τον ΕΜΑ τότε και η χώρα θα αποκτήσει το Sputnik V., δήλωσε η κ. Πελώνη.

Με την κυβέρνηση να θεωρεί δεδομένο ότι η υπόθεση της Astra Zeneca θα επιφέρει καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, αναζητεί κάθε δυνατό τρόπο να προμηθευτεί η χώρα έγκαιρα όσα περισσότερα εμβόλια, τα οποία να έχουν την έγκριση του ΕΜΑ, και να προχωρήσει αταλάντευτα ο σχεδιασμός της…

Μετά το κύμα ακυρώσεων δε, για το εμβόλιο της Astra Zeneca, στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση οι δόσεις που παραμένουν αδιάθετες να διοχετευτούν σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες σύντομα θα προτεραιοποιηθούν στον εμβολιασμό, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στο τουρισμό ή οι εκπαιδευτικοί.

Η Ελλάδα ξεπέρασε προχθές τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς

Μέσα στον Απρίλιο εκτιμάται ότι θα γίνουν περίπου 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότεροι -ανάλογα με τις ροές εμβολίων που θα φτάνουν στη χώρα μας- τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Νέα έκκληση Μητσοτάκη για εμβολιασμό στους άνω των 64 ετών

Αγωνία υπάρχει στην Κυβέρνηση για τους μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτες μας, οι οποίοι σε μια δύσκολη περίοδο για το Σύστημα Υγείας, έχουν επιφυλάξεις και αρνούνται τον εμβολιασμό.

Μετά τη δημόσια έκκληση – παράκληση που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο Star, να κάνουν το εμβόλιο, χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου επτά εμβολιασμένους πολίτες 64 έως 93 ετών. Στόχος να επικοινωνήσει για άλλη μία φορά το μήνυμα ότι πρέπει άμεσα να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

“Σήμερα έχουμε εμβόλια διαθέσιμα για συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν έχουν εμβολιαστεί, και πρέπει να τους πείσουμε, να τους πείσετε, να με βοηθήσετε να τους πείσουμε, ότι πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

«Να καταλάβουν καταρχάς ότι το ρίσκο του να είναι κανείς ανεμβολίαστος είναι πολύ μεγάλο. Μην κοροϊδευόμαστε, ο κορονοϊός είναι κακή αρρώστια και όσο πιο μεγάλος είσαι τόσο πιο επικίνδυνο είναι να πάθεις κάποια σοβαρή επιπλοκή», προσέθεσε, τονίζοντας ότι από τους 200 ασθενείς με Covid-19 που διασωληνώθηκαν τον Μάρτιο μόνο τρεις ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom