Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Έρευνα ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ: 3 στους 4 θεωρούν τα μέτρα της κυβέρνησης ανεπαρκή

Τα στοχεία της έρευνας αναδεικνύουν το ναυάγιο του σαξές στόρι της κυβέρνησης

Στις 30 Μαρτίου κυκλοφόρησε έρευνα του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ για την πανδημία του κορωνοϊού, εστιάζοντας στις στάσεις και αντιλήψεις για τις επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία.

Οι συγγραφείς Γιώργος Θανόπουλος και Δημήτρης Γιακούλας κατέληξαν σε συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για την κοινωνική κατάπτωση και την αποτυπώνουν με αριθμούς. 

Όπως μας ενημερώνουν από τον πρόλογο, η πολυθεματική διαδικτυακή έρευνα γνώμης έγινε μέσω του κοινωνικού δικτύου Facebook σε δείγμα 4.122 ατόμων το διάστημα μεταξύ 29 Δεκεμβρίου 2020 και 27 Ιανουαρίου 2021. Η παρούσα δημοσίευση αποτελεί την πρώτη ενότητα σε ερωτήσεις που έγιναν στο σύνολο του δείγματος.

Από τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας ξεχωρίζουμε τα εξής:

Πρώτον, 6 στους 10 ερωτώμενους (62,5%) δήλωσαν πως η ανησυχία για την πανδημία είναι δικαιολογημένη/μάλλον δικαιολογημένη. Από την άλλη μεριά καταγράφηκε ένα υψηλό ποσοστό του δείγματος (36,9%) που δήλωσε πως η ανησυχία για την πανδημία είναι υπερβολική/μάλλον υπερβολική, με τους τελευταίους να συγκεντρώνονται κυρίως στις βαθμίδες χαμηλότερου εκπαιδευτικού επιπέδου, χαμηλότερου εισοδήματος, κατοίκους χωριών, και στους ανέργους.

Περίπου οι ίδιες διαπιστώσεις ισχύουν και για την πρόθεση των ερωτώμενων να εμβολιαστούν καθώς περίπου οι ίδιοι που δήλωσαν ότι δεν ανησυχούν για την πανδημία δήλωσαν ότι δεν προτίθεται εμβολιαστούν. 

Συγκεκριμένα, σχεδόν 6 στους 10 ερωτώμενους (59,7%) δήλωσαν την πρόθεση τους να εμβολιαστούν, έναντι του 34,4% που δήλωσε πως δεν είναι διατεθειμένο να κάνει το εμβόλιο για τον Covid – 19, ενώ καταγράφεται και ένα σημαντικό ποσοστό (6%) που δεν έχει αποφασίσει ή δεν απάντησε στην ερώτηση.

Το ενδιαφέρον στοιχείο που υπονοεί η έρευνα εδώ είναι ο κοινωνικός προσδιορισμός της λεγόμενης «ψεκασμένης» άποψης.

Δεύτερον, όσον αφορά την επάρκεια των μέτρων στήριξης της οικονομίας που έχει λάβει η κυβέρνηση το 76,1% θεωρεί πως τα μέτρα είναι ανεπαρκή ή μάλλον ανεπαρκή, με τους ανέργους να εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικής αξιολόγησης. 

Διάχυτη απαισιοδοξία καταγράφεται σχετικά με τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία καθώς περίπου 8 στους 10 (79,9%) ερωτώμενους θεωρούν ότι η κρίση θα διαρκέσει για τουλάχιστον 2 χρόνια. Αποδεικνύεται το ναυάγιο του success story της κυβέρνησης, και τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πόσο λίγο έχει πιάσει στην κοινωνία. 

Δυστυχώς βέβαια, ο συνδυασμός των δύο ευρημάτων μας κάνει αρκετά επιφυλακτικούς. Ίσως η απογοήτευση από τα μέτρα στήριξης να μην υποκρύπτουν ένα προοδευτικό στοιχείο, όπως το αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας τώρα, χωρίς αποζημίωση. 

Αυτό όμως που δεν επιδέχεται ερμηνείας είναι η άποψη σε σχέση με τον τουρισμό και το click away, καθώς και το μερίδιο ευθύνης της κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2020. Αρνητική λοιπόν είναι η αξιολόγηση σχετικά με τον τρόπο που άνοιξε ο τουρισμός το προηγούμενο καλοκαίρι (76,5%), αλλά και την μέθοδο του click away (71,1%).

Βέβαια, δεν ήταν στους σκοπούς της έρευνας να σκαλίσει το ρόλο των πολυεθνικών και των κεφαλαιοκρατών του τουρισμού και του εμπορίου για τις συγκεκριμένες πολιτικές, τις οποίες θα τις ξαναβρούμε μπροστά μας.

από ΚΑΤΙΟΥΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom