Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Θεοδωρίδου για το εμβόλιο: Καμιά επίδραση στο DNA του κυττάρου - Το σχέδιο για τον εμβολιασμό (βίντεο)


Ξεκίνησε σήμερα η επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Το πρόγραμμα του εμβολιασμού στην Ελλάδα, το οποίο ήδη γνωρίζαμε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη εξειδίκευσαν κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενημερώνουν για την πορεία και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού.

Η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου πήρε ξεκινώντας τον λόγο, αναλύοντας το πώς λειτουργεί η Επιτροπή σχετικά με τον εμβολιασμό που θα γίνει στην χώρα μας και σημειώνοντας πως τα εμβόλια σώζουν ζωές.

Η κ. Θεοδωρίδου χαρακτήρισε το εμβόλιο ελπίδα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως ο λόγος που έχουμε γρήγορα εμβόλιο οφείλεται στην εξέλιξη της βιοτεχνολογίας και την πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση.

Όπως είπε «τα εμβόλια αξιολογούνται από ανεξάρτητες διεθνείς ομάδες και οργανώσεις που βάσει ορισμένων κριτηρίων δίνουν την έγκριση».

Οι τρεις προϋποθέσεις για να εγκριθούν:

  • Ασφάλεια 
  • Ανοσογονικότητα 
  • Αποτελεσματικότητα

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, επειδή έχουν ακουστεί πολλά, «το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμιά επίδραση στο DNA του κυττάρου».

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Όπως είπε, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, «οι μαχητές της πρώτης γραμμής».

Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές, και στη συνέχεια οι ηλικίας άνω των 85 ετών

Σύμφωνα με την ίδια πάντως, το πρόβλημα δεν τελειώνει με το εμβόλιο.

Πόσα εμβόλια περιμένουμε στην Ελλάδα και πότε

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος μίλησε για την επιχείρηση “Ελευθερία” όπως έχει ονομαστεί ο εμβολιασμός στην Ελλάδα ενάντια στον φονικό ιό.

Επιπρόσθετα, ο κ. Θεμιστοκλέους μίλησε για την μεταφορά και την διατήρηση των εμβολίων στην Ελλάδα, αναλύοντας στην συνέχεια το πώς θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός.

Αναφορικά με τις δόσεις των εμβολίων, είπε πως τον Ιανουάριο περιμένουμε 429.000 εμβόλια από την Pfizer, ενώ τους επόμενους μήνες θα έρθουν και τα εμβόλια από άλλες εταιρείες. Μόνο από την Pfizer, πάντως, τόνισε πως ως τον Μάρτιο περιμένουμε 1.265.550 δόσεις.

Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών

  • Στις 26/12 η Ελλάδα παραλαμβάνει την πρώτη παρτίδα
  • Στις 27/12 θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα πρώτα νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα
  • Στις 28/12 θα παραδοθούν παρτίδες στα υπόλοιπα νοσοκομεία αναφοράς στην επικράτεια για τον εμβολιασμό των υγειονομικών
  • Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε λάβει 1.265.550 δόσεις μόνο από την Pfizer.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom