Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Από τις αρχές Νοεμβρίου ήξεραν για το πρόβλημα στη Δυτική Αττική (έγγραφο)


Η Περιφέρεια Αττικής είχε ειδοποιήσει τον ΕΟΔΥ ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στην περιοχή του Θριασίου, όπως κατήγγειλε αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος και αποδεικνύεται από σχετικό έγγραφο που είχε σταλεί προς τον ΕΟΔΥ.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 σημείωσε πως είχαν εντοπιστεί κρούσματα τόσο σε σχολεία, τα οποία έκλειναν, όσο και σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και άλλους χώρους με την διασπορά να αυξάνεται από την κινητικότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Με αφορμή την έξαρση στην περιοχή, ήδη από το Νοέμβριο κλήθηκε εγγράφως ο ΕΟΔΥ, ο οποίος, από την πλευρά του πραγματοποίησε ένα μόνο ημερήσιο έλεγχο συμπεραίνοντας πως «το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο». 

Όπως σημείωσε, η τοπική αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια δεν είχε ενημέρωση και εικόνα μαθαίνοντας «για την κατάσταση μόλις πριν μια βδομάδα» διευκρινίζοντας πως η ενημέρωση έγινε κατά την επίσκεψη του Υπουργού Προ Πο στην περιοχή.

«Παρότι το πρόβλημα ήταν σε εξέλιξη, ο θόρυβος γύρω από αυτό, όπως είπε, προέκυψε μόλις πριν από λίγες ημέρες»,  ενώ σημείωσε πως τα κρούσματα ανήκουν σε κατοίκους της περιοχής, χωρίς να υπάρχει διευκρίνηση για το που εργάζονται.

Όπως καταγράφεται σε έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο «Αθήνα 9.,84» οι τοπικές αρχές είχαν προειδοποιήσει από τις αρχές Νοεμβρίου για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ζητώντας μαζικά τεστ στην ευρύτερη περιοχή.


Παράλληλα, ολιγωρία και καθυστέρηση της κυβέρνησης για τις περιοχές της Δυτικής Αττικής με μέτρα όταν η κατάσταση ήταν ήδη «εκτός ελέγχου» καταγγέλλουν φορείς και Σωματεία Εργαζομένων της Δυτικής Αττικής μετά την ανεξέλεγκτη διασπορά κορονοϊού και την απόφαση για σκληρό lockdown σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα από τη Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, για διάστημα επτά ημερών.

Υγειονομικές βόμβες διασποράς οι χώροι δουλειάς και τα μέσα μεταφοράς με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας

Απόκρυψη κρουσμάτων που υπάρχουν στις επιχειρήσεις και ανύπαρκτους κρατικούς ελέγχους «έχοντας υποστελεχωμένους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς» καταγγέλλουν από την πλευρά τους τα Σωματεία Εργαζομένων της Δυτικής Αττικής προαναγγέλοντας παράσταση διαμαρτυρίας το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης, 22 Δεκεμβρίου στο Υπουργείο Εργασίας συμμετέχοντας στην κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων του Θριασίου Νοσοκομείου.

Κύριο αίτημα τους να ληφθούν «εδώ και τώρα» μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς απαιτώντας συνάντηση με τον Υπουργό. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση τους, όπως δημοσιεύθηκε από το 902.gr, «οι χώροι δουλειάς, μαζί με τα μέσα μεταφοράς, με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες διασποράς του ιού» με του αρμόδιους να πραγματοποιούν «μόνο 900 τεστ σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο, αλλά κανένα σε χώρο δουλειάς εκεί που υπάρχει αντικειμενικά συνωστισμός» εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων τη στιγμή που Δυτική Αττική «βράζει» και έχει «χτυπήσει κόκκινο».

Την ίδια στιγμή εργαζόμενοι σημειώνουν πως τις επικίνδυνες για την υγειονομική ασφάλεια τους συνθήκες στους χώρους εργασίας, οι οποίες παραμένουν ίδιες «σαν να μην υπάρχει επιδημία», ενώ στις περισσότερες επιχειρήσεις δεν γίνονται τεστ με άλλες η εργασία να πραγματοποιείται «χωρίς μάσκα και αντισηπτικά» με τους εργαζόμενους «ο ένας πάνω στον άλλο». Οι επιχειρήσεις «δεν λογαριάζουν μέτρα προστασίας της υγείας για να συνεχίζουν να μας ξεζουμίζουν, παίζουν κορώνα γράμματα τη ζωή μας», όπως σημειώνουν.

Ανύπαρκτοι έλεγχοι στις βιομηχανικές μονάδες και απουσία του ΕΟΔΥ

Ανύπαρκτους ελέγχους στις βιομηχανικές μονάδες αλλά και την απουσία του ΕΟΔΥ κατήγγειλε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ελευσίνας, Νίκος Ευάγγελος. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ τόνισε την «ανεξέλεγκτη» κατάσταση των εργοστασίων, με τους εργαζόμενους να μην υποβάλλονται σε τεστ του ΕΟΔΥ και τους ελλιπείς ελέγχους προς την τήρηση μέτρων μεταξύ των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, στην περιοχή «ένα εργοστάσιο που βρισκόταν σε αναστολή εργασιών, δούλευε κανονικά» με εντολή προς τους εργαζομένους «αν φανεί ελεγκτής, ανεβείτε στην ταράτσα», όπως επεσήμανε ο ίδιος τονίζοντας τις εκτός ορίων εργοδοτικές εντολές με κίνδυνο την υγειονομική ασφάλεια των εργαζομένων και τους ανύπαρκτους κρατικούς ελέγχους.

https://thepressproject.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom