Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

«Εκβιασμός από τον άνθρωπο που δεν το περίμενες ποτέ» μέσω Διαδικτύου και social nets


Tα νούμερα τρομάζουν. Οι επιπτώσεις στα θύματα σοκάρουν αφού ο διασυρμός και το στίγμα αναγκάζουν πολλούς να αλλάξουν ζωή, επάγγελμα, σχολείο, ακόμη και πόλη για να σβήσουν την ντροπή. Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό είναι ότι κάθε μήνα που περνάει το φαινόμενο των sex tapes που ανεβαίνουν στο Διαδίκτυο γιγαντώνεται.

Πλέον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το 2020 έχουμε δύο καταγγελίες καθημερινά για σεξουαλικό εξαναγκασμό και εκβιασμό μέσω Διαδικτύου και social nets, όταν το 2019 οι καταγγελίες όλο τον χρόνο δεν ξεπέρασαν τις 275. 

Σχεδόν τριπλασιασμός δηλαδή μέσα σε έναν χρόνο. Ισως, λένε οι αρμόδιοι αξιωματικοί, έβαλε το χέρι του και ο κορωνοϊός, καθώς ο περιορισμός των επαφών έχει στρέψει το ενδιαφέρον των ανθρώπων στους υπολογιστές και τα smartphones μετατρέποντας την πραγματική ζωή σε εικονική.

Το θέμα έχει φουντώσει μετά τις πολλές καταγγελίες από αναγνωρίσιμα θύματα που είδαν ξαφνικά προσωπικές στιγμές τους, που είχαν αποτυπωθεί σε ερασιτεχνικά βίντεο λίγων δευτερολέπτων, να αναρτώνται είτε σε ροζ σελίδες του Διαδικτύου, είτε να κυκλοφορούν από κινητό σε κινητό και να ανεβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Παίκτες reality, μοντέλα και επώνυμοι, από τη μία, μαθητές, φοιτητές και άνθρωποι της διπλανής πόρτας, από την άλλη, επισκέπτονται ή τηλεφωνούν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να καταγγείλουν το συμβάν. 

Οι δικογραφίες που σχηματίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εκατοντάδες, τα αδικήματα σοβαρά και οι δράστες είναι εύκολο να εντοπιστούν αφού αφήνουν πίσω τα ηλεκτρονικά τους ίχνη και οδηγούνται στη Δικαιοσύνη, τις περισσότερες φορές μετανιωμένοι για τις πράξεις τους. 

«Ο έρωτας, η καψούρα και η δίψα για εκδίκηση τους θολώνουν το μυαλό», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και τονίζει: «Εχει παρατηρηθεί ότι όσοι κάνουν το λάθος μία φορά και συλλαμβάνονται, καθώς το αδίκημα είναι αυτόφωρο, δεν το επαναλαμβάνουν». 

Οπως λένε οι αρμόδιοι αξιωματικοί, μεγάλο ρόλο στην αύξηση αυτού του φαινομένου παίζει το γεγονός ότι όλοι έχουν πλέον στην κατοχή τους ένα smartphone που διαθέτει κάμερα και πρόσβαση στο Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στον κάτοχο να πραγματοποιήσει λήψη και να το ανεβάσει αμέσως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να το διακινήσει μέσω των εφαρμογών WhatsApp, Messenger και Viber στις επαφές του.

Ανήλικοι

Χαρακτηριστικό στοιχείο των υποθέσεων με τα ροζ βίντεο και τις φωτογραφίες είναι ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, το 17% των θυμάτων είναι ανήλικοι, και μάλιστα κάτω των 15 ετών. Το 2019, μάλιστα, η Αστυνομία προχώρησε σε επτά συλλήψεις μαθητών με την κατηγορία «της πορνογραφίας ανηλίκων - κατοχής πορνογραφικού υλικού». Και αυτό γιατί ο νόμος δεν κάνει εξαιρέσεις όσον αφορά το ηλικιακό επίπεδο των δραστών. Είτε ο κάτοχος είναι ενήλικος, είτε ανήλικος, η κατηγορία είναι μία. 

Τι συμβαίνει και γιατί τα νεαρά παιδιά μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία; Ενδεικτική της κατάστασης είναι η περίπτωση της μαθήτριας οι γονείς της οποίας όχι μόνο κατέφυγαν στην Αστυνομία, αλλά και της άλλαξαν ακόμη και σχολείο. Η μαθήτρια συνομιλούσε διαδικτυακά με έναν συμμαθητή της που την έπεισε να του στείλει μια γυμνή φωτογραφία σε μία από τις διαδικτυακές εφαρμογές. 

Το αγόρι, αγνοώντας τι θα ακολουθούσε, έστειλε τη φωτογραφία στους φίλους του και από εκεί κατέληξε σχεδόν σε όλα τα κινητά των συμμαθητών τους, κάποιοι εκ των οποίων το ανέβασαν σε ροζ σελίδες του Διαδικτύου. 

Οι γονείς έφτασαν στον 13ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, πέρασαν το κατώφλι της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και κατήγγειλαν σε έξαλλη κατάσταση τι συνέβη στο παιδί τους. 

Η μικρή μαθήτρια, μέσω ειδικού ψυχολόγου που υπάρχει στην υπηρεσία, περιέγραψε τι είχε συμβεί και οι «Ράμπο» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έπιασαν δουλειά και εντόπισαν τον ανήλικο δράστη που κατείχε και διακινούσε το ροζ υλικό. Τελικά, η οικογένεια αναγκάστηκε να μετακομίσει και το παιδί να αλλάξει σχολείο, προκειμένου να ζήσουν και πάλι μια φυσιολογική ζωή.

Μια άλλη κατηγορία θυμάτων που εσχάτως βλέπει συχνά τα φώτα της δημοσιότητας είναι άτομα, κυρίως γυναίκες, που συμμετείχαν σε τηλεοπτικά reality shows, απέκτησαν μια εφήμερη δημοσιότητα και είδαν παλιές αμαρτίες τους να βγαίνουν στη φόρα. 

Είναι τουλάχιστον τέσσερις οι περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες για τις οποίες ενημερώθηκε ή έγινε μήνυση στην Αστυνομία, επειδή ροζ βιντεάκια λίγων λεπτών με τους ίδιους πρωταγωνιστές ανέβηκαν σε κάποια ροζ σελίδα παγκοσμίου ενδιαφέροντος και στη συνέχεια, μέσω εφαρμογών WhatsApp, Viber και Messenger, έκαναν τον γύρο μέσω κινητών. 

Σήμερα παγκοσμίως υπάρχουν 10.000 ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο, ενώ το 2010 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 3.000. Ο κάθε δράστης μπορεί με μια απλή κίνηση να κάνει upload ένα τέτοιο βίντεο σε μία από αυτές τις σελίδες, είτε δωρεάν, είτε λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα κάποιο χρηματικό ποσό. 

Εφόσον υπάρχει συναίνεση των ατόμων που συμμετέχουν στο ροζ βίντεο ή στη φωτογράφηση, η διαδικασία είναι νόμιμη, διαφορετικά οι κατηγορίες, αν εντοπιστεί το άτομο που κατείχε το υλικό και το διακίνησε, είναι βαριές και κακουργηματικού χαρακτήρα.

Στις τέσσερις περιπτώσεις παικτών reality που έφτασαν στην Αστυνομία η διαδικασία είναι ίδια. Κάποια στιγμή ή πριν από χρόνια, το θύμα, χωρίς να το γνωρίζει, είτε εν γνώσει του, συμμετείχε στη λήψη της ερωτικής συνεύρεσης με τον σύντροφό του και ξαφνικά ενημερώθηκε ότι οι προσωπικές του στιγμές ήταν διαθέσιμες στην τεράστια κλειδαρότρυπα του Διαδικτύου.

H μήνυση

Η μία κοπέλα κατέθεσε μήνυση στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη για βίντεο που κυκλοφόρησε και στο οποίο φαίνεται να συνευρίσκεται με δύο άτομα. Το επίμαχο βίντεο κατέβηκε, όμως μέχρι στιγμής η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ώστε να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη ο δράστης ή οι δράστες που το ανέβασαν. 

Στις άλλες περιπτώσεις, η Αστυνομία ενημερώθηκε από τους παραγωγούς των τηλεοπτικών σταθμών για το απαγορευμένο υλικό καθώς υπήρχαν ρήτρες και συμβόλαια με διαφημιστικές εταιρείες. Γι’ αυτό και όταν οι αξιωματικοί ζήτησαν από τα θύματα να καταθέσουν, αυτό δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα οι έρευνες να μην ξεκινήσουν για τον εντοπισμό των δραστών. 

Από τις 1.085 υποθέσεις που χειρίστηκε η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. τους τελευταίους 30 μήνες, μεγάλο μέρος αφορά γυναίκες θύματα. Ωστόσο υπάρχουν και εκδικητές γένους θηλυκού. 

Τέτοια είναι η περίπτωση που ανέλαβε πρόσφατα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όταν μια γυναίκα που είχε στα χέρια της ένα ροζ βιντεάκι με τον πρώην φίλο της, εξοργισμένη από τον χωρισμό, προχώρησε σε μια άλογη και εξωφρενική κίνηση: έστειλε το υλικό σε όλες τις επαφές του πρώην της, οι οποίες ήταν άτομα του εργασιακού του χώρου. 

Ετσι, στα κινητά των συναδέλφων του έφτασε ένα πρωί ένα βίντεο λίγων δευτερολέπτων που τον έδειχνε σε προσωπικές στιγμές με τη δράστιδα. Το θύμα πήγε στην Αστυνομία και μέσα σε λίγες ημέρες σχηματίστηκε δικογραφία και η γυναίκα που αποφάσισε να προβεί σε αυτή την ενέργεια πλήρωσε ακριβά το πάθος της για εκδίκηση. 

Παρόμοιο σκηνικό έστησε ένας άνδρας που διατηρούσε σχέσεις με μια δεσμευμένη γυναίκα, εις βάρος της οποίας, όταν τον χώρισε, κατέστρωσε ένα σατανικό σχέδιο εκδίκησης. Το ροζ βίντεο δεν έφτασε μόνο στους συναδέλφους της, αλλά και στον σύζυγό της, με αποτέλεσμα η γυναίκα να χάσει τη δουλειά της, να χωρίσει και να αναγκαστεί να επιστρέψει στη γενέτειρά της.

Τεχνικοί

Σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοχοι των ροζ βίντεο που δεν θέλουν μόνο να εκδικηθούν, αλλά και να αποκομίσουν κέρδη απειλούν τα θύματά τους ότι, αν δεν ενδώσουν στις απαιτήσεις τους, θα στείλουν το υλικό στις επαφές τους για να τους κάνουν ρεζίλι. 

Είναι αρκετές οι δικογραφίες που έχουν σχηματίσει τους τελευταίους μήνες οι αστυνομικοί για τέτοιου είδους εκβιασμούς, όμως υπάρχουν και δύο περιπτώσεις που έκαναν εντύπωση στους «Ράμπο» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. 

Η πρώτη αφορά τεχνικό ηλεκτρονικών υπολογιστών ο οποίος κατάφερε να ανασύρει από ένα laptop που πήγε για επισκευή ένα ερωτικό βίντεο και στη συνέχεια απειλούσε τον κάτοχο ότι θα το ανεβάσει σε ροζ σελίδα του Διαδικτύου αν δεν του δώσει λεφτά. Ετσι, το θύμα αναγκάστηκε να πάει στην Ασφάλεια και να καταθέσει μήνυση. Ευτυχώς, η υπόθεση είχε αίσιο τέλος. 

Η δεύτερη περίπτωση αφορά άλλον τεχνικό που κατά τη διάρκεια επισκευής ηλεκτρονικού υπολογιστή ανέσυρε ένα βίντεο με ανήλικα. Σοκαρισμένος από το σκληρό υλικό όπου πρωταγωνιστούσαν μικρά παιδιά, επικοινώνησε αμέσως με την Αστυνομία και κατήγγειλε το συμβάν, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του κατόχου του υπολογιστή για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Πώς διασύρθηκαν μοντέλα και τηλεπερσόνες

Aπό την Καρντάσιαν και την Πάμελα Αντερσον ως την Τούνη και τη Χριστίνα του «Big Brother» η διακίνηση προσωπικών στιγμών γυναικών με ερωτικούς συντρόφους τους στο Διαδίκτυο εξελίσσεται πλέον σε μάστιγα της εποχής, με θύματα κυρίως τηλεπερσόνες και θύτες πρώην συντρόφους τους που ηδονίζονται με την εκδίκηση αλλά παραμένουν ατιμώρητοι

Νέα κορίτσια που κλαίνε με λυγμούς και απολογούνται στο κοινό για βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και από κινητό σε κινητό και τις δείχνουν σε ερωτικές στιγμές με τους συντρόφους τους. Γυναίκες που μόλις κερδίσουν λίγη τηλεοπτική δημοσιότητα έρχονται αντιμέτωπες με την εκδικητικότητα πρώην συντρόφων τους που αναίσχυντα κοινοποιούν προσωπικές στιγμές τους. 

Ολες θύματα μιας παρόρμησης και προδομένες από την εμπιστοσύνη της ψευδαίσθησης που προσφέρει ο παράφορος έρωτας. Και άπασες καλούνται να απολογηθούν γιατί έκαναν έρωτα με τους συντρόφους τους, με το πρόσωπο και το ονοματεπώνυμό τους να κυκλοφορεί σε πρωτοσέλιδα, σε μηνύματα, σε ιστοσελίδες, σε κοινωνικά δίκτυα. Με τις οικογένειές τους να προσπαθούν να διαχειριστούν τον διασυρμό των παιδιών τους από ανήθικα αρσενικά και την κοινωνία να παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν σχεδόν μουδιασμένη.

Εκείνοι παραμένουν ανώνυμοι θύτες, για κάποιους μάγκες, και όσο δεν τιμωρούνται τόσο ξεθαρρεύουν. Μέχρι στιγμής όσα παρόμοια βίντεο έχουν δει το φως της δημοσιότητας έχουν διακινηθεί από πρώην συντρόφους. Αυτό συνέβη στην Ιωάννα Τούνη και στη Χριστίνα Ορφανίδου. Δύο γυναίκες που έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό μέσα από τις εμφανίσεις τους στα ριάλιτι όπου συμμετείχαν και ξαφνικά βρέθηκαν να απολογούνται με δάκρυα στα μάτια, ντροπιασμένες από το μίσος των πρώην συντρόφων τους.

Δεν ήταν οι μόνες. Παγκόσμιο το φαινόμενο, δεν κάνει εξαιρέσεις ούτε σε διάσημους, αλλά ούτε και σε κορίτσια της διπλανής πόρτας που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει μέσα σε λίγα λεπτά.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια

Από την Πάρις Χίλτον και την Πάμελα Αντερσον μέχρι την Κιμ Καρντάσιαν η απόσταση είναι μικρή. Ολες τους βρέθηκαν εκτεθειμένες από διαρροές προσωπικών στιγμών τους, που άλλες τις βοήθησαν και άλλες τις κατέστρεψαν. Σε κάθε περίπτωση, έπεσαν θύματα μιας παράνομης διακίνησης βίντεο και φωτογραφιών, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ωφελούν.

Τίποτα δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι έγινε εσκεμμένα, όπως στην περίπτωση της Κιμ Καρντάσιαν, όπου ξαφνικά λίγο πριν από την έναρξη του δημοφιλούς ριάλιτι όπου κατέγραφε κάθε στιγμή της ζωής της οικογένειάς της βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας καθώς διέρρευσε ροζ βίντεό της.

Στη βιογραφία της, που υπογράφει ο Σον Σμιθ, γίνεται λόγος για ένα γεγονός που έβγαλε από την αφάνεια και την Κιμ και την οικογένειά της. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν πληροφορήθηκε πως το βίντεο βρέθηκε στο γραφείο του διευθυντή της γνωστής εταιρείας παραγωγής Vivid Entertainment δεν κινήθηκε νομικά προκειμένου να εμποδίσει τη διαρροή του. Αντιθέτως, η ίδια ζήτησε και πήρε προκαταβολή 300.000 δολάρια και ποσοστό από τις πωλήσεις και τα downloads. Η Καρντάσιαν εκτοξεύθηκε οικονομικά και σε δημοφιλία, ενώ το «Keeping Up With The Kardashians» για πολλά χρόνια ήταν το δημοφιλέστερο ριάλιτι με 100 εκατ. δολάρια έσοδα για την οικογένεια. Η Κιμ φυσικά από εκείνη τη στιγμή και μετά το μόνο που βλέπει είναι τον τραπεζικό λογαριασμό της να γεμίζει...

Το 1995 το ερωτικό βίντεο που θα αποδεικνυόταν η μεγαλύτερη διαδικτυακή επιτυχία ήταν αυτό στο οποίο πρωταγωνιστούσαν η Πάμελα Αντερσον και ο Τόμι Λι. Η Αμερικανίδα σεξοβόμβα τότε πρωταγωνιστούσε ως ναυαγοσώστρια στο «Baywatch» και εκείνος ήταν μέλος του συγκροτήματος Motley Crue.

Λίγο μετά τον γάμο τους που έλαβε χώρα σε παραλία του Μεξικού με τους δυο τους να φορούν μόνο τα μαγιό τους, αποφάσισαν να καταγράψουν τις ερωτικές τους περιπέτειες οι οποίες διήρκεσαν 54 λεπτά, με 4 λεπτά ερωτικής συνεύρεσης. Η διαρροή του συγκεκριμένου βίντεο προκάλεσε τον χωρισμό τους, αλλά καμία ζημιά στην καριέρα και τη ζωή της Αντερσον, όπως η ίδια άλλωστε δήλωνε σε συνεντεύξεις της.

H τηλεοπτική εκδίκηση

Τη μάθαμε από το «My Style Rocks» και από τότε απασχολεί τη δημοσιότητα με τον δικό της τρόπο. Αν και δεν συμμετέχει σε εκπομπή, όλοι κατά καιρούς συζητούν για το κορίτσι από τη Θεσσαλονίκη που διαθέτει έναν πολύ δυνατό λογαριασμό στο Instagram μέσω του οποίου απαντά ακόμη και σε επιθετικά σχόλια ή σε δημοσιεύματα. 

Η Ιωάννα, λοιπόν, πριν από λίγο καρό βρέθηκε στη θέση όπου βρίσκονται πολλά κορίτσια. Ενα προσωπικό βίντεό της διέρρευσε, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλος ντόρος και αναστάτωση αφού δεν ήταν η πρώτη φορά. Ενας πρώην σύντροφός της διέρρευσε τη συνεύρεσή τους δύο φορές, με αποτέλεσμα όχι μόνο η Ιωάννα Τούνη να θορυβηθεί και να διασυρθεί διαδικτυακά, αλλά και το συμβάν να έχει συνέπειες στα προσωπικά της. 

Ο σύντροφος με τον οποίο διατηρούσε σχέση αποφάσισε να χωρίσουν, ενώ η ίδια προσπάθησε να προστατεύσει την οικογένειά της μέσα από ένα βίντεο που πόσταρε και στο οποίο εξηγεί αναλυτικά τι πραγματικά συνέβη.

Μεταξύ άλλων, η Ιωάννα είπε: «Στα 23 μου, με όλη αυτή την έκθεση που είχε πάρει το “My Style Rocks”, ξαφνικά διέρρευσαν γυμνές μου φωτογραφίες από εκείνο το βράδυ, στις οποίες εγώ κοιμάμαι μετά τη συνουσία στο αυτοκίνητο και προφανώς δεν έχω επίγνωση ότι μπορεί να με φωτογραφίζει κάποιος. Πόσο ξεφτίλα μπορεί να νιώσει κάποιος, να δημοσιεύονται τόσο ιδιωτικές του στιγμές με τέτοιον τρόπο, από έναν άνθρωπο που δεν το περίμενες ποτέ...

Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε και πάνω που νομίζεις ότι το περάσαμε κι αυτό και συνεχίζουμε... Ενα τυχαίο γεγονός δεν μπορεί να καθορίσει ποιος είσαι, τι κάνεις και να αναιρέσει όλα τα υπόλοιπα πράγματα που έχεις δημιουργήσει. Είναι πολύ άδικο ένα κακό να σκοτώνει χίλια καλά. Είχα μια πολύ όμορφη, υγιή σχέση και συγκατοικούσα. Το αγόρι μου ήξερε τα πάντα. Το βιντεάκι μού κόστισε μια πολύ όμορφη σχέση.

Προσπαθώ να το εξαφανίσω εδώ και πολλά χρόνια, αλλά έρχεται ξανά και ξανά... Εχω κατακριθεί και κανείς δεν προσπαθεί να με προστατέψει από όλο αυτό. Ολοι είναι πρόθυμοι να διασύρουν κάποιον προσπαθώντας να κερδίσουν το ελάχιστο. Εχω λάβει ξεφτιλιστικά μηνύματα».

Φυσικά ο «κύριος» παραμένει ατιμώρητος. Οπως γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις. Η Ιωάννα Τούνη συνεχίζει τη ζωή της γιατί πολύ απλά βρήκε τη δύναμη και έκανε εξομολόγηση μέσω του YouTube. Σε πόσα κορίτσια θύματα, όμως, δίνεται αυτή η δυνατότητα;

Η Χριστίνα Ορφανίδου μπήκε στο «Big Brother» και πριν από δύο εβδομάδες αποκάλυψε ότι ένα βίντεο που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια την ταλαιπωρεί λόγω εκδικητικότητας και έχει και συνέχεια. Ο τότε σύντροφός της αποφάσισε να διαρρεύσει κι άλλο υλικό τώρα που εκείνη συμμετέχει σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, και μάλιστα δίχως να έχει τιμωρηθεί ούτε καν για το προηγούμενο. Η κοπέλα κλαίγοντας μίλησε μπροστά από τις κάμερες και εξήγησε στο κοινό τι είχε συμβεί.

«Το 2017, όταν γνώρισα κάποιον άνθρωπο με τον οποίο έζησα ένα τροχαίο ατύχημα, η προηγούμενη σχέση μου για να με ξεφτιλίσει και να με εκδικηθεί δημοσιοποίησε στο Ιντερνετ ιδιωτικές στιγμές, τις διέδιδε από κινητό σε κινητό σε δικό μας περιβάλλον. Με ξεφτίλισε, έφυγα από τη Θεσσαλονίκη, έχασα τη δουλειά μου και μου χάλασε την καινούρια σχέση. Εφτασα και να βιώσω μπούλινγκ από τρίτα άτομα που είχαν δει αυτά τα βίντεο και τις φωτογραφίες. 

Από το 2018 και μετά αποφάσισα να μην ξανακάνω σχέση, έχασα την εμπιστοσύνη μου. Δεν ενημέρωσα τους γονείς μου, προσπάθησα να το αντιμετωπίσω και κινήθηκα νομικά, όμως εκείνος συνέχισε να μιλάει άσχημα. Θέλω να δώσω συμβουλή σε όλες τις γυναίκες: Ποτέ να μη βιντεοσκοπούν προσωπικές στιγμές! Δεν ξέρουν τι μπορεί να γίνει και πώς θα τις εκμεταλλευτεί λόγω εγωισμού κάποιος. Να είστε δυνατές και να προσέχετε πάρα πολύ. Δεν είστε θύματα, αυτοί που κάνουν αυτές τις κινήσεις, αυτοί είναι τα θύματα».

Λίγες ώρες μετά την τηλεοπτική εξομολόγηση ένα ακόμη βίντεο κυκλοφορεί, με την ίδια πλέον να το προσπερνά δίχως να σχολιάζει.

Ακολούθησαν βίντεο παικτριών από άλλα ριάλιτι μαγειρικής και μόδας τα οποία υποκλάπηκαν από χάκερ και κυκλοφόρησαν μέσα σε λίγες ώρες.

«Aύξηση 145% στη διακίνηση ροζ βίντεο»

«Η διακίνηση βίντεο με προσωπικές στιγμές έχει δυστυχώς γίνει μόδα», τονίζει ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας και ειδικός ερευνητής ηλεκτρονικών εγκλημάτων, ο οποίος αποκαλύπτει στο «ΘΕΜΑ» ότι ιδρύει άμεσα έναν οργανισμό που θα προστατεύει από τυχόν επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού όλες τις οικιακές συσκευές και θα καλύπτει όλα τα κενά ασφαλείας. Η Smart Home Security θωρακίζει το σπίτι από επιθέσεις και έτσι ακόμη κι αν κάποιος έχει αποθηκευμένα προσωπικά βίντεο σε ηλεκτρονικές συσκευές,δεν μπορεί να γίνει υποκλοπή τους.

Δυστυχώς, οι περιπτώσεις των θυμάτων αυξάνονται ραγδαία και, όπως τονίζει ο κ. Σφακιανάκης, «όσοι έχουν υποκλέψει τέτοια βίντεο τα διακινούν σε ιστοσελίδες πορνό όπου τα χτυπήματα είναι εκατομμύρια και τα κέρδη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, με αποτέλεσμα να βγάζουν και οι ίδιοι πολλά χρήματα».

Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος δεν είναι απλή αφού οι Αστυνομικές Αρχές μπορούν να συλλάβουν τον διακινητή και να ασκήσουν δίωξη, όχι όμως και να κατεβάσουν το βίντεο. Εκεί απαιτούνται νομικές ενέργειες και το θύμα θα πρέπει να απευθυνθεί σε εταιρεία που μπορεί να προχωρήσει στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Η αύξηση του αριθμού των θυμάτων, σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, αγγίζει πλέον το τρομακτικό ποσοστό 145% και αφορά ηλικίες από 15 έως 28 ετών, όπου εκεί καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά. Αυτό που θα πρέπει να κάνει όποια ή όποιος πέσει θύμα τέτοιας κακόβουλης ενέργειας είναι «να ενημερώσει αμέσως τους οικείους του, την οικογένειά του, να απευθυνθεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και στη συνέχεια σε εταιρεία που θα αναλάβει να κάνει τις ενέργειες προκειμένου να κατέβει το επίμαχο βίντεο».

Δημήτρης Πώποτας, Άρια Καλύβα, Αφροδίτη Γραμμέλη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom