Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Την άνοιξη επιστρέφει η οικονομία στην κανονικότητα


Βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά σε έναν «Covid-free» κόσμο μετά τα πολύ ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο των εμβολίων, εκτιμούν οι διεθνείς οίκοι, προβλέποντας πλέον πως έως την άνοιξη η κανονικότητα θα έχει επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό σε όλες τις οικονομίες.

Τα νέα από την AstraZeneca έχουν τεράστια σημασία, καθώς υποδηλώνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την ανοσοποίηση του ευάλωτου πληθυσμού μέχρι την άνοιξη, και ολόκληρου του πληθυσμού έως τα μέσα του 2021, σημειώνει η Deutsche Bank σε έκθεσή της. Ανάλογα με τον ρυθμό της διανομής εμβολίων, αυτή η εξέλιξη αν έρθει και νωρίτερα, ορισμένες χώρες μπορεί να επιτύχουν ανοσία της αγέλης πολύ πριν από το καλοκαίρι.

Οι ειδήσεις γύρω από τα εμβόλια τις τελευταίες εβδομάδες είναι μια άνευ προηγουμένου νίκη για την επιστήμη που θα οδηγήσει σε πολύ πιο γρήγορο ρυθμό ομαλοποίησης τη καθημερινή μας ζωή, σε σύγκριση με αυτό που αναμενόταν πριν από λίγες εβδομάδες, σημειώνει η γερμανική τράπεζα. «Μέχρι την άνοιξη, τα πράγματα θα έχουν επιστρέψει πολύ κοντά στο φυσιολογικό», τονίζει χαρακτηριστικά.

Κατά την Deutsche Bank, ο απώτερος στόχος πρέπει να είναι η ανοσία της αγέλης, καθώς μόνο τότε μπορεί να θεωρηθεί ότι ο ιός έχει εξαλειφθεί και η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει στην κανονικότητα.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας θα επιστρέψει μόλις ανοσοποιηθούν τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, κυρίως οι ηλικιωμένοι. Καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας αυξάνονται εκθετικά με την ηλικία, η ανοσοποίηση όλων εκείνων που είναι μεγαλύτεροι από 65 ετών για παράδειγμα, θα μειώσει δραστικά τις νοσηλείες και τους θανάτους ακόμη και αν οι οικονομίες ξανανοίξουν, αυξάνοντας τα κρούσματα στο λιγότερο ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού.

Δεδομένου ότι οι πιο ευάλωτες ομάδες αποτελούν μικρότερα μέρη του πληθυσμού στις περισσότερες χώρες (από 15% έως 30%), ενώ η ανοσία της αγέλης χρειάζεται το 60% του πληθυσμού, η κανονικότητα θα επιστρέψει πιο εύκολα και πιο γρήγορα με τον εμβολιασμό τους, τονίζει η Deutsche Bank.

Από την πλευρά της η Goldman Sachs επισημαίνει πως αν και το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη είναι ακόμη σε εξέλιξη, οι ειδήσεις στο μέτωπο του εμβολίου ήταν πολύ ενθαρρυντικές τις τελευταίες εβδομάδες.

Το επόμενο έτος, παρά τον βαθμό αβεβαιότητας όσον αφορά τα ζητήματα προσφοράς και ζήτησης, αναμένει ότι εντός του α΄ τριμήνου θα υπάρξει εκτενής εμβολιασμός του πληθυσμού πέρα από τις ομάδες υψηλού κινδύνου σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αρκετά μεγάλο ποσοστό να έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του β΄ τριμήνου. 

Ελευθερία Κούρταλη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom