Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Προϋπολογισμός για την Υγεία: Οι άνθρωποι είναι αλλού - Είναι επικίνδυνοι


Με λίγα λόγια και περισσότερους αριθμούς, σοκαριστικούς αριθμούς: 
Σύγκριση των χρημάτων που δόθηκαν για την Υγεία το 2020 και αυτών που προβλέπονται στον προϋπολογισμό για το 2021.

***

Αιτιολογική – Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού (σελ.91 -92) – Tα ποσά είναι σε εκατομμύρια ευρώ. ΠΔΕ σημαίνει Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

  •  4.829 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 και 4.257 ευρώ για το 2021. Αποτέλεσμα; 572 εκατ. ευρώ λιγότερα στο σύνολο για τη χρονιά που έρχεται, μια χρονιά που η πανδημία δεν θα έχει ολοκληρωθεί.
  • Το 2020 τα ποσά για παρεμβάσεις σε σχέση με τον κορωνοϊό είναι 523 εκατ. ευρώ και το 2021 προβλέπονται στα 131 εκατ. ευρώ
  • Για το 2021 το ποσό από το ΠΔΕ είναι στα 60 εκατ. ευρώ. Το 2020 ήταν 70 εκατ. ευρώ. Συνεπώς υπάρχει μείωση 10 εκατ. ευρώ την ώρα που υποστηρίζεται πως και μέσω αυτών των χρημάτων θα προκύψουν δαπάνες για εξοπλισμό των νοσοκομείων:

Αιτιολογική – Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού (σελ.96)

  • Η σημείωση (δείτε παραπάνω) πως στις πιστώσεις για παρεμβάσεις Covid – 19 του υπουργείου Υγείας για το 2020 «δεν περιλαμβάνεται η επιχορήγηση ύψους 263 εκατ. ευρώ προς ΕΟΠΥΥ» δεν αλλάζει  τη μεγάλη εικόνα. Το γράφουν, άλλωστε, πως αυτό έγινε «λόγω των μειωμένων εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά την περίοδο της πανδημίας». Όπως φαίνεται, άλλωστε και από την πρόβλεψη για το 2021 τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές για το 2021 θα είναι αυξημένα κατά 219 εκατ. ευρώ. Επίσης, αυξημένα προβλέπεται να είναι και τα έσοδα από ρυθμίσεις οφειλών, κατά 36 εκατ. ευρώ.

Αιτιολογική – Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού (σελ. 124)

***

Προσέξτε τώρα σε ποιους τομείς κόβουν εκατομμύρια ευρώ ενώ – όπως αποδείχθηκε και αποδεικνύεται με δραματικό τρόπο την περίοδο της πανδημίας – τα χρήματα που δίνονται χρόνια τώρα για τη δημόσια Υγεία είναι ελάχιστα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες αλλά και την αντιμετώπιση κρίσεων. 

Στον προϋπολογισμό Αιτιολογική – Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού (σελ.124) 

  • Όπως φαίνεται από τον πίνακα μειώνονται κατά 308 εκατομμύρια ευρώ οι Μεταβιβάσεις στον ΕΟΠΥΥ από τον τακτικό προϋπολογισμό. Επίσης, μειώνεται κατά 130 εκατομμύρια το ποσό για τη Φαρμακευτική δαπάνη και κατά 96 εκατ. ευρώ για τις «Λοιπές παροχές ασθενείας». Συνολικά, δηλαδή από αυτούς τους τρεις τομείς μειώνονται για το 2021 οι δαπάνες κατά 534 εκατομμύρια ευρώ (σε σχέση με το 2020).
  • Αξιοσημείωτο είναι πως στην Αιτιολογική και Εισηγητική Έκθεση (σελ. 122) περιγράφεται ότι «για το 2021, η επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η εξαίρεση από το όριο φαρμακευτικής δαπάνης της δαπάνης των εμβολίων που εντάσσονται πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού, με δημοσιονομικό κόστος 170 εκατ. ευρώ».

***

Αιτιολογική – Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού (σελ.120) 

  • Στον πίνακα φαίνεται ότι για το 2021 οι Μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) μειώνονται κατά 97 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2020.
  • Για τα νοσοκομεία, τα οποία αντιμετωπίζουν την κρίσιμη κατάσταση στην πανδημία και το υγειονομικό προσωπικό παλεύει μέρα νύχτα για να σώσει ανθρώπινες ζωές, οι κύριοι της κυβέρνησης επιφυλάσσουν μια αύξηση της τάξης μόλις των 74 εκατομμυρίων ευρώ με Μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό και άλλα 2 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

***

Συμπέρασμα: Οι άνθρωποι είναι αλλού. Είναι επικίνδυνοι. Η διεκδίκηση χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι πλέον ζήτημα ζωής. – 

***

Ολόκληρη η εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom