Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Αναστέλλει όλες του τις λειτουργίες έως την Παρασκευή το Οικονομικό Πανεπιστήμιο - Ειδική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. για τα Πανεπιστήμια


Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη - πρυτάνεων αυτή την ώρα με τη συμμετοχή Κεραμέως και Χρυσοχοϊδη για τη λήψη μέτρων μετά την ανατριχιαστική διαπόμπευση του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ - Σχέδιο για ενεργοποίηση ειδικής ομάδας της ΕΛΑΣ για τα Πανεπιστήμια - Σε διαρκή συνεδρίαση η Σύγκλητος του ΟΠΑ - Τι αναφέρεται στο ψήφισμα που εξέδωσε.

Αναστέλλει όλες του τις λειτουργίες έως την Παρασκευή το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, μετά την πρωτοφανή επίθεση και διαπόμπευση του πρύτανη Δημήτρη Μπουραντώνη. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας, με τη συμμετοχή των υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.

Ειδικότερα, σε ψήφισμά της, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, αναφέρει: 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 

02.11.2020

Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ευρισκόμενη σε συνεχή έκτακτη συνεδρίαση από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, εξέτασε διεξοδικά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ίδρυμα μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 11:30 το πρωί, όταν ομάδα περίπου 15 κουκουλοφόρων εισέβαλε με τρόπο βίαιο και τρομοκρατικό στο γραφείο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, τον απείλησε και άσκησε πρωτόγνωρη λεκτική και σωματική βία σε βάρος του, προξενώντας ταυτόχρονα σοβαρές υλικές ζημιές στον χώρο της Πρυτανείας.

Η Σύγκλητος ομόφωνα αποφασίζει

1. Να εκφράσει τον βαθύ αποτροπιασμό της για τις αντιδημοκρατικές και απάνθρωπες αυτές ενέργειες, που δεν έχουν θέση σε ένα ελεύθερο, ανοικτό και δημοκρατικό πανεπιστήμιο.

2. Να εκφράσει την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή της στο πρόσωπο του Πρύτανη και στον θεσμό που αυτός εκπροσωπεί και να δηλώσει ότι τέτοιεςαποτρόπαιες ενέργειες στρέφονται κατά του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

3. Να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητά της να προβεί με τρόπο συντεταγμένο σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε είδους παράνομης συμπεριφοράς, που πλήττει την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος και την ακαδημαϊκή ελευθερία.

4. Να καλέσει την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση συγκεκριμένων, αποτελεσματικών και εφαρμόσιμων μέτρων για την προστασία της κοινότητας (φοιτητών-τριών, διδακτικού-ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού) και της περιουσίας του Ιδρύματος. Τα γεγονότα της 29ης Οκτωβρίου κατέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι απροστάτευτο. Στο πλαίσιο αυτό, η Σύγκλητος εξουσιοδοτεί τον Πρύτανη να μεταφέρει προς τα όργανα της πολιτείας συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προαναφερόμενων ζητημάτων.

5. Να διακόψει όλες τις εκπαιδευτικές και διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος από σήμερα Δευτέρα 2 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020, ως πρώτη ελάχιστη αντίδραση της κοινότητάς του στην νέα αυτή βίαιη και έκνομη ενέργεια που τραυματίζει το κύρος του Ιδρύματος ως ελεύθερου, ανοικτού και δημοκρατικού δημόσιου πανεπιστημίου.

Η Σύγκλητος παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση και αξιολογεί τα δεδομένα.

Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη - Πρυτάνεων

Έκτακτη διαδικτυακή Σύνοδο πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την επίθεση κατά του κ.Μπουραντώνη.

Την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού την ανακοίνωσε στον προεδρεύοντα της Συνόδου Πρύτανη του ΑΠΘ Ν. Παπαιωάννου, ο οποίος ενημέρωσε τους υπόλοιπους Πρυτάνεις .

Στη Σύνοδο εκτός από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως παίρνει μέρος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι Πρυτάνεις θα συνέλθουν εκ νέου, σε έκτακτη Σύνοδο, αύριο, Τρίτη το απόγευμα για να διατυπώσουν τις θέσεις τους για τη βία στα ΑΕΙ και ειδικότερα για την επίθεση κατά του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αναμένεται να συζητηθούν δραστικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της βίας και της ανομίας στα Πανεπιστήμια, επαναφέροντας το σενάριο για την είσοδο με κάρτα, το οποίο συζητείται τα τελευταία χρόνια. Κύριο μέλημα των πανεπιστημιακών είναι να μην μετατραπούν σε εστίες ανομίας τα Πανεπιστήμια και να μην αποθαρρύνονται οι φοιτητές να προσέρχονται στα μαθήματα λόγω ανεξέλεγκτης παρουσίας ατόμων που αμαυρώνουν την πανεπιστημιακή ζωή. Οι προτεραιότητες της εκπαιδευτικής πολιτικής περιλαμβάνουν κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που ήδη έχει ψηφισθεί και επέμβαση των Αρχών όταν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις.

Φωτισμός πανεπιστημιακών χώρων, αποτελεσματικότερος έλεγχος εργαστηρίων η άλλων χώρων των Πανεπιστημίων είναι κάποιες από τις λύσεις που συζητά το υπουργείο Παιδείας και η πανεπιστημιακή κοινότητα στο πλαίσιο αναζήτησης τρόπου φύλαξης των Πανεπιστημίων. Το υπουργείο Παιδεία ετοιμάζει σχέδιο φύλαξης για τα Πανεπιστήμια. Το θέμα της φύλαξης των Πανεπιστημίων απασχολεί έντονα την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που φαίνεται ότι προκρίνει τη λύση της αυτορύθμισης των Πανεπιστημίων. Προσανατολίζεται ,στο να δώσει τη δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να επιλέξουν με πιο τρόπο θα προχωρήσουν.

Ειδική ομάδα της ΕΛΑΣ για τα Πανεπιστήμια 

Τα Πανεπιστήμια θα μπορούν αν αυτό προκρίνουν να έχουν σύστημα κάρτας εισόδου ή να καταρτίσουν πρόγραμμα με τα μέτρα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν για τη φύλαξη του χώρου. Όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές «Ελεύθερη πρόσβαση διεθνώς στα Πανεπιστήμια έχουν μόνο οι ακαδημαικοί».

Εκτός από το σχέδιο θωράκισης των Πανεπιστημίων ενάντια σε τέτοιες καταστροφικές ενέργειες η ΕΛ.ΑΣ έχει το δικό της σχέδιο, που περιλαμβάνει και την ενεργοποίηση ειδικής ομάδας για την περιφρούρηση των πανεπιστημίων.  Με 100.000 ευρώ «επικηρύχθηκαν» οι δράστες που προπηλάκισαν τον πρύτανη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom