Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Ολα όσα ειπώθηκαν στη σημερινή ενημέρωση για τον κοροναϊό από Παπαευαγγέλου και Μαγιορκίνη (βίντεο)



Η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και ώρα 18:00, από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλουκαι τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς δεν συμμετείχε λόγω έκτακτης τηλεδιάσκεψης την ίδια ώρα, με ομολόγους του της Ε.Ε. στο πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού (RescEU).

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Παπαευαγγέλου: “Μάσκα για πολλούς μήνες”


Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα για την Ελλάδα τονίζοντας πως από τα 2.198 νέα κρούσματα, τα 492 είναι στην Αττική και τα 491 στην Θεσσαλονίκη.

Τριψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στην Δράμα με 147 και στην Πέλλα με 122.

“Μάσκα για πολλούς μήνες”

Η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας τόνισε επίσης πως ο μέσος όρος ηλικίας των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (σ.σ. και σήμερα είναι 400) είναι τα 64 έτη, ενώ επεσήμανε για ακόμα μια φορά το πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τα μέτρα για να ανακοπεί η πορεία του ιού.

Θα μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα, μέσα κι έξω από το σπίτι, για πολλούς μήνες” τόνισε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ χαρακτήρισε “μονόδρομο” το κλείσιμο των σχολείων, λόγω της κινητικότητας που επιφέρει η λειτουργία τους (σ.σ. αναφέρθηκε όχι μόνο στην κινητικότητα των παιδιών, αλλά και των γονέων, των εκπαιδευτικών, των διοικητικών κλπ) διαμηνύοντας -επικαλούμενη μελέτες- ότι τα σχολεία δεν είναι εστίες διασποράς του ιού.

«Μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε δύο μάχιμους συναδέλφους μας γιατρούς. Αυτό δείχνει πόσο ευάλωτοι είμαστε. Μετά από μια κρίσιμη εβδομάδα που πέρασε, μας περιμένει ακόμη μια δύσκολη εβδομάδα. Είδαμε μια εκθετική αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ. Έπεσε ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων. Αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε το τελευταίο 15ημερο», ανέφερε επιπλέον η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Δυστυχώς το 2ο κύμα καλπάζει σε όλο τον κόσμο και στη χώρα», σημείωσε η λοιμωξιολόγος η οποία επισήμανε ότι η διασπορά στη χώρα μας είναι μεγάλη αλλά είναι στο χέρι μας να ανακόψουμε την μετάδοση. Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κάποιου είδους lockdown, είπε, αναφέροντας παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία που υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα.

Μαγιορκίνης: Πενταπλάσιο ιικό φορτίο η Θεσσαλονίκη από την Αττική

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ξεκίνησε αναφέροντας επιδημιολογικά δεδομένα από όλο τον κόσμο.

«Με 55 εκατομμύρια διαγνώσεις η πανδημία του κόβιντ19 ενισχύεται σε όλο τον κόσμο» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «περισσότερες από 650 χιλιάδες διαγνώσεις καταγράφονται πλέον ανά ημέρα σε παγκόσμια κλίμακα.

«Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας κατέληξαν περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι σε μία ημέρα», συμπλήρωσε και συνέχισε: «Στην Ευρώπη η επιδημία εξακολουθεί να επεκτείνεται δυναμικά έχοντας ξεπεράσει τις 14 εκατομμύρια διαγνώσεις με το αριθμό των νέων διαγνώσεων να διατηρείται σε υψηλότερα των 200 χιλιάδων ανά ημέρα, ενώ οι άνθρωποι που καταλήγουν ξεπέρασαν τις 4 χιλιάδες ανά ημέρα».

“Στην Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για παρέκκλιση από τα μέτρα”, τόνισε συγκεκριμένα ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης στην συμπρωτεύουσα,η οποία σύμφωνα με τον ίδιο έχει πενταπλάσιο ιικό φορτίο σε σχέση με την Αττική!

Πιο συγκεκριμένα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως αν η Αθήνα είχε περιέλθει στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης, τότε τα κρούσματα θα ξεπερνούσαν τις 2.000 καθημερινά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom