Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Σοκάρει ο Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Οι γιατροί ήδη επιλέγουν ποιος θα ζήσει


Σοκαριστικές είναι οι πληροφορίες που μοιράστηκε στο GRTimes ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννάκος, ο οποίος αναφέρει ότι μεταφέρουν πλέον ασθενείς από Γενικές ΜΕΘ Δημόσιων Νοσοκομείων, σε ΜΕΘ Ιδιωτικών, προκειμένου να τις ελευθερώσουν και να τις αφιερώσουν αποκλειστικά στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού, ενώ οι γιατροί έχουν φτάσει ήδη στη φάση που «επιλέγουν» ποιος θα ζήσει.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη

Συγκεκριμένα, ασθενείς από Γενικές ΜΕΘ των νοσοκομείων Γεννηματάς, Άγιος Παύλος, Άγιος Δημήτριος και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, μεταφέρθηκαν πλέον σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ώστε να ελευθερωθούν οι ΜΕΘ των Γενικών Νοσοκομείων και να μετατραπούν σε ΜΕΘ κορωνοϊού. 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι πρώτες μέρες νοσηλείας των ασθενών που μεταφέρονται στα ιδιωτικά καλύπτονται από τον ΕΟΠΥ, μέσω ενός συγκεκριμένου τιμολογίου.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εξυπηρετούσαν σοβαρά χειρουργεία από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο από το Νομό Θεσσαλονίκης, πράγμα το οποίο είναι ανέφικτο πλέον εξαιτίας της έλλειψης Γενικών ΜΕΘ. 

Έτσι λοιπόν, προκύπτει μία σειρά από ζητήματα. Τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, δεν είναι σε θέση να πραγματοποιούν σοβαρά χειρουργεία χωρίς Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπως, κάποιο ογκολογικό χειρουργείο, ή κάποιο χειρουργείο από ένα σοβαρό ατύχημα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πρέπει να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα.

Διαθέσιμες Γενικές ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη που εξυπηρετούν όλη τη Βόρεια Ελλάδα:

  • ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 10 
  • ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: 2 
  • ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: 7 
  • ΑΧΕΠΑ: 4 
  • ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 8 
 ΣΥΝΟΛΟ: 31

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, οι κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού έχουν σχεδόν γεμίσει. Οι ΜΕΘ που άλλαξαν λειτουργία άνοιξαν τη μια ημέρα και την άλλη γέμισαν με περιστατικά κορωνοϊού.

Η κατάσταση: 
ΑΧΕΠΑ. 20 νοσηλευόμενοι. 5 κενά. 
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. 25 νοσηλευόμενοι. Κανένα κενό. 
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. 8 νοσηλευόμενοι. Κανένα κενό. Αναπτύχθηκαν δύο κλίνες οι οποίες γέμισαν αμέσως. Μάλιστα είναι ακόμη ένας διασωληνωμένος ασθενής με κορωνοιό στη μονάδα εμφραγμάτων. ΣΥΝΟΛΟ: 9 νοσηλευόμενοι. 
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. 4 νοσηλευόμενοι. 2 κενά. 
ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ. 2 νοσηλευόμενοι. 6 κενά. 
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. 10 νοσηλευόμενοι. Κανένα κενό. 
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.4 κλίνες κανένας νοσηλευόμενος

Απολογισμός: ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ: 86. ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΙ: 70. ΚΕΝΑ: 14.

«Οι γιατροί βρίσκονται στη φάση της επιλογής για το ποιος θα ζήσει»

Υπό αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, υπάρχουν περιστατικά ηλικιωμένων που νοσούν από κορωνοϊό και πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ:

«Είχαμε περιστατικό ηλικιωμένου ασθενούς στο Παπανικολάου, ο οποίος ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Έπρεπε να μπει σε ΜΕΘ απαραιτήτως, και ίσως τότε, ίσως ζούσε για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμη. Ωστόσο, δεν μπήκε ποτέ, διότι θα καταλάμβανε κρεβάτι για αρκετό διάστημα, το οποίο θα μπορούσε να δοθεί σε κάποιον άλλο. Αν βάζαμε και τους τόσο ηλικιωμένους ανθρώπους σε ΜΕΘ θα είχαμε τελειώσει! Μπορούμε να πούμε ότι πλέον στα νοσοκομεία οι γιατροί επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom