Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Κορονοϊός: Μειώθηκε πάνω από 50% το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής - Αύξηση στην χρήση ουσιών


Η καλή πορεία της Αθήνας έναντι του κορονοϊού αποτυπώνεται και στις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα που πραγματοποιεί ο καθηγητής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης.

Σε πτωτική τροχιά είναι το φορτίο κορονοϊού στα λύματα της Αθήνας όπως ανέφερε στο Sputnik ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, το ιικό φορτίο έχει μειωθεί πάνω από 50% αποδεικνύοντας ότι τα μέτρα του lockdown στην πρωτεύουσα αποδίδουν επιφέροντας μείωση κρουσμάτων. 

«Αυτή τη στιγμή η Αθήνα πάει πάρα πολύ καλά και έχει μειωθεί αρκετά το ιικό φορτίο και τις τελευταίες 10 ημέρες έχει γίνει μια πολύ μεγάλη μείωση που είναι πάνω από 50% και φαίνεται ότι τα μέτρα λειτουργούν στην Αττική κι ότι θα φανεί αυτό και την επόμενη εβδομάδα, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, στα κρούσματα που θα βλέπει ο ΕΟΔΥ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης και πρόσθεσε ότι εκτιμά ότι οι ενεργοί φορείς του κορονοϊού «σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση είναι περίπου 20.000».

Οι μετρήσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ, συνεχίζονται ενώ, πλέον, θα προχωρήσουν παράλληλα και στη λεγόμενη χωρική μέτρηση των λυμάτων προκειμένου εκτός από τη γενική εικόνα να έχουν μετρήσεις και ανά περιοχή. 

«Δεν έχουμε κάνει ακόμα τη χωρική μέτρηση, είχαμε συμφωνήσει να την κάνουμε, αλλά με την πίεση του χρόνου δεν το έχουμε υλοποιήσει αυτό το κομμάτι, είναι στα πλαίσιο του επόμενου βήματος. Τώρα θα πάρουμε και δειγματολήπτες για όλη την περιοχή, οπότε θα το κάνουμε. Θέλει έναν συντονισμό με την ΕΥΔΑΠ αυτό, αλλά είναι κάτι το οποίο θα κάνουμε το επόμενο διάστημα» ανέφερε.

Η καραντίνα έφερε αύξηση στην χρήση ουσιών

Ο κ. Θωμαΐδης με την ομάδα του, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας στην χώρα μας, εκτός από το ιικό φορτίο του ιού στα λύματα μετρά και την ύπαρξη ψυχοφαρμάκων, ηρεμιστικών, αντιβιοτικών, ακόμα και ναρκωτικών ουσιών.

Στην περίοδο της πρώτης καραντίνας τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών ήταν συγκλονιστικά καθώς, όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο του 2020 υπήρξε αύξηση κατά 33% στα αντικαταθλιπτικά, κατά 77% στα αγχολυτικά ακόμα και κατά 60% στην κοκαΐνη, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Οι μετρήσεις αυτών των ουσιών στα λύματα συνεχίζονται κανονικά από τον Μάιο έως σήμερα, ωστόσο λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας η επεξεργασία τους άρχισε τώρα. Επομένως, τις επόμενες ημέρες θα είναι σε θέση να ανακοινωθούν τα στοιχεία.

Όσον αφορά την πορεία της Θεσσαλονίκης, που παρά το lockdown τα κρούσματα είναι ιδιαίτερα αυξημένα και δεν καταγράφεται πτώση, ο κ. Θωμαΐδης εκτίμησε ότι η διάδοση του κορονοϊού έγινε τον Οκτώβριο και ήταν πάρα πολύ μεγάλη.

«Η εκτίμηση που έχω για τη Θεσσαλονίκη είναι ότι η διάδοση που έγινε τον Οκτώβριο ήταν πάρα πολύ μεγάλη κι αυτό δεν ελέγχεται. Είναι σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα ευλαβικά. Αλλά ότι έγινε πολύ μεγάλη μετάδοση τον Οκτώβριο είναι δεδομένο. Ίσως δεν βοηθούν και οι καιρικές συνθήκες γιατί το κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα είναι πιο ψυχρό και πιο υγρό απ' ό,τι στη νότια, κι αυτό δεν βοηθάει, είναι ένας λόγος για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού» κατέληξε. 

Φανή Χαρίση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom